Krönika:
Tobias Jonasson

Christian Ekman


En till Ehandel.se Bloggar webbplats

Mobil e-handel

Vilken spännande tid vi lever i nu. Det är mycket på gång i e-handelbranschen och det som jag och säkert många andra med mig tycker är extra spännande är den mobila webbens framfart. Den har på kort tid vuxit till att ta en allt större andel av webbtrafiken och är idag en viktig kanal. Att mobila enheter kommer att bli mycket viktiga understryks av att omsättningen på varor och tjänster som köps via mobiltelefonen förväntas uppgå till ca 800 miljarder kronor år 2015 enligt analysfirman ABI Research. Detta motsvarar ungefär 8 % av den totala e-handelsmarknaden.

Den senaste tidens ökning av antalet smartphones och att fler och fler använder sin smartphones för att surfa med är givetvis en mycket stark orsak till ökningen. Man ser hur smidigt det är att surfa, läsa/skriva e-post, använda applikationer, konsumera media mm.

För mig som projektledare och e-handelsstrateg på ShopSetup AB (www.ShopSetup.com) som i huvudsak utvecklar och producerar e-handelslösningar är det givetvis just den mobila e-handeln som jag brinner mest för. Jag kommer i mitt bloggande här på ehandel.se att fokusera på e-handel och mobil e-handel som jag vet att många av er har mycket tankar, åsikter och funderingar kring.

Ännu är det få handlare som har kompletterat sina webbutiker med en mobil version men det tillkommer allt fler efter hand. Den riktiga explosionen kommer säkerligen först när mobila webbutiker har blivit ett etablerat alternativ i folks medvetande.
Vi kommer att komma dit – tro mig.

Comments 4

 1. Andreas wrote:

  Magento kom idagarna ut med första öppna mobila webbutiken.

  Tror även prestashop kommer med liknande snart, hoppas på att de är enkelt kompatibla med varandra.

  Och jo, tror som dig. Nu är tiden inne för att använda mobiltelefonen för annat en ringa och skriva sms.

  Posted 07 Jun 2010 at 10:23
 2. Mony wrote:

  Jag kommer ihåg en tid när man kunde ringa gratis mot att man lyssnade på reklam.

  Men det var efter ett tag väldigt störigt att bli avbruten för att lyssna på reklamen. Vad jag kommer ihåg satt jag mest och var irriterad och tog sällan med mig budskapet i reklamen.

  Jag känner spontant att jag skulle tycka samma om det poppade upp en massa reklam i min mobil. Kanske skulle jag säga ja till reklam och det var någon ekonomisk vinst.

  Men att betala för datatrafik för att få reklam om allt möjligt i mobilen? Nej, tack!

  Låt oss ponera att Dustin lanserar en mobilbutik. Kommer jag surfa in där via mobilen och köpa produkter? Troligtvis inte. För mig känns det bättre att gå in via datorn och se och läsa stort.

  Så kommer man som e-handlare att investera i mobil webbutik och hur mycket kommer detta öka försäljningen?

  Posted 07 Jun 2010 at 01:02
 3. GregerA wrote:

  Liksom Mony tror jag att det här med mobil webbutik är lite av en hype just nu. De flesta varor passar nog helt enkelt inte in i en micro-butik som kan nås via telefonen.

  Blocket, Enirio m.fl har ju funnits i mobilversion ganska länge, men jag tror inte att de har så värst höga besökartal.

  Även om iPhone m.fl har betydligt större skärmar än andra telefoner så måste man vara något av en entusiast för att orka med det. De flesta vill nog titta på en normalstor skärm.

  Därmed inte sagt att mobil ehandel är helt ute. Enklare varor och en hel del tjänster kan säljas den vägen. Ringsignaler, musik och appar funkar ju redan bra. Beställa taxi borde funka, köpa biljetter till evenemang o resor, …

  PS! Vad hände med WAP? 😮

  Posted 08 Jun 2010 at 06:54
 4. admin wrote:

  Ja hysterin blev mycket stor i början kring mobil e-handel för att nu plana ut. Om ett par år kommer kommer branschen att hitta mer solida former. Precis som du skriver GregerA så är det bara en viss typ av produkter/tjänster som kommer att passa för mobil e-handel, men de produkter/tjänster som passar bra att konsumera i en mobil har däremot stora möjligheter. Att använda mobilen för att köpa en ny soffa med mobilen känns inte som ett troligt scenario. Däremot biljetter mm där man istället sätter ett större värde i att man på ett smidigt sätt kan beställa varan där man är just för tillfället är säkerligen en del av den mogna mobila e-handelsbranschen.

  Posted 08 Jun 2010 at 07:47

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *Leverantörserbjudanden

Jobb på Ehandel.se
MYoroface AB söker:
E-commerce manager
WellNOx Health AB söker:
Ansvarig Digital Media
Polarpumpen AB söker:
Polarpumpen.se söker Content Writer
Elodie Details AB söker:
Digital Retail Manager
Hands-On Science AB söker:
Platschef - Hands-On Science AB