Annons

Amazon får svara på frågor över påstådd skatteflykt

Amazon får svara på frågor över påstådd skatteflykt

2012-11-13 10:43

I förra veckan uppmanade Tyskland och Storbritannien världens största ekonomier att bilda en gemensam front mot skatteflykten. Storbritannien går i bräschen och landets lagstiftare förhör nu chefer från Google, Amazon och Starbucks angående anklagelserna att de inte betalar tillräckligt med inhemsk skatt.

I efterdyningarna från G20 mötet förra veckan har chefer från Google, Amazon och Starbucks i veckan blivit inbjudna till att svara på frågor från The Public Accounts Committee (PAC), som ansvarar för att övervaka statsfinanserna i Storbritannien.

Anledningen är att man vill höra företagens syn på att man endast betalar en liten del i skatt trots att företagen radar upp miljarder dollar i försäljning i landet.
– Det är svårt för den vanliga människan att tro att allt går rättvist till. Och i dagens finansiella klimat är det något som gör människor otroligt arga, säger Margaret Hodge, riksdagsledamot för Labourpartiet och styrelseordförande i PAC.

Utnyttjar kryphål

Enligt en rapport från Reuters har Starbucks inte betalat någon bolags- eller inkomstskatt i Storbritannien under de senaste tre åren. Världens största kaffekedja har under 13 år registrerat en försäljning på 3,1 miljarder pund men bara betalat 8,6 miljoner pund i brittisk skatt.

Google hade under förra året en försäljning på 2,5 miljarder pund i Storbritannien. Men trots en vinstmarginal på 33 procent hade man bara 3,4 miljoner pund i skattekostnader. Företaget undviker brittisk skatt genom att kanalisera icke-amerikansk försäljning via en irländsk filial, vilket ger dem en skattesats på 3,2 procent på icke-amerikanska vinster.

Amazon går tillväga på ett liknande sätt via en Luxemburg-baserad filial. Det gör det möjligt att betala en skattesats på 11 procent på utländska vinster, mindre än hälften av den genomsnittliga bolagsskattesatsen på de marknader där de agerar.

Under förra året betalade Amazon mindre än 1 miljon pund i skatt, trots att de visade upp en försäljning mellan 3,3-4,5 miljarder pund i Storbritannien.

Krävs nya skatteregler

Hittills finns det inget som tyder på att något av företagen har brutit mot lagen, men det finns önskemål om att staten bör titta på möjligheten att genomföra strukturella förändringar av sin skattelagstiftning.

Varken Google eller Amazon har kommenterat fallet men Starbucks säger att de följer skattereglerna i varje land där företaget är verksamt och gör allt för att betala sin beskärda del av skatter.
– Vi är fast beslutna att vara öppna i denna frågan och ser fram emot att framträda inför utskottet, säger en taleskvinna för Starbucks.
Margaret Hodge och tidigare financial services minister Paul Myners tycker att regeringen bör överväga en ny inkomstbaserad skatt för att garantera att vinst från brittisk försäljning inte försvinner utanför landet.


Källa: Reuters

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Parvelito
2012-11-13 10:50

I och med att vi har EU som en öppen och gemensam marknad så kommer vi behöva samordna skatterna också. Jag tycker det är rätt osmakligt av Irland att ha bolagsskatt på 3,2% för Googles vinster som de helt lagligt kan föra över från andra länder i EU till Irland och skatta för dem där. Ännu mer osmakligt är det med tanke på att Irlands ekonomi fick lov att räddas av övriga Euro-länder.

Med gemensamma skattesatser kommer också mer och mer gemensamma lagar, gemensamma socialförsäkringssystem och kanske också gemensamma myndigheter på en del områden. För ehandelns del skulle det inte förvåna så mycket med ett gemensamt tullverk, konsumentverk och elsäkerhetsverk.

Joel
2012-11-13 11:11

Jag har alltid undrat varför det står Irland på våra Adwords-fakturor. Nu fick jag svaret...

Jimmy Öström
2012-11-13 18:25

Jag håller helt med, osmakligt!

Annons
E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Annons
E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

Omni-speglar ska ta webbutikerna offline

"En tredimensionell, mobil, digital popup-butik".

Annons
Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta