Jag är trött på bedragare, men mest trött på Polisen!

I förra veckan började vi sälja kapitalvaror som PS3, Xbox, iPads och lite annat smått och gott.

Snabbt trillade det såklrat in ordrar… med utländska kort. Vårt system varnar på olika parametrar och efter konstaterade bedrägerier så stanna vi bara ordrarna.

Inga konstigheter där, men jag är så förbannat trist på att jag inte kan göra något för att stoppa detta i det större perspektivet. Det är inte många bedragare i Sverige kvar om man skulle polisanmäla alla och få polisen att ta svinen, men det enda polisen är att lägga ner utredningarna trots att de har alla IP-adresser (ej anonyma).

Däremot om jag är ett filmbolag och har ett ip-nummer på någon som tankat ner min dåliga film med Adam Sandler så har jag rätt att få ut användarinformationen via operatören och kan stämma personen bakom den. Polisen hjälper såklart till! Rätta mig om jag har fel när jag tolkar Ipred-lagen så.

Men vad kan vi, som blir bestulna på våra varor och pengar göra? Inte ett jävla skit. Det är inte rätt, det behövs en ändring.

Jag funderar på att skicka paket till alla mina bedragare och tydligt märka dem. Kanske skicka stora röda paket där det står ”Jag är en våldtäktsman och en tjuv” på och sedan sitta utanför ICA och fota dem med mitt teleobjektiv och följa efter dem hem och polisanmäla… men det lär inte funka heller eller hur. Antagligen är det jag som åker i finkan för trakasserier då istället.

Samtidigt så får vi inte samarbeta mellan butikerna och upprätta register för att stoppa bedragarna tack vare PUL… men bedragarna sprider gärna butiksnamnen på de som har sämst bedrägeriskydd eller kanske är mest godtrogna.

Måste Sverige vara skurkarnas högborg? – Vad kan vi göra? Vad kan vi kräva!

Diskutera gärna vidare i min forumtråd

 

Dan Nilsson

 

5 thoughts on “Jag är trött på bedragare, men mest trött på Polisen!

  1. Första veckorna i 2010 när jag började sälja laptops, mm i webbutik så började de där kort-bedragarna dyka upp i butiken. Första två ordrarna blev jag lurad på av ren oerfarenhet dvs skickade varor där min firma fick in kronorna och skeppade. Men, som det sedan visade sig var betalade med kort stulna av tyska användare där kortutgivande tysk bank kontaktade min bank för utredning då kortinnehavare klagat. Din bank tar in uppgifter från dig om beställning och leverans i sådana fall. I mitt fall skötte jag mig bra, polisanmälde och samarbetade med utredarna i bästa Sherlock Holmes-anda och levererade mer indata än Polisen kunde agera på. Jag kunde t om berätta att om ni står vid den där ICA-butiken i Eslöv den tiden så kommer ni troligen kunna plocka bedragaren. Men de hade inte resurser att agera på sådant. Och där kände jag den frustration som du nämner Dan, att lagens långa arm inte alltid finns till hands. Jag räddades av diverse garantier i betaltjänsten som lägger skulden på kortutgivande bank i det fall deras säkerhetsnivå är lägst i kedjan, t ex inte kräver chip eller säkerhetsdosa. Det kommer man som handlare bara undan med ett par gånger innan man skall ha säkerhetsrutiner på plats så man inte accepterar sådana ordrar och därmed försvinner från bankens observationslista. Jag gjorde det enkelt genom att se till att all betalning med utländska kort spärrades, en optionell ”tjänst” som min korttjänsteleverantör debiterar mig månadsavgift för. Dvs defaultläget var öppenhet för alla kort. Efter den spärren upphörde problemen helt i mitt fall. De olycksaliga butiker som av någon anledning inte snabbt uppvisar en kraftigt minskad incident-frekvens torde nog tämligen snabbt stängas ner av sin bank. Så de handlare som vill överleva bör se till att hålla sig undan dessa bedragare via de kontrollsystem som finns samt egna kontroller. Jag tror det där är mest ett problem för de som säljer dyrare kapitalvaror av populär karaktär som snabbt kan omsättas av bedragarna. I dag säljer jag inte den typen av produkter då marginalerna för mig som liten verksamhet blev för små för att få det att gå runt, även utan lön och lokalhyra.

  2. Haha…Hur tror ni vi har det med hemkörning?
    Jag åkte också på några i början på grund av ren oerfarenhet. Att vi har möjlighet att dyka upp med polisen hos bedragaren skrämmer inte bedragarna för de vet att polisen inte gör sitt jobb kring e-handel. Vad som är larvigt är att vi får alltid skiten från Visa/mastercard och ibland även av polisen trots att vi STOPPAT bedrägeriförsöket…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *