Bedrägeri och lönsamhetssnack med Viktor

Rikard, Viktor, Christoffer och Dan hos Billigteknik.se

Ja, vi fick faktiskt komma och besöka Billig Teknik i Lund, trots att det verkade väldigt osäkert från början. Viktor som har grundat bolaget tog emot med öppna armar och berättade om företagets resa från 1 kr till nu 33 miljoner i omsättning.

Billig Teknik säljer datorer och datorprylar, har ett lågt pris men fokuserar på service. Hur detta går att kombinera och hur man kan motverka bedrägerier och mycket annat pratar vi med Viktor om i denna intervju.

 

Etrip besöker Jonas på Patroner.se

En bransch som ligger mig lite extra varmt om hjärtat är förstås skrivartillbehörsbranschen då jag ju driver Tonerlagret.se. Igår hade vi nöjet att besöka en branschkollega som jag har träffat några gånger tidigare, nämligen Patroner.se. Jonas Lindblom på Patroner tog emot med öppna armar och vi fick ett samtal kring Kalmarregionens speciella och mycket värdefulla ehandelsnätverk men också hur det är att driva nätbutik mot en äldre målgrupp. Snittåldern på kunderna hos Patroner.se är 40-50 år och företaget har valt att annonsera mycket offline, något som vi alla tre var intresserade av att ta reda på om det finns lönsamhet i.

Patroner har funnit på nätet sedan 1996 och är därmed ett av Sveriges äldsta ehandelsbolag. Med en omsättning kring 11 MSEK och siktet inställt på expansion mot Finland är Patroner.se just i en sådan situation som både Anders Andersen och Nicolai på Smartguy har pratat med oss om tidigare under eTrip. Vi fick med oss några lärdomar från Jonas när det kommer till att sälja bläck på nätet.

1. Den lite äldre generationen efterfrågar telefonkundtjänst.
2. Offlineannonsering som svepet och sverigehäftet fungerar riktigt bra mot Patroners målgrupp.
3. Ska man sälja saker för 1 kr så bygger det på att man kan ta igen lite av förlusten på fraktavgiften.

Detta och mycket mer pratar vi om med Jonas i en videointervju som du kan titta på här.

 

Vi presenterar vår praktikant

Som ni säkert märkt har jag och Dan fått assistans i år av en alldeles egen praktikant. Vi är så glada för detta då vi nu får hjälp med allt tungt kringarbete som är runt eTrip. Som var och en kan räkna ut är det naturligtvis ett hästjobb att få allt runt omkring på plats för att vi stjärnor ska kunna göra ett gott arbete. Eftersom det ryktas om att vi imorgon (fredag) får tillskott av ytterligare en junior tyckte både jag och Dan att det var på sin plats att Christoffer Tyrefors får en lite kortare presentation här. När Christoffer inte är ute på turné är han sportsveriges vassaste ehandelschef på Länna Sport.

Vi ställde tre snabb till Christoffer och svaren finner ni här nedan.

Du har varit väldigt angelägen om att få följa med oss på eTrip, vad är det som fascinerar dig mest?

-Jag har ända sedan jag följde #etrip på nätet förra året haft en dröm om att få följa med riktiga ehandlare ut i landet på en sådan här resa. När möjligheten kom upp var jag därför inte sen att haka på. Det är som en dröm som går i uppfyllelse nu den här sommare.

Vilket av besöken tycker du har varit bäst så här lång?

-Egentligen är det ju allt runt omkring som är himla häftigt. Bara att få höra er snacka och dra analyser. Speciellt Dan, han är riktigt vass, det märks att han driver ett framgångsrikt företag. Men om jag ska välja en grej så är det besöket hos Patroner tidigare idag. Där diskuterade ni mycket, på en del andra ställen har det stundom varit lite väl mycket corporate bullshit.

Om du får välja ut två butiker på nätet som du tycker är riktigt vassa, vilka är det?

-Jag har två solklara favoriter och det är Roliga Prylar och Tonerlagret. Dessa två butiker tycker jag är riktigt bra, jag kan surfa runt bland toner och bläckpatronerna på Tonerlagret i flera timmar och bara njuta.

Här är också en bild där Christoffer inte är bortklippt så ni kan se hur han ser ut ståendes bredvid sina idoler på en MacDonaldsparkering någonstans i Sverige.

 

I bilen utanför Danmarks största ehandlare

Nu är vi på eTrip dag 2, tyvärr hade vi lite missöde med danska trafikpolisen, vilket gjorde oss aningens försenade till Smartguy och en videointervju med Nicolai Kærgaard hann vi inte göra. Däremot fick vi en trevlig rundvisning och samtal med Nicolai och lite av våra reflektioner efter besöket lyckades Christoffer också filma.

Smartguy är etablerade i flera Europeiska länder och har bland annat fått utmärkelser för bästa webbutik i Europa tidigare år. Shoppen som började som en renodlad herrkonfektionsbutik finns också med en svensk sida, smartguy.se, och har under senare år utökat till att även innefatta damkläder och barnkläder. Det är full fokus på expansion och gärna på andra marknader än Danmark.

Nicolai som är en trevlig herre beskrev den danska marknaden för e-butiker som extremt mättad och rekommenderade inte ett intåg i Danmark för oss svenska e-handlare. Dessutom hann han med att dödförklara oss som har butiker som omsätter mindre än 100 miljoner. Något som det förmodligen ligger mycket i, om en stor aktör som Amazon eller Cdon bestämmer sig för att ta en marknad så har vi småspelare inte mycket at sätta emot.

Den mycket komprimerade analysen av intervjun finner ni här. Observera att allt som sägs inte nödvändigtvis är sant (exempelvis att vi inte skulle ha fått filma inne på företaget..).

 

Intervju med Anders Andersen

Så, nu har vi äntligen fått ordning på uppkopplingen och intervjun med Anders Andersen som driver runforest finns att beskåda på Ehandel.se youtubekanal. Filmen är oklippt så ni får 24 minuter ren kärlek från Radissonlobbyn i Köpenhamn.

Ni hittar filmen här. Ja, vi skulle gärna bädda in filmen på bloggen men det fungerar inte i dagsläget.

Anders tar upp en hel del intressanta vinklar på internationalisering. Hur du som vill gå mot Danmark och andra länder bör tänka. Anders är helt övertygad om att ehandel handlar om stordriftsfördelar och för att lyckas i längden krävs etablering i flera länder tids nog.

Viktigaste tipset; ska ni in på andra marknader anställ personer som kan marknaden, gör inget halvdant.

 

Vi blir nedringda av e-handlare som vill ha besök

Får börja med att beklaga att uppdateringen sackar efter en hel del här på bloggen och på Ehandel.se youtubekanal. En del olyckskorpar har redan börjat hinta om att det ser ut att bli samma magplask som förra eTrip detta är något som absolut inte är sant. Vi har varit mycket flitiga så här långt i år och jag lovar att vi kommer lägga upp massor av intressanta videoklipp så snart vi har en uppkoppling som tillåter. Bland annat har vi besökt Smartguy, Shirtstore, Patroner och här nedan kan ni se när vi är på väg mot Lund och Billig Teknik.

Vi vill också passa på att tacka för det enorma intresse som ehandlare runt om i vårt avlånga land har visat. Vi är i princip fullbokade med besök hela veckan men om du ändå känner att vi borde besöka just dig så slå oss en signal eller tweeta oss med #etrip så får vi se vad vi kan göra.

Se klipp när vi är på väg till Billig Teknik.

So long..

 

Etrip 2012 är i rullning

Så där, då har vi fått igång bloggen här igen. ETrip 2012 startade igår tisdag 7e augusti och vi kommer att fara runt i landet och besöka ehandlare fram till söndag. Ni som har hängt med på ehandel.se ett tag vet att jag och Dan var ute även förra året. Nytt för i år är att vi tänker undvika total katastrof i Norrköping och faktiskt fullfölja hela veckan.

Vi har gått ut starkt. Så snart vi får uppkoppling kommer vi att lägga upp lite videos här på bloggen. En del är rent trams men mellan raderna så får vi fram en hel del nyttigheter från ehandlare runt om i landet (och Danmark i år).

Ytterligare en nyhet i år är att eTrip har fått en praktikant i Christoffer Tyrefors. Dessvärre hade Christoffer missuppfattat upplägget med eTrip och trodde hela kalaset var en drogresa. Efter viss diskussion är nu alla med på noterna kring detta drogfria event.

Tyrefors tror att vi ska åka på drogsemester

Så här ser resplanen ut ungefär;
Tisdag: Rikard hämtar upp Dan och Christoffer i Helsingborg/Malmö
Onsdag-söndag: Besöka ehandlare.

Är ni vakna några timmar till så kommer snart en film från vårt första stopp i Köpenhamn upp här på bloggen, tills dess håll tillgodo med bambusermaterial (väldigt suddigt men väldigt intressant och givande).

 

NES 2012 rundas av med Gary Vaynerchuk i soffan (sänds ej)

 

Shapy.se vann Tillväxtjakten

Gruppträningstjänsten på nätet Shapy.se vann Klarnas tävling Tillväxtjakten och tar hem priset på 50 000 kronor.

Juryns motivering:

 

Josefin Landgård ifrån Glossybox

Josefin ska prata om prenumerationstjänster.