10 tips för att skapa ett bra affiliateprogram

Här kommer ett gäng tips för dig som går i tankarna att skapa ett affiliateprogram för din nätbutik. Det finns mängder med saker att tänka på men här kommer 10 viktiga saker som jag alltid pratar om när jag utbildar och vägleder ehandlare och webbentreprenörer inom affiliatemarknadsföring. Tipsen är för att göra det bättre både för dig som ehandlare och för de affiliates som jobbar för dig.

1. Informera och kommunicera

Tydlig kommunikation med dina affiliates är en av de mest viktigaste delarna i arbetet med ditt affiliateprogram. Var tydlig med vad som gäller, annonsera ändringar och uppdateringar noggrant och var tillgänglig för frågor och funderingar. Det är en win-win-situtation, det är värt att tänka på. Missköter du dig så drabbas även du.

2. Erbjud rätt verktyg

Se till att erbjuda dina affiliates så mycket verktyg och material som möjligt. Detta gäller allt från banners till produktfeeds. Vill affiliaten ha tillgång till något speciellt för att bättre kunna konvertera sina besökare till dina kunder, se då till att fixa det åt dem.

3. Låt dem inte vänta

Som affiliate vill man ha tillgång till att jobba med att affiliateprogram snabbt. Därför gäller det för dig som affiliate manager att snabbt granska och antingen godkänna eller neka en ansökan. Det finns skräckexempel där det tagit ett år innan en ansökan granskats och godkänts. Tror du den affiliaten har något intresse av det affiliateprogrammet efter att ha få väntat i ett år?

4. Granska och välj ut

Godkänn absolut inte alla affiliates och kanaler som ansöker till ditt affiliateprogram. Du vill ju inte ha skräptrafik, eller hur? Titta på affiliatens kanaler som de vill använda för att marknadsföra din nätbutik och se om de passar dig och din nätbutik. Relevans, kvalitet och syfte är tre saker som alltid går att använda som måttstock när du granskar en webbplats. Bjud in alla, men välj noggrant ut.

5. Erbjud incitament

Detta fungerar alltid som en morot till bättre presterande hos affiliates. Ett par exempel på vad du kan göra:

  • Anordna tävlingar för dina affiliates, där t.ex. den som ökar sin omsättning mest vinner ett pris.
  • Erbjud en provisionsstege så att de som presterar bra premieras och därmed motiveras till att jobba hårdare.
  • Dela med dig av information som du sitter på som kan underlätta för affiliates i deras arbete.

6. Betala alltid i tid

En extremt viktig del som alltför många nätbutiker missköter. Betala alltid dina affiliates i tid, vare sig du är ansluten till ett affiliatenätverk eller administrerar det själv. Glöm inte detta.

7. Var tillgänglig

Erbjud alla kontaktmöjligheter du kan så att affiliates kan nå dig för frågor och funderingar. Och för mycket telefonsamtal undviker du genom att erbjuda bra information och resurser i anslutning till ditt affiliateprogram.

8. Gör något annorlunda

Våga sticka ut och göra något som dina konkurrenter inte gör med sitt affiliateprogram. Gör allt dina konkurrenter gör och lite till helt enkelt. Ta det steget längre.

9. Sätt upp regler och riktlinjer

Sätt upp tydliga regler och riktlinjer för ditt affiliateprogram. Ska du t.ex. tillåta rewardsajter och får affiliaten använda ditt varumärke i sina PPC-kampanjer?

Var dock försiktig med hur hårda regler du sätter, för det kan också skada dig och ditt affiliateprogram. Kolla hur resten av din bransch jobbar och fråga affiliatenätverket du jobbar med om råd.

10. Träffa dina affiliates

Detta är något som alldeles för få nätbutiker som driver affiliateprogram är bra på. Anordna nätverksträffar där du får träffa dina affiliates i verkliga livet. Det behöver inte vara särskilt märkvärdigt, utan en kväll med öl och snacks räcker långt för de flesta.

Passa också på att vara på plats när det affiliatenätverk du är ansluten till anordnar event för sina affiliates. Det uppskattas alltid när en annonsör är på plats och kan berätta sin historia.

Andreas Bard

Vi erbjuder workshops, utbildningar och föreläsningar inom affiliatemarknadsföring. Vi hjälper även till med tekniska och praktiska lösningar vid en affiliate-satsning.

Kontakta mig på andreas@dreambuilders.se för mer information.

 

En rundvisning på affiliateföretaget HasOffers.com

HasOffers.com är en cool startup i USA som erbjuder en tjänst inom affiliatemarknadsföring. De erbjuder företag att köpa trackinglösningar för att starta ett eget affiliateprogram eller ett helt eget affiliatenätverk.

Här får vi en rundvisning av deras lokaler där vi också får se en del av deras personal presentera sig.

Behind the Scenes at HasOffers from HasOffers on Vimeo.

 

Affiliatemarknadsföring för ehandlare

Då var jag äntligen igång med en blogg här på Ehandel.se. Här kommer ni få läsa om affiliatemarknadsföring för ehandlare där jag kommer med tips, förslag och annat nyttigt för dig som vill starta eller kanske redan driver ett affiliateprogram för din nätbutik.

Jag ska försöka få till en spännande mix med rena faktaartiklar, intervjuer och riktiga case där vi följer arbetet med ett affiliateprogram. Jag välkomnar frågor inom ämnet som jag svarar på så fort jag kan.