Har du varit på fest på twitter i ditt vardagsrum någon gång? Rapport från Nes

Det har jag!!!!!!!

Jag har festat i dagarna två under årets NES. Jag hade i år tyvärr inte möjlighet att ta mig dit fysiskt på grund av sjukdom, men jag hade möjlighet att vara med ändå via Ehandel.ses eminenta live streamig av eventet, och via alla mina twittervänner och facebookvänner. Sociala Medier är fantastiska på det sättet. Att man kan vara med på ett event och nästan känna sig som man vore där trots att man inte är det fysiskt. Helt underbart.

Jag hade också en utsänd spanare, min kollega Erik från Kodmyran som rapporterade lite happenings och tankar från första dagen till mig så att jag kunde få veta åtminstone något om symposier och annat som händer mellan föreläsningspassen. Nu är han inte världens mest duktiga på det där med mingel och nyhetsbevakning men ett litet hum har jag i alla fall fått från hans tankar, och så har jag haft lite telefonkontakt med goda vänner i branschen som hört av sig under eventet och undrat vart jag varit någonstans som trott att jag varit där och velat träffas, så lite branschskvaller har jag fått även från dem.

Men jag måste erkänna att hur bra sociala medier, vänners rapporter och livestreaming än är så saknar jag att få den där speciella energin som man brukar få från möten med andra som jobbar med ehandel som man träffar på event. Speciellt mycket saknade jag också att diskutera dagens föreläsningar på minglet mellan dagen och awardkvällen och att träffa alla mina vänner. Det var nästan så jag fällde en liten tår där i min ensamhet när ehandel.ses livesändning slutade dag ett.

Självklart saknade jag också awardmiddagen och jag hade så gärna velat vara med och se när alla pristagare fick sina priser och att kunna gratulera dem. De brukar vara så roligt att se hur glada alla blir. Att pristagarna och de nominerade i år dessutom var några av mina absoluta favoriter gjorde det än mer ledsamt att inte vara där, men jag följde det hela via twitter så gott det gick.

Att jag inte heller fick använda mina nya snygga klackeskor som jag köpt var förstås en stor besvikelse och jag tröstshoppade faktiskt en sommarklänning under awardkvällen på boozt måste jag erkänna…

Jag har alltså legat klistrad framför tvn där jag laddat upp livesändningarna och följt eventet via sociala medier i två dagar. Ska sanningen fram så har jag inte orkat göra så mycket annat de senaste dagarna så därför har det varit extra trevligt att det fanns möjlighet att följa det den vägen. Tack snälla snälla ehandel.se och Nesgänget som ger oss den möjligheten tag aldrig bort den!

Jag brukar alltid sammanfatta mina tankar efter Nes i ett blogginlägg och det ska jag göra även denna gång tänkte jag även om jag nu distansföljt det. Kanske är mina tankar lite mer förvirrade och ostrukturerade än vanligt och jag har säkert missat en del höjdpunkter men här kommer i alla fall mina samlade funderingar…..

Kalle Bodestig från Mandel, vilken kille. Många gamla sanningar som togs upp utan att kännas föråldrade. Men framförallt gillar jag att han liksom jag efterlyser utveckling av retargeting. Man vill inte bli erbjuden samma jäkla sak som man nyss köpt och bli jagad av annonser av denna runt hela webben. Det måste utvecklas. Vi ska ha mer uppsökande och vägledande försäljning i stället och locka folk att handla när behovet uppstår. Det tror jag stenhårt på.

Jag gillar också att han tog upp att omnichannel kanske inte alltid är det bästa sättet för alla butiker. Många pratar omnichannel och säger att de som inte kör det kommer dö, men jag är inte lika säker. Jag tror att det är väldigt bra för större kedjor och även för en del mindre aktörer men det är långt ifrån alltid ett sätt att frälsa alla. Kalles ord  ” Många säger att alla som inte har omnichanel kommer att dö” och sen pratar man om e-handeln från Kina som konkurrens undrar vilken Omnichannel de har, jag menar vilken omnichannel är det” Var så klockrent!

Debatten om epostmarknadsföring kändes också mycket bra. Det jag tog med mig därifrån är något egentligen självklart som jag tror alla som varit med ett tag insett redan. Om vi fortsätter att plöja ut nyhetsbrev utan urskillnad kommer vi att döda den kanalen som marknadsföringskanal. Vi måste jobb smartare med vår kundkommunikation helt enkelt. Det är något jag även brukar prata med våra kunder om, att det är dags att börja segmentera och även att se över hela sin kommunikation med kunden inte bara lassa på mail efter mail. Kunderna är trötta på det.

Sportamore – jag gillar Joakim och jag gillar Sportamore och jag gillar kundvänlighet och att satsa på kundtjänsten, men det känns för mig som man tagit Zappos koncept rakt av och berättar om det, jag tycker att det vore mycket roligare om man berättade mer i detalj vad man gör som är unikt just för dem. Mer handfasta saker helt unika för Sportamore helt enkelt. Eller är det kanske så hemska tanke att många framgångsrika svenska företag mest kopierar utländska förebilder…..huga det där kändes styggt sorry Sportamore det var inte så illa menat, mest en tankeställare

Däremot Joakims tanke att Sportamore jobbar bara med bra leverantörer eftersom de är beroende av varandra gillade jag mycket. Det är precis det jag pratade om i mitt blogginlägg för några veckor sedan. Leverantörsförhållandet är ett ömsesidigt åtagande och det är frågan om att jobba tillsammans för att lyckas.

Saras intro, spännande att få kallas ödmjuk och rebell samtidigt, det var nog första gången…

10 år med Klarna, ja vad ska man säga. Jag är nog en av de få som varit med om resan från början dock ej på Klarna men i periferin som kund och senare plattformspartner. Det är inte utan att man blir nostalgisk när man tänker på det. Mycket har hänt på dessa 10 år. Det är otroliga siffror man presenterar och en fantastisk utveckling. Man räknar snabbt ut att nästan alla Svenskar i köpför ålder har någon gång handlat med Klarna. Imponerande är ordet. Att Sebastian och Nicklas fortfarande är trevliga, ödmjuka och strävar framåt är härligt att se.

Sedan att Nicklas outar Sebastian som treekie är lite skoj måste erkännas, och lite roligt ovidkommande är att Nicklas skulle bli Klarnas nya maskot om han fick välja nytt jobb och Sebastian vill bli kodare…. Jag lovar dig Sebastian du kan få komma och prova på som kodare hos oss på Kodmyran vilken dag som helst vi behöver alltid fler och vi kan lära upp dig 🙂

Harry Markopolos. Ja det är ju tur att han var bättre på att utreda bedrägerier än han var på att veta vart han befann sig. inte lätt med Schweiz och Sverige inte…… Det misstaget får man väl förlåta honom, det har många gjort. Hans föredrag var dock lysande och där fanns en del poänger att fundera över, men min kära kollega påpekade dock att han inte riktigt tyckte det framkom att Harry och killen han satte dit, Bernie Madoff, faktiskt var konkurrenter. Det kanske inte förtar den ädla handlingen men en tankeställare är det likväl. Vi får hoppas att han fick många svenska öl sedan där på kvällen så han slapp dricka schweiziska stackarn…….

Per Holknekt innan jag berättar hur bra han var och att även han sa en del oförglömliga sanningar som till och med min kollega gillade och berördes av så måste jag dra en anekdot om när jag pratade på event i Stockholm för några år sedan. Jag bad då min kollega om kritik efteråt och han sa ”det var bra men måste du svära så förbannat hela tiden, det gör att man missar det bra du säger” Då kanske jag svår tre gånger på en timme…..När jag frågade honom i går om han inte störde sig på det faktum att Per sa mer svärord än jag någonsin hört någon människa göra på en talarscen så svarade han  ”nej varför det?” Alltså måste han varit oerhört bra live, eller så är det bara jag som inte får svära när jag pratar…

Nåja jag måste säga trots språkpåhoppet att jag älskade hans uppriktighet och ärlighet ”jag ska inte presentera någon powerpoint för jag vet inte hur man gör” är dagens ärligaste kommentar. Sådana människor älskar jag som är totalt ärliga o prestigelösa.

”Sträva efter att bli outbytbar ”  och ”Att behålla en kund är basen i att bygga affärer” samt ” Hitta ditt sätt att behålla din kund för minimum pengar” är tre bra citat från Per som jag kommer att ta med mig. De tre citaten är definitivt viktiga när man bygger företag och vad gäller kundsyn. Tack för raka klara ord Per.

Anders Borg- ja vad ska man säga WOW. Den mannen är klarsynt och har en otroligt skarp hjärna. Jag blev så tagen och trollbunden av hans föredrag att jag inte ens hann twittra. Helt klart är att vi lever i en spännande tid och att världen förändras snabbt.

Och så till de praktiska tipsen till nästa gång för Sara och Nesgänget…

Som vanligt var det ett superbra event det jag sett och hört men det finns ju alltid förbättringspotential så jag tänkte ge några tips

Lokalerna, de var tydligen varma och luftlösa på eftermiddagen enligt min kollega och twitterflödet, många hade dessutom svårt att hitta vart man skulle gå in och hade traskat runt huset ett par varv….. Skylta lite mer så ordnar det sig. Värme och luft är svårare att göra något åt men jag minns de små handfläktarna i fjol…..mera sådana kanske?

Bakfyllepiller och huvudvärkstabletter verkar ha efterlysts i twitterfödet i morse, något för nästa år?….eller varannan vatten på kvällen….

Hur som helst superbra jobbat hela nesgänget och ehandel.se och stort tack för ett bra event!

 

 

 

Mobilanpassa era sajter – responsiv design eller ej?

Google har gått ut med att den 21 April kommer de att släppa en uppdatering som tar större hänsyn till om en sida är mobilanpassad eller inte. Sidor som inte är mobilanpassade kommer att få sämre synlighet när någon söker på Gooogle med mobilen. Än återstår att se hur stor effekt detta får på Googles sökresultat, men faktum kvarstår vill Google göra något till standard är det bara för en liten e-handlare att lyssna….

 

Många plattformsleverantörer och webbyråer har tolkat Googles kommande uppdateringar som att butiker måste ha en responsiv design för att vara mobilanpassad och därmed behålla sin synlighet men det är alltså helt felaktigt. Detta har lett till en stor hype kring responsiv design som enda vägen att mobilanpassa sin sajt. Troligen beror det mer på att man vill tjäna pengar på att sälja responsiv design, som är mycket arbetskrävande att göra och därför ofta blir väldigt dyrt, än att det är med sanningen överensstämmande. Du kan mobilanpassa en butik på flera olika sätt. Nedan tänkte jag förklara de olika sätten man kan göra på

 

Det sättet som alltså hypas just nu är så kallad responsiv design. Det innebär att en butik förändrar sitt utseende och sin design beroende på storleken på den. Detta sker då helt steglöst oavsett storlek på skärmen man tittar på den i.

Wikipedias definition på resposiv design

”Responsiv webbdesign (engelska Responsive Web DesignRWD) innebär webbdesign som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning som besökaren har, och beroende på vilka funktioner som webbläsaren stödjer. Antal kolumner och bilder kan anpassas automatiskt, och bilder skalas om beroende på främst fönsterbredden. Det innebär att besökare kan se samma webbplats från exempelvis en mobiltelefon, en läs/surfplatta eller en persondator utan att behöva scrolla och zooma så mycket som hade krävts vid traditionell webbdesign.”

Ett bra sätt att se om en design är responsiv är att titta på den i ett webbläsarfönster och dra ihop fönstret. Om designen då följer med och förändras steglöst är den responsiv.

Att göra en sådan design riktigt bra är en utmaning och kräver väldigt mycket jobb eftersom varje objekt i designen måste granskas och byggas så att de steglöst kan följa med designen oavsett storlek. Den ska dessutom anpassas för olika webbläsare och operativsystems funktioner, något som tar väldigt mycket tid. Att lägga 200-300 timmar på en responsiv design för att få den bra är ingen ovanlighet eller ens något anmärkningsvärt. Ju mer komplicerad design med flera objekt och varianter på olika saker desto längre tid tar jobbet,

Du kan såklart även göra budgetvarianter av responsiv design genom att välja att inte stödja alla webbläsarfunktioner eller storlekslägen eller genom att skala bort objekt för att hålla ner kostnaden. Dock blir det sällan riktigt bra, men för en mindre butik kan det vara good enough. Många e-handelsplattformar erbjuder denna typ av responsiv design till sina kunder.

 

Fördelarna med responsiv design är att du bara har en kodbas att underhålla och att de upplevs som modernt och användarvänligt för kunden men nackdelen är som nämnts priset på den och tiden den tar att utveckla.

En annan nackdel med responsiv design som man kanske inte alltid tänker på är att när man bygger responsivt så skickas allt data till besökaren men enheten som används för att se designen avgör hur mycket av informationen som syns för kunden. Det innebär att kunden laddar ner mer data än vad som egentligen behövs och att sajten därför kan upplevas som långsam. Detta bör man ha i åtanke när man gör en responsiv design, och i en äkta responsiv design så tar man höjd även för detta och laddar separata bilder av samma sak eller separata varianter av andra tungladdade objekt när man visar mobilversionen jämfört med desktopvarianten.

 

Man kan även välja att mobilanpassa sin butik adaptivt. Då väljer man fasta storlekslägen där butiken ska byta utseende. Då har man exempelvis en design för den vanligaste storleken på mobil, en för den vanligaste plattstorleken och en för den vanligaste storleken av desktop. Man brukar då heller inte ta hänsyn till alla webbläsarfunktioner mm. Detta sätt är något mindre krävande att göra en mobilanpassning på eftersom du har mycket färre storlekslägen men å andra sidan så får du flera olika designer med olika kodbaser att underhålla vilket inte alltid är önskvärt. Du har också samma nackdelar med laddtid.

 

Ytterligare ett sätt att mobilanpassa sin butik är att använda sig av en så kallad mobilsajt och låta desktopvarianten av butiken vara så väldesignad att den fungerar även på plattor. Det gör man genom att tänka på knappstorlekar och luftighet m.m. redan i desktopvarianten av designen. Den separata mobilbutiken kan antingen ligga på en separat sida eller vara en del av grundsajten, det beror lite på hur underliggande ehandelsplattform är gjord. Det här är egentligen det enklaste sättet att mobilanpassa sin sajt på och det mest kostnadseffektiva, eftersom det tar minst tid att göra. Nackdelen är att även där har du flera kodbaser att hålla uppdaterade. Laddtiderna däremot är inget problem när du gör på detta sätt.

 

Inget är rätt eller fel utav dessa val när man ska mobilanpassa sin butik och man måste se till sin egen verksamhet och dess förutsättningar för att välja på vilket sätt man ska mobilanpassa sin butik.

Det enda som är direkt fel är att INTE mobilanpassa butiken för vi ser att mobil trafik ökar mer och mer och om nu Google börjar markera att det är viktigt kommer det förr eller senare att bli standard eftersom vi alla mindre ehandlare är väldigt beroende av Google vare sig vi vill eller ej…..

 

Så kort sagt, det är helt klart ATT man ska mobilanpassa sin sajt, men det kanske inte alltid är självklart att responsivt som hypas just nu och som är modeordet inom ehandel är bästa sättet att göra det på. För en mindre handlare räcker en mobilbutik långt, och investeringen i en responsiv sajt kanske inte lönar sig med den trafik man har i dag, utan de pengarna kanske man kan lägga på saker som lönar sig bättre.

Det är såklart inte alltid så, men jag tror att för majoriteten av de små ehandlarna är det så, så bli inte lurade av modeord och aggresiva säljare som vill sälja på er lösningar utan tänk efter vad är viktigt för er?

Ja det är inte om det är en responsiv, adaptivt eller en mobildesign ni har,
utan det viktiga är: ATT ER BUTIK FUNGERAR ÄVEN I MOBILEN!!!! Glöm inte det!

Jag säger det igen för det tål att upprepas eftersom så få talar om grundfrågan nu utan man tjatar mest om olika varianter av design och ställer dem mot varandra. Det är inte viktigt om designen är responsiv, adaptiv eller en mobilsajt, det viktiga är att er butik fungerar i mobilen.

 

Ni kan även kontrollera er sajt via denna länken nedan hos Google för att se om Google tycker att er sajt är mobilanpassad eller inte

 

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?utm_source=psi&utm_medium=referral&utm_campaign=landingpage

 

Den nya kassan hur konverterar & fungerar den?

Mitt senaste blogginlägg handlade om hur vi gjort om vår kassa från att vara en enstegskassa till att bli en tvåstegskassa. Det gjorde vi främst för att förbereda för nya betalsätt och för att tydligare och enklare kunna hantera merförsäljning och annat lulllull i kassan utan att kladda ner hela kassan med oviktig information för själva köpet. Genom att dela upp kassan i två steg fick vi en renare och tydligare kassa.

Min teori kring det hela och som motiverade mig till att göra en tvåstegskassa, det var att en eller två steg inte spelar så stor roll för kunden bara man är tydlig.  Två steg kan till och med vara bättre om det innebär att det blir tydligare tänkte jag, och det skulle visa sig att min teori höll.

Vi har nu kört ett A/B test hos en av våra kunder, på en traditionell enstegs KCO kassa och en tvåstegskassa med KCO i steg 2. Det är en kombination som vi ser är mycket vanlig bland mindre och medelstora handlare och därför kändes det bra att testa just den.

Utfallet blev så här:

Enstegskassa konverteringsgrad 2,58% – värde per session 6,62

Tvåstegskassans konverteringsgrad 3,54% – värde per session 10,85

Som ni ser så är konverteringsgraden högre på tvåstegskassan och även värdet per session. Det tycks som att min teori håller. En tydlig kassa oavsett steg fungerar mycket bättre än när den är nerlusad med information för att man vill ha allt i ett steg.

Så summa summarum, det är dags att se över kassan för ehandlarna, enstegskassa som vi mycket talat om tidigare som det ” enda rätta” behöver inte vara bäst. Det viktigaste är att se till att kassan är enkel, tydlig, ren och avskalad och har ett tydligt logiskt flöde, så att kunden lätt förstår vad hon/han ska göra.

 

Betalsätten förändras och Kassan med dem

Den senaste månaden har jag jobbat nära vår designer för att bli klar med en ny design för våra butiker.

Det är främst kassan och dess uppbyggnad jag kommer att tala om här.

Det hela började med att jag tyckte att en del av våra standardesigner som vi använder till de fåtal av våra kunder som inte vill göra sin egen design kändes gamla och icke uppdaterade och jag ville därför göra en helt ny. Att göra en standarddesign är ganska svårt eftersom den ska klara av att fungera i flera hundra olika butiker med olika produkter och erbjudanden och det innebär en hel del utmaningar, av vilka just designen av själva kassan är en stor sådan.

Viktigt för mig med designen var alltså bland annat att kassan skulle förbättras och fungera bättre. I den skulle självklart alla funktioner vi erbjuder finnas med, däribland våra funktioner för presentinslagning, extra erbjudanden av produkter i kassan, val av utlämningsställe mm. Den skulle också självklart klara av att hantera köp från privatpersoner och företag.

Att få in alla funktioner i vår tidigare enstegskassa tillsammans med fraktalternativ, betalalternativ, möjlighet att ange rabattkoder, ändra antalet varor och lämna kommentarer m.m kändes inte riktigt bra. Det blir snabbt väldigt plottrigt och oöverskådligt ju flera funktioner man har, och hur jag än testade och laborerade så kändes det som kassan blev väldigt lång och inte alls som den där snabba enstegskassan man vill ha som ehandlare. För de av våra kunder som inte använde sig av funktionerna fungerade det hyfsat och kassan blev inte så lång, men för dem som använder många av våra funktioner blev det alldeles för plottrigt. Därför lutade jag mot att vi nog måste bryta upp det hela i två steg för tydlighetens skull.

Jag ville såklart att kassan skulle se bra ut och fungera klockrent oavsett vad ehandlaren väljer för betalsätt i sin butik och det innebär att den måste vara anpassad efter alla de betalsätt vi stödjer i dag, (inkl KCO och även andra leverantörers checkoutalternativ). Den måste alltså fungera lika bra och se lika bra ut för de som väljer checkoutvarianter som för de som väljer andra lösningar än checkout och kanske har 7-8 olika betalalternativ.

Jag ville också att den skulle anpassas även till att enkelt kunna köra kommande betalalternativ när de lanseras, exempelvis Masterpass och Applepay, som kräver ett litet annat tänk än en traditionell enstegskassa. Dessa är betalsätt som vi tror kommer att bli viktiga betalsätt att erbjuda i framtiden, och där det är svårt att få till det riktigt snyggt och bra i en enstegskassa, alltså ytterligare ett skäl att fundera över en tvåstegskassa.

Som gammal e-handlare så kändes dock en tvåstegskassa som helt galen och ett litet steg bakåt i utveckligen även om mycket talade för det när vi jobbade på och testade, så jag beslöt mig för att kika runt lite på andra butiker och se hur de löst det hela, och jodå jag hittade bra exempel på tvåstegskassor både utrikes bland kända företag och inom Sverige hos lite större företag.

Jag läste också en mängd konverteringstester på kassor som jag hittade på olika ställen på webben, samt pratade  med en del personer som jobbar med konvertering och är mycket duktiga på detta, bland annat Jimi Wikman på Brightstep som jag jobbat ihop med en del tidigare kring konverteringstänk. Enligt honom så är det nu mer och mer vanligt att man börjar gå mot flerstegskassor igen, och man har sett att kunderna vant sig vid detta och att det inte påverkat konverteringen negativt.  Efter allt detta faktasamlande så beslöt vi oss till slut för att bygga en tvåstegskassa.

Självklart har vi ingen inloggning i denna kassa heller, liksom det inte varit det tidigare då det är något som är riktigt förödande för konverteringen.

Mycket viktigt enligt de tester jag läst och dem jag pratat med är att tänka på är att du i steg ett i kassan ska möjliggöra förändring av din order, dvs att lägga till eller ta bort produkter. En annan viktig sak är att alla funktioner och allt som inte behöver ha med köpet att göra, exvis extra erbjudanden, rabattkoder mm bör ligga i detta steg, så på det sättet beslöt vi oss för att göra.

I steg två i kassan ska du bara samla in viktig information du behöver för att fullfölja själva köpet, och där ska inget kunna ändras helt enkelt för att man inte vill distrahera kunden från att klicka på köpknappen. I steg två ska du också tänka på att fråga kunden om så få saker som möjligt och bara om sådant som verkligen behövs för att fullfölja köpet, exvis adress osv. Du bör också tydligt ange vad som är obligatoriskt att fylla i och inte.

En fördel med denna approach förutom tydligheten för slutkunden är att att du enklare kan synliggöra kunder du tappar i kassan och se exakt i vilket steg de försvinner, eftersom du ser klart och tydligt om du tappar dem i steget när de justerar saker som har med varorna och erbjudanden att göra, eller om du tappar dem i steget när de fyller i sina uppgifter. Med en enstegskasa är det svårare att mäta varför de hoppar ur även om det såklart också går att göra.

Jag är inte till 100% säker på att en tvåstegskassa alltid är bättre än en enstegskassa eller tvärtom utan jag tror att det beror mycket på målgrupp och på hur tydlig man gjort den, men vad jag är säker på efter att ha detaljstuderat kassor i snart en månad är att många ehandlare skulle vinna mycket på att förbättra sina kassor. Det gäller såväl stora ehandlare som små.

Många sitter med en standardkassa som plattformen man kör gjort som kanske inte alls passar för just sin verksamhet, varför inte kolla om den går att anpassa efter dig? Många kräver fortfarande 2015 inloggning i sina kassor ( totalt galet SLUTA GENAST med det!! ), och många frågar om alldeles för mycket ovidkommande saker när en order ska läggas.

Om ni är nyfikna på att kika på vår nya design och kassa så finns exempel att se:

här på de som har flera betalalternativ

 här att se med KCO lösning

 

 

 

 

Saker jag inte saknar efter att sålt butikerna

Nu har jag varit butikslös i 22 dagar, och hunnit landa lite grann i att inte längre vara ehandlare. Som jag skrev i min tidigare bloggpost så fanns det en massa saker jag saknade efter några dagar och i denna bloggpost tänker jag berätta vad jag absolut inte saknar…..

De arga kundmailen, hoten om att går till ARN, PLUS, ut på forum eller konsumentverket om de inte fick som de ville redan i första mailet

De få gånger man får hot till livet för att man inte gör som kunder säger och det verkligen känns obehagligt.

Bedrägerifall som ska redas ut och polisanmälas

De försvunna paketen som ska hittas när en förtvivlad kund undrar vart hennes varor är och som tar en förbaskad tid att ordna upp

Trasiga varor som kommit till kund pga transportskador. Först ersätta kunden därefter reklamera till posten. BLÄ säger jag bara

Postens kundtjänst, som aldrig svarar inom 40 minuter nuförtiden

Kunderna som inte vet vart de bor och skriver fel adress, och sedan mailar och är ilskna för att de inte fått sina varor

Kunderna som inte kan sitt mobilnummer, som tappat mobilen och som är arga när de inte får sms avisering

Att snabbt behöva lägga in massor med produkter trots att tiden inte finns och man får göra ett halvbra jobb bara för att de ska gå att se på sidan

Att ständigt ha dåligt samvete för att man inte hinner med det man önskar förändra

Alla säljare som svärmar runt en precis som iglar och inte kan ta ett nej. Betydligt färre nu än tidigare

 

Ja det var lite av vad jag inte saknar nu när jag är butikslös, finns säkert mer men detta är det jag mest av allt känner att jag njuter av att slippa. Jag måste erkänna att jag faktiskt inte saknar det andra saknerna lika mycket längre som jag gjorde första dagarna, så man kan säga att just nu är läget att jag njuter mer av att vara av med sådant jag inte kommer att sakna än nivån av saknad som finns över de saker jag saknar om ni förstår tanken 🙂  så kort sagt njuter jag av mitt nya butiksfria liv.

 

 

Glöm inte rösta och nominera inom ehandel!

På söndag är det val i Sverige. Då är det viktigt att alla tar ställning och gör sin röst hörd. Demokrati är någonting fantastiskt, som inte alla länder har, och som vi ska vara rädda om. Därför tycker jag att du ska gå och rösta på söndag även om du kanske tror att din röst inte spelar någon roll, eller att du tycker att det inte finns något att rösta på. Se till att göra din röst hörd och bevara demokratin!

I November hålls för första gången Nordic Ecommerce Summit i Malmö i en höstversion. Där kommer massor av bra talare stå på scenen och som vanligt fins det chans till mingel och trevlig samvaro med andra ehandlare. Något som är trevligt är att även hos arrangörerna av NeS  råder demokrati och de bjuder in oss ehandlare till att göra våra röster hörda!

Man delar ut pris för årets prestation, årets nykomling och årets leverantör inom ehandel. Du kan vara med och påverka och göra din röst hörd genom att nominera dina kandidater till det valet! Missa inte det!

Nominerar gör du här

http://www.nordicecommercesummit.se/award/

Så med andra ord nu så är det dags att göra sin röst hörd för demokratins skull, både i valet på söndag, och inom ehandelsvärlden! Var inte en soffliggare utan rösta och nominera!

 

Full fart framåt – som ehandelsutvecklare

Jaha, nu har jag jobbat min sista dag som ehandlare. Det har nu gått nästan en vecka sedan jag överlät min trädgårdsbutik Gardenhome.se till Brath, och min djurbutik SweCat.com till Supercat. Den ena butiken är 11 år gammal och den andra 5 år, så ni förstår själva att det är en liten omställning att inte längre driva några butiker när man gjort det så länge. Det är en massa småsaker som man normalt inte tänker på utan bara gör i förbifarten, som man helt plötsligt inte gör längre och det känns märkligt

Jag kommer på mig själv att förvånas över att telefonen helt plötsligt blivit så tyst. Min lagertjej som jag haft nästan daglig kontakt med och ibland mer än så ringer inte längre, och det känns väldigt konstigt. Jag kommer på mig själv med att undra om hon är sjuk eftersom hon inte ringt, tills jag plötsligt minns att hon ska ju inte ringa. Att hon inte ringer är ju bra för det innebär att det fungerar bra för de nya ägarna och att de inte behöver min hjälp.

Att inte börja varje dag med att svara på kundmail, och inte heller avsluta den med kundmail  känns otroligt märkligt och jag kommer på mig själv med att springa och kolla mailen i tid och otid fast jag inte längre behöver göra det på samma sätt. Jag tror jag behöver en tids avgiftning från mailkollandet för att bli normal igen

Att inte lägga ordrar till leverantörerna, och ha ständig koll på om något behöver tas hem inför nästa dag eller vecka är också det en ny situation. Jag kommer på mig själv med att sakna de  kontakter man haft med olika leverantörer.  11 år är en lång tid och många av dem har jag lärt känna riktigt väl så det känns lite konstigt att de helt plötsligt är borta.

Att surfa in på sina gamla butiker, hitta småsaker man vill justera och så inse att det är inte mina butiker att justera i längre, det känns otroligt märkligt. I dag fick jag min första beställning på små ändringar i designen i den ena av dem, och jag insåg då att nu är det verklighet, nu är det inte jag som bestämmer längre utan det är någon annans tankar och drömmar som ska styra hur det ska se ut och vad som ska göras. Det var en mycket märklig känsla. Lite som att se sina barn växa upp och klara sig själva utan en.

Det var med blandade känslor jag tog mitt beslut att sälja butikerna Jag älskade verkligen mina butiker och att jobba med dem. Förutom att driva dem så jobbar jag som säkert många av er vet i mitt eget företag Kodmyran med att utveckla vår ehandelsplattform och med att konsulta i olika ehandelsrelaterade projekt. Det sista året har Kodmyran växt så mycket att jag kände att jag inte längre hade tid att driva mina butiker på det sätt jag ville göra, och jag ville inte lägga resurser på att anställa personal för att göra det, utan jag ville hellre lägga mina resurser på Kodmyran.

Tiden fanns helt enkelt inte, och den tid som lades på butikerna var på kvällar, helger och nätter. Fritid eller tid för något annat än butikerna och jobb fanns helt enkelt inte. Många saker som jag verkligen ville göra i butikerna fick jag ständigt prioritera bort till förmån för saker som behövde göras i Kodmyran. Butikerna blev till slut mer ett dåligt samvete som låg där än det där än det roliga som det varit när jag startade dem.

En dag bara klack det till i mig, varför ska jag fortsätta driva butiker när jag ändå får jobba med ehandel som är det roligaste jag vet? Varför behålla två dåliga samveten? Varför lägga ner hela min fritid på något jag inte längre har tid eller resurser att få riktigt stort? Varför inte sälja och låta någon som har tid, ork och resurser att driva det vidare och se vad som då händer med butikerna? I samma sekund som jag tänkt tanken så utbrast jag på kontoret nu säljer vi butikerna! Det är dags!

Jag vet att många tror det var en lång plågsamt beslutsprocess men så var det alltså inte. Jag har alltid varit impulsiv och det var samma sak när jag fattade beslutet att starta dem, då klack det till ”nu ska jag starta ehandel” och så var jag igång. Nu klack det till ” det är dags att sälja” och så satte jag igång att kontakta presumtiva köpare. Faktiskt var det så att på mindre än en dag efter jag fattat beslutet att sälja så hade jag hittat två intresserade köpare. Sedan tog såklart diskuterande för att komma överens om detaljerna och avtalande lite tid men det var ändå otroligt smidiga försäljningar, och nu ca 2 månader senare driver jag alltså inga egna butiker längre ( om inte butiken för att handla Kodmyrans tjänster räknas förståss)

I framtiden nu så kommer jag att fortsätta att jobba med Kodmyran och med att utveckla vår egen plattform och hjälpa våra kunder med olika ehadelsprojekt. Jag släpper inte e-handeln och jag kommer fortsätta att blogga om spännande intressanta saker och tester som jag gör. Skillnaden är att jag nu inte kommer göra dem i egna butiker utan i våra kunders och alltså måste be om lov för att redovisa resultaten för er. Som tur är har vi väldigt trevliga kunder så jag räknar med att det kommer att fungera bra.

 

 

Hur bra är Nosto för en liten butik?

Som ni säkert märkt så gillar jag att göra A/B tester i min butik. Det är ett otroligt bra sätt att få veta vad som fungerar bra för just dina kunder och din målgrupp. Med A/B tester slipper man gissa, men nackdelen är såklart att man behöver en viss trafikmängd för att kunna dra några relevanta slutsatser av testerna. Det gör att det många gånger kan vara svårt för en liten butik att få tillräckligt med data för att få bra resultat eftersom trafiken inte alltid är så stor. I mitt fall har det gjort att jag ofta får köra testerna ganska länge och helst under högsäsong för att få bra resultat.

När jag träffade på Nosto nere på NES i maj så blev jag genast intresserad av deras koncept. Att ge personaliserade rekommendationer till butikens kunder och på så sätt öka konverteringen och även försäljningsvärdet. Tanken är att varje kund ska köpa mer när man använder Nosto i och med att de för förslag som passar just dem. Än mer intresserad blev jag när jag fick klart för mig att Nosto inte har några fasta kostnader och därför passar bra även för en liten e-handlare som mig. Det måste absolut provas! Sagt och gjort jag tecknade ett avtal för min butik Gardenhome och körde igång ett A/B test i maj under högsäsongen.

Installationen gjordes och jag lade in Nostos rekommendationer på produktsidan, på kategorisidan och på förstasidan i stället för butikens egna som vi kört med tidigare. Sedan var det bara att vänta…

Fösta veckorna var otroligt spännande, försäljningen sköt i höjden rejält, efter några veckor lugnade det dock ner sig och vi fick ungefär 12 % mer försäljning med Nosto än utan (bättre konvertering) . Ordervärdet blev ca 19 % högre på nostokunderna än de som körde utan nosto och på en månad tjänade vi mellan 15-20 000 kr mer ( lite beroende på vilken månad det var, testet har pågått i 3 månader).

En annan sak som jag noterat är att jag säljer mer av de varor som tidigare inte sålde så bra, och helt plötsligt säljer jag varor som kanske legat på hyllan ett par månader. Det känns som att med Nosto så hittar kunderna lättare även andra typer av varor än de brukat köpa tidigare och antalet varor de handlar har också ökat något, något som för min del känns väldigt positivt.

Detta räcker för att jag ska tycka att det utan tvekan var en åtgärd som är lönsam för min del. Om jag vore en större butik skulle jag säkert se betydligt bättre resultat pengamässigt, men alltså även för en liten butik känns det utan tvekan värt att prova Nosto. Man behöver dock ha ett litet större produktsortiment för att det ska vara någon idé. Exempelvis har man bara 10-50 varor kanske det inte ger så mycket, men har man som jag ett par tusen så är det utan tvekan en bra idé.

Nosto har även mail som skickas ut vid olika tillfällen, ett jag saknar dig mail som skickas till kunden när den inte handlat på ett tag, en för att fånga kunder som lämnat sajten och sin varukorg, och ett med rekommendationer på andra produkter att köpa som skickas ut efter kunden nyss lagt sin order. Även dessa mail har jag provat, och nu kommer vi till det riktigt spännande. Jag har haft NOLL köp via dessa enligt den statistiken jag fått från Nosto. Det är något som, jag förstått när jag pratat med andra som provat detta, är väldigt ovanligt. Jag vet inte om det beror på min äldre målgrupp att de är mindre mottagliga för mailutskick eller vad det kan vara men det är i alla fall mitt resultat.

Jag erbjuder en liten rabatt i dessa mail och jag vet dock att en dam som ringde in och ville ha rabatt på sin order för att hon fått ett mail när hon hyss lagt sin order, så uppenbarligen så går mailen ut, men som sagt med väldigt dåligt resultat för min del. Det kan vara så att äldre kunder inte klickar på mailen och handlar utan de går in på sajten igen i alla fall genom att skriva in adressen när de får mailet. Det skulle kunna vara en förklaring.

Hur som helst, min tanke efter att ha provat Nosto är att för vår del i Gardenhome har det varit lönsamt trots att vi är en liten butik

 

E-handelscertifieringar är det bra det?

Jag har varit en varm förespråkare för e-handelscertifieringar och speciellt trygg ehandel som man i intervjuer faktiskt ser att människor känner igen.

Även det faktum att vid jul när medierna börjar sina ändlösa skildringar om att folk blir lurade när de handlar på webben och ska akta sig, så brukar trygg ehandelsmärkningen vara en sak man då talar om att människor ska leta efter för att kunna känna sig säkra.

Det gör att jag rent allmänt gillar denna märkning förutom en sak….. För en mindre ehandlare så är det ganska dyrt att ha märkningen. Den kostar inte direkt gratis.

Jag har haft märkningen sedan den kom och snällt betalat men något fick mig att ledsna för ett tag sedan och jag beslöt mig därför för att faktiskt ta och göra ett A/B test för att se hur människor reagerar på dessa märkningar. Har det någon effekt alls? Hur ligger det till egentligen. Betalar jag för luft?

I mitt fall så körde jag ett A/B test i min butik Gardenhome. Det är en trädgårdsbutik med en lite äldre målgrupp där man inte alltid är så vana att näthandla och är lite allmänt sunt försiktiga. Testet pågick April-Maj mitt under vår högsäsong. Inga andra tester pågick under samma tid som skulle kunna störa resultatet.

Vad blev då resultatet? Jo det var faktiskt ganska spännande, hela första månaden under den rejäla peaken vi har varje år, alltså motsvarigheten till andra butikers julhandel så visade det sig att konverteringen var markant högre om trygg ehandelssymbolen INTE visades, vilket kändes mycket märkligt.

Ju längre tiden gick så desto mer utjämnades dock resultatet för att till sist när vi nådde statistisk signifikans ligga så nära varandra att det inte finns i stort sett någon skillnad alls som syns. Konvertering med trygg ehandel var 0,07 % mindre än utan symbolen när testet avslutades och det är helt klart inom felmarginalen med tanke på antalet besökare vi har.

Jag kunde heller inte se några skillnader när jag kikade på helt nya kunder eller gamla kunder. Med andra ord så verkar det som att i åtminstonde min butik så bryr sig kunderna inte alls om hurvida butiken är märkt med en trygghetscertifiering. De handlar lika glatt i alla fall.

Vad det beror på ska jag låta vara osagt för jag vet faktiskt inte. Men med det resultatet så är jag inte lika benägen att snällt betala nästa år igen,  för att en certifieringsorganisation ska få dem vill jag nog ha något mer för mina pengar  än att bara få höra att märkningen gör kunderna tryggare och ger en ökad konvertering för i mitt fall stämde det inte alls.

Ska jag vara riktigt kritisk så ska jag säga att det faktiskt till och med verkar vara motsatsen, om jag struntar i felmarginalen…..

Det finns säkert butiker där det fungerar bättre, där konverteringen ökar med märkningen och där det behövs exempelvis hos helt nystartade butiker, men vill man spara pengar bör man göra ett eget A/B test för att säkert se hur det ligger till i ens egen butik med ens egna kunder. På så sätt vet man vad man betalar för och gissar inte bara.

 

 

 

 

lite blandade tankar från årets NES

Jaha så var åter ett NES till ända, Sveriges största ehandelskonferens och ehandelsgala. I år kändes det som det var lite mindre folk än vanligt på konferensen, men jag kan ha misstagit mig. Helt klart är att jag saknade många av de mindre och mellanstora ehandlare jag lärt känna under åren där i år. Varför man inte var där vet jag inte men tråkigt var det.

Skönt kändes det dock att man bytt tillbaka lokalen i år från Cirkus till Waterfront. Cirkus var ok, men för ett arrangemang i denna storlek så känns ändå Waterfront som att det passar bättre. Det blir lättare att hitta alla montrar och symposier och lokalerna är helt klart bättre. Jag förstår att det säkert är mycket dyrare, men det kändes klart värt det ( säger jag som inte har en susning om vad kalaset kostar..)

Bästa talare i år tyckte jag att Susanne Najafi från Parelle/eleven var. Hon höll ett mycket inspirerande föredrag som inte blev mindre bra när hon visade en bild ur serien MR Selfridge och jag förstod att hon liksom jag fastnat för MR Selfridgeserien och liksom jag såg på den ur en handlares perspektiv och som en liten studie i hur handeln utvecklats. Då kände jag mig inte lika ensam om mina tankar som jag brukar göra när jag sitter där i soffan och förundras över MR selfridges smarta taktiker med reor priser, omflyttning av avdelningar mm samtidigt som andra pratar om skådisarna, kläderna och annat lulllull….

Andra intressanta talare var Magus Fredin på Babyshop och Karl Prytz på Animail som talade om hur man kan tänka när man tar in en extern VD. Det var mycket tänkvärda saker som sades under det passet. Det jag minns bäst är nog Magnus Fredins ” När du startar, hitta de tre saker som är mest i behov av att förändras och fixa dem direkt” Jag tar åt mig det och tänker göra precis det när jag kommer hem fast utan att ta in en extern VD, för varför skulle jag inte kunna ta del av det rådet och fixa själv också? Som liten har man kanske inte råd med en extern VD, men man kan ju försöka jobba som om man hade det i alla fall….man kan be vänner och kollegor om input för att hitta saker och hjälpas åt med att utveckla affären.  Magnus och hans tänkvärda tips var helt klart bästa talare under dag 2. Ni som inte var där försök att se det på ehandel.se när de lägger ut alla föredrag i efterhand.

Kevin Mitnick förtjänar en liten rad också. En rolig man, och en fara för vilket företag som helst tidigare. Det var roligt att se honom göra en del av sina tricks, även om jag sett och hört om en del av dem sedan tidigare. Är man gift med en säkerhetsnörd som tidigare jobbat inom telecom och då lekt med telefonerna ibland så är man…Hur som helst var det väldigt roligt att höra alla hans historier, och jag tror att maken tyckte att det och vipfrukosten som han var med på med Kevin var värt hela resan. Han hade nog gärna pratat mer med honom och om mer tekniska frågor, men  jag tror han tyckte att det skulle bli lite väl tekniskt för att alla skulle vara intresserade så han höll sig nog lite på mattan där trots allt. Jag vet att han sa efteråt att det var nog skillnader i kunskapsnivå och bakgrund på de som var med på frukosten och då var det kanske inte läge att ställa alla tekniknördighetsfrågor, men han var supernöjd i alla fall.

Några symposier hann jag också med såklart, jag lyssnade på Klarna och Tradera som pratade om marknadsplatser och sitt nya samarbeta att alla ehandlare numer kan köra KCO på Tradera utan kostnad. En spännande utveckling! Nu kan alltså alla handlare på Tradera använda Traderas kassa med KCO om man tecknar avtal via Tradera. Det tror jag kan ge en ökad konvertering där och det är riktigt bra. Ja förstod också att I vårt fall ( Kodmyrans) så är det ingen skillnad utan det kommer fortfarande att gå att få in ordrarna från Tradera till vårt butikssystem så det kändes bra för min del också.

Även Brighsteps symposie om att välja ehandelsplattform utifrån ett omnichannelperspekriv var tänkvärt. Tiden var rätt kort så några större grepp om ämnet hanns inte med men skummandet på ytan var i alla fall tänkvärt.

Compost seminariet tillsammans med IZettle var en riktig höjdare! Där talade man om nyttan med automatiserade mailutskick för att slippa så mkt kundtjänstårenden. Man besvarade helt enkelt kundernas frågor innan de hann ställas! Underbart! Det blev jag riktigt imponerad av och inspirerad. Mera automatutskick enl utvalda kriterier. Det ska jag börja med. Vi gör det redan lite i dag men jag ska ta tag i det och göra än fler!

Även i montrarna denna gång hittade jag några guldkorn. Bråth AB som gjorde snabba, gratis seokoller av ens sajt, mycket bra! Synd bara att de verkade ha minst sagt svalt intresse från deltagarna. Kanske hade de svårt att hitta dem, eller inte förstod vilket bra erbjudande det var. Eftersom vi brukar använda oss av Magnus på Ehandelsdagarna så känner jag ju till dem sedan tidigare och jag fattar inte att det inte var kö hela tiden till deras monter. Där missade ni något!

Nosto var en annan monter jag fastnade vid, smart tjänst som tar fram produktrekommendationer och personaliserar köpupplevelsen fast till ett bra mycket mer rimligt pris än liknande tjänster. Känns som att de passar såväl stora som små handlare. Det var faktiskt så överraskande att jag blev övertalad att prova den, och det finns inte mycket numer som jag säger direkt när jag ser det att det DÄR ska jag prova. Bra jobbat NES gänget att hitta en monter som faktiskt sålde prisvärda saker även för oss mindre. Det kändes helt rätt! Annars är det ofta rätt dyra tjänster i montrarna så där hade ni lyckats.

Bronto– företaget med den coolaste loggan en brontosaurus! Dessa hade jag förmånen att sitta med vid middagen, och de var otroligt trevliga. Vi hade en trevlig kväll tillsammans. Det enda negativa var att ljudnivån var så hög att det var svårt att prata med varandra…speciellt som de pratade engelska. Sorry I didn´t hear that, what did you say? ?? var nog kvällens mest använda ord vid vårt bord. Till nästa år dra NER ljudvolymen, hur ska man annars kunna prata med sin bordsgranne….Till och med Partykungen var en partypooper och tyckte det var högt…så… Det var inte bara jag som gammal tant…Ok att det är ett party, men även på partyn vill jag prata med folk…

Nåja hur som helt efter en trevlig kväll så måste jag ju besöka dem i montern också dagen efter och fick då se ett riktigt bra system för marknadsföring via nyhetsbrev, sociala medier, sms, lämnade varukorgar, och andra utskick via segmenterade data. Snyggt och riktigt riktigt användarvänligt och lättanvänt. Dessa var jag superimponerade av! Jag frågade dock aldrig om prislappen där för jag antog att den var hög…Dock ska jag kontakta dem igen för det var ett RIKTIGT intressant program! Sedan fick jag ju min egen dinousarie med mig hem till samlingen på skrivbordet, och det var ju inte helt fel 🙂

Den bästa giveawayen fick jag dock av servicemail nordic, en portabel minifläkt. Hur coolt och underbart bra är inte det! Jag som inte tål värme blev helt lyrisk. Det sprang omkring utklädda flygvärdinnor med små vagnar och delade ut giveaways bland montrarna. Dock fick jag aldrig veta vad de egentligen gjorde i företaget så det kanske var en liten miss från deras sida, men det var helt klart uppskattat och en rolig grej! Såg också att det var Speciellt uppskattat dagen efter festen av vissa… när de hade bakistabeltter vätskeersättning och huvudvärkstabeltter att erbjuda… Jag kollade in deras sajt efter eventet och det ser ut som de jobbar med shoppingcart recivery och erbjuder supersäljare och de var ju duktiga på att förutsee vad man gillade med giweawaysen så de kanske funkar bra….

Såklart är ju också en stor del av ett evenemang att träffa alla bekanta ansikten från twitter, facebook, linkedin, ehandel.se och andra man känner av olika anledningar i ehandelsvärlden. I år var det lite färre kändes det som, och jag saknade lite ehandel.se tältet de hade förra året där vi från ehandel.se hade chans att träffas och enkelt hitta varandra. Om jag får önska får det gärna komma tillbaka till nästa år.

Roligast på eventet om jag får välja var nog faktiskt att Julius vann årets kunskapspridare! Det var helt underbart, sååååååååååå välförtjänt. Tidningarna skriver alltid efter eurovison att fel låt vann, men i det här fallet var det precis tvärtom. RÄTT PERSON VANN!!!!!! Jag blev så glad när jag skulle gratulera honom att jag knappt tänkte på att hälsa på tjejen från Roliga prylar som också var med. Jag ber tusen gånger om ursäkt för det och hoppas hon förlåter mig, men jag blev bara så glad för Julius skull!!!

Annars var det som alltid otroligt prosffsigt ordnat av Sara och NES gänget, och jag ser fram emot Malmö och vad de ska bjuda på för roligt där.

Tack för ett supervälordnat evenemang som alltid!!