Sök

Det ska vara enkelt och smidigt att hitta det man söker efter på en webbplats. Känns inte det självklart?

Många e-handelssiter har ett produktträd som man har funderat och diskuterat kring länge innan man till slut har kommit överens om en struktur som passar produktsortimentet. Någonstans lite undanskymd finns en sökmotor som får klä på sig rollen som det svarta fåret och är till synes helt outvecklad och än mindre fungerande. Den godkänner endast att man stavar helt rätt – eller rättare sagt på samma sätt som produktens namn i databasen. Den genomför endast sökningen med en början på första bokstaven i namnet.

Här måste ju finnas stora möjligheter att på ett bättre sätt hjälpa kunden till rätt produkter och till slut en genomförd beställning av en lycklig återkommande kund.

Jag skulle vilja lyfta fram två grundläggande funktioner som jag tycker en riktigt bra sökmotor ska ha.

Förslag i realtid
Efterhand som besökaren skriver det den vill söka på visas förslag på sökträffar i en lista med sökträffarna indelade i kategorier. Besökaren sparar tid och eftersom man endast behöver skriva några bokstäver i det ord eller den fras man söker på är det enkelt att hitta rätt.
Se exempelvis: ShopSetup.com , Apple.com , Fritidsresor.se

Stavningshjälp
Neccessär, nessesär eller näcesär? Ja, det är inte alltid lätt att stava till det man vill söka på.

Att sedan som administratör av webbplatsen även kunna skräddarsy sökresultatet gör sökmotorn än bättre. När kunden söker på cykelhjälm så är chansen minimal att kunden blir glad och hjälpt om det dyker upp skidhjälmar i sökresultatet. Då kan ni ”skräddarsy” resultatet så att exempelvis en sökning på cykelhjälmar ger ett sökresultat som innehåller cykelhjälmar och skatehjälmar (som passar utmärkt till cykling) men inte skidhjälmar, ridhjälmar etc.

Använder ni sökmotor på er webbplats?

Berätta gärna hur ni tycker och tänker!

 

3 thoughts on “Sök

  1. Detta är något alla sajter egentligen borde överväga att lägga in. Just stavningshjälpen är otroligt viktigt då det kan göra skillnaden mellan att kunden hittar eller inte hittar produkten han/hon är ute efter.

    Tyvärr har jag fortfarande inte lyckats implementera något av dem i min butik ännu.

  2. Jag skaffade faktiskt stavningshjälp i veckan. Det gick snabbt att koda och funkar bättre än inget.

    Den visas dock bara när man hittar 0 produkter och man måste manuellt välja ett av de förslagna söktermerna. Kanske kommer automatisera detta sedan men i dagsläget är det iaf bättre än inget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *