Betalsättet som gud glömde

money

Ne, det handlar inte om Postförskott den här gången utan förskottsbetalning till bank!

Jag har lyssnat med lite slumpmässigt utvalda personer och många gör aldrig köp på Internet om de inte kan betala med sin bank. De vill se sin banks logotype i kassan för att känna sig trygga. Sedan om köpet sker med direktbetalning eller förskottsbetalning via internetbank verkar inte spela någon roll.

Men varför är det såhär? Jo, många har såklart låg internetvana och en övertro på banksystemet. Kanske har man betalningsanmärkningar och kan inte betala mot faktura eller få ett bankkort av banken. Kanske har man läst otaliga och otaliga artiklar i tidningarna om hur bedrägerier sker med foliks bank- och kreditkort.

Men det borde ju inte kräva mycket eftertanke att inse att förskottsbetalning är världens sämsta betalsätt på Internet.

Varför?

1. Du betalar innan du fått varan.
2. Får du inte varan kan du inte göra något.
3. Du kan få en tegelsten och du kan inte göra något.
4. Det är inte smidigare än kortbetalning eller betalning av en faktura.
5. Leveranstiden blir längre om det inte är direktbetalning eftersom det normalt tar 1-2 bankdagar för pengarna att nå mottagaren.

Varför är andra alternativ bättre?

När det gäller bankkort betalar du också i förskott men du är skyddad av kortutgivarens bedrägeriskydd vilket innebär att du kan begära att pengarna dras tillbaka om företaget går i konkurs eller försöker lura dig. Betalar du mot faktura så betalar du helt enkelt efter att du fått leveransen och företagen kan inte heller gå till inkasso om du bestrider fakturan. Ordern kan dessutom gå iväg direkt när du slutfört ordern eftersom man inte måste vänta på betalning.

Men ändå envisas folk…

Med att maila mig och tjata om att de vill betala i förskott. Så vad gör jag? Jo jag gör som de ber såklart. Innan har jag kört med manuell inbetalning till konto där jag själv prickat av inbetalningar, något som såklart är ohållbart i längden. Så jag implementerade helt enkelt Kreditors Förskottsbetalning. För resonabla 6,95kr per transaktion (även de som inte betals) så genereras en faktura av Kreditor som jag mailar till kunden och säger åt att betala. Kreditor meddelar sedan mitt system via en GET-funktion att ordern är betald, och jag skickar den!

Slöare leveranser

Trots att man är tydlig med att leveranstiden ökar med 2-3 dagar väljer kanske 20-25% av mina kunder att betala mot förskott. Hur många som faktiskt betalar ordern vet jag inte än eftersom jag bara varit i drift i en vecka, men jag blir förbluffad VARJE GÅNG någon beställer mot förskott. Men jag blir också glad eftersom jag nu i teorin måste ökat min konvertering tack vare ett nytt betalsätt.

Mer läsning

Om ni inte redan läst Nicklas på redovisning av betalsätt så måste ni göra det nu. Nicklas hade 60% av kunderna som valde förskott sist jag kollade! Och då erbjuder han även faktura- och kortbetalning. Helt sinnessjukt.

 

18 thoughts on “Betalsättet som gud glömde

 1. Vi har det likadant i SweCat. Kunderna väljer förskott och jag häpnar, tills det är dags att makulera de obetalda fakturorna. Då inser jag att ca 50% aldrig betalas.

 2. risken är ju att man istället för att får mer kunder förlorar impulskunder som hinner tänka efter .. vilket dom inte skulle hunnit om dom betalat med kort.

 3. Ja när ska man påminna? Problemet är ju att om man skickar det för snabbt kan man störa folk som redan betalt och göra de förbannade, men för sent så missar man salen. Det är jobbigt det där 🙁

 4. Vi skickar en påminnelse efter 1-2 veckor lite beroende på.
  Vi har ett ganska lågt procentantal av förskottsbetalningar men av de vi har betalar 95%.

 5. Förskott är ett bra betalsätt för att komma år kunder som har betalningsanmärkningar. De kan inte delbetala, inte köpa på faktura och saknar kanske kreditkort… De som har betalningsanmärkningar är ju inte sällan storshoppare dessutom! 🙂 eller 🙁

 6. Jag påminner efter en vecka och det är sällan de betalar då. Hos oss så är det så att de med betalanmärkning som inte kan handla på annat sätt, de väljer förskott, och de har oftast inte pengar till att betala. Vi har alltså rätt låg andel förskottsbetalningar totalt sett.

 7. Mina förskottsbetalningarna skönk i Maj till 12% från 60% månaderna före, men sen vi öppnade butiken så är det bara en som inte betalat. Kreditkortsbetalningarna ökade till 61% och faktura betalningarna stanade på 27%.

  Dan, tror du att dina kunder som förskottsbetalar hade skippat att handla eller hade de använt något annat alternativ i din butik?

 8. Jag vet inte vad jag gjort för fel, men av de som valt förskottsbetalning har INGEN betalat hittills. INGEN!

  Jag vet inte hur mycket jobb man skall lägga ned på att påminna och jaga. Funderar lite på att skita i förskottsbetalning. Det är rätt så lätt att betala direkt från internetbanken (via Payson) om man nu inte får ha kort.

  Kunder som inte betalar skapar administration, de allokerar saker på lagret och är en irritationskälla. Sådant vill jag undvika.

 9. Nicklas: Vet faktiskt inte. Jag hoppas att det är nya kunder som handlar också så man inte bara tar av de vettiga betalalternativen.

  Bernt: Man kan göra autopåminnelser med ett cronscript och när man inte har fått pengarna inom X antal dagar så släpper man ordern, återför den till lagret och mailar kunden att ordern har strukits.

 10. Jag har fått alla betalningar hittills i förskott insatta på mitt finländska konto. Och då snackar vi ej några små summor här medelsumma 10000 Kr. 50 000Kr har jag dock fått mest på en gång.

  Så folk litar på en, dock tror jag många flyr när man inte kan erbjuda någon kreditkortsbetalning ännu. Väntar fortfarande på slöa Payer.

  Har själv en gång i tiden förlorat 300 euro när jag skulle köpa en billig mobil via Ebay.

 11. Finns en annan anledning varför direktbetalning är så populärt, man uppmanas till att använda det eftersom man inte får betala några avgifter! Så varför inte använda direktbetalning? Då talar jag bara om stora trovärdiga företag som Dustin. Annars kör jag tillfälligt e-kort. Kreditkort finns det absolut ingen nödvändighet till, betalkort räcker fint. Behöver man låna till större köp så är det bättre att gå till banken ändå. Förskottsbetalning till PG/BG eller via omvägar som kreditor fattar jag inte riktigt nyttan av dock.

 12. Vi har 6% förskott, ca 500 st ordrar förra året. Av dessa är det faktiskt inte många som inte betalar.

 13. Petter: Det är pga att direktbetalning kräver en inlösare som har stöd för det och det har inte Certitrade. Jag tror dessutom att det är billigare för ehandlaren än direktbetalning. Varför man går via kreditor är också för att man inte har en egen OCR-hantering antar jag.

 14. La till bankbetalning via Payson nyligen, utöver kredit/bankkort från annan PSP. Det är enkelt att välja på Payson vilka alternativ som ska finnas, t.ex bara bank och paysons konto till konto. Inte många som väljer men det är iaf några procent.

 15. Andreas: När jag var på kreditors e-handelsdag pratade man om Finland, och nämnde att där föredrog väldigt många förskottsbetalning av någon anledning.

  direktbetalning är superbra. Det är väldigt många som använder hos oss, även om vi bara kör Swedbank än så länge. Planerar att utöka, men än så länge faller det på att jag inte vill bokföra flera olika konton eftersom jag kör e-bokföring.

 16. Om man tar DIBS Bas så ingår Internetbankbetalning utöver kontokort. Finns det då någon anledning att dessutom ha Förskottsbetalning via Kreditor?

  Är det några kundgrupper som hellre skulle vilja betala på det sättet? Känns inte som att skillnaden för kunden skulle vara så stor, eller?

 17. Katrin: I Finland är det fortfarande relativt ovanligt med att inneha kreditkort. Majoriteten har bara bank/uttagskort i det här landet så det är en bidragande orsak till varför e-handeln i Finland ligger efter jämfört med Sverige.

  Vilket är jäkligt när man flyttat från Sverige och är van vid att beställa allt och allting via nätet och nu står inför det roliga att få levererar till Finland i dagsläget och i Finland är e-butikerna efter när det gäller pris & sortiment.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *