Zalando passerade äntligen miljarden i Sverige

Nu lika stor som svenska konkurrenten Nelly.

Sedan 2015 har Ehandel.se följt Zalandos utveckling i Sverige. Förra året omsatte e-handelsföretaget över 3,6 miljarder euro. Detta är dock siffran för alla länder de är verksamma i, vilket är ett antal vid det här laget. Zalando delger inte försäljningen i individuella länder.

Via Zalandos skattekonto i Sverige kan vi dock räkna ut deras svenska omsättning och nu är siffrorna inne.

Annons

Zalando omsatte 1,24 miljarder

Enligt våra uträkningar omsatte Zalando 1,24 miljarder svenska kronor under 2016. En tillväxt som ligger i linje med vår prognos från februari förra året då vi räknade med att modejätten från Tyskland skulle landa på mellan 1,25 och 1,3 miljarder kronor.

Precis som vi tidigare rapporterat saktar dock tillväxten in rejält för Zalando. Mellan 2014 och 2015 växte modehandlaren med 52 procent och före det strax över 63 procent (2013 till 2014).

I år kan företaget endast räkna hem en tillväxt på lite över 35 procent. Vilket förstås inte är dåligt, men modehandlaren börjar närma sig branschsnittet inom Kläder & Mode, som enligt Ehandelsindex ligger på 26 procent.

Lika stor omsättning som Nelly

Värt att notera är även att Zalando nu omsätter nästan exakt lika mycket som Qliro-ägda konkurrenten Nelly.com. Nellys omsättning låg på 1,244 miljarder för 2016 och Zalandos exakta omsättning, enligt våra beräkningar, är 1,237 miljarder för helåret i Sverige.

Zalando har alltså sprungit ifatt sin modekonkurrent, som endast växte med 4 procent 2016.

Bakom Zalandos miljardomsättning i Sverige ligger bland annat två mycket fina försäljningsmånader i slutet av förra året. I november omsatte företaget 125 miljoner kronor och i december nära 150 miljoner. Det motsvarar en tillväxt på 42 respektive 54 procent under två månader som även var starka under året innan.

Den tyska e-handelsjätten är lönsam över alla sina marknader sedan något år tillbaka men om de tjänar pengar i Sverige förtäljer inte siffrorna.

Annons

LÄS ÄVEN:
Zalando om Sverige-lagret: En nyckel i företagets expansion

Annons