Ensamt liv som e-handlare

Igår kväll blev jag återigen påmind om hur ensam jag ibland känner mig. Det var inflyttningsfest hos Brightstep och jag träffade många gamla och nya e-handelsvänner. Det var många diskussioner om allt mellan himmel och jord, men många rörde sig naturligt nog om e-handel och entreprenörskap. Förväntningarna inför eMeet på onsdag verkar också vara höga hos fler än mig. Ses vi där?

Jag känner mig hemma när jag träffar andra e-handlare och får sån kick av att kunna diskutera både stora och små frågor. Men det blir också väldigt tydligt för mig hur ensam jag är till vardags. Jag försöker att lösa det med olika typer av bollplank, advisory boards, praktikanter och kontorskollegor – men det räcker inte hela vägen. När det verkligen gäller är det ändå bara jag som sitter vid mitt skrivbord och sköter mitt företag. Det funkar – uppenbarligen – men det är inte så roligt och jag tror att både jag och mina sajter skulle utvecklas mycket mer och snabbare med mer input.

Så hur kan man då lösa det här problemet? Det allra mest vanliga och uppenbara är förstås att anställa. Men det är tyvärr inget alternativ för mig för tillfället, det finns helt enkelt inte pengar nog för det just nu.

Det jag istället först kommer att tänka på är ju externt kapital. Det känns som den snabba och enkla lösningen, då skulle jag få bollplank i styrelse/ägare och möjlighet att anställa fler som också brinner för det jag gör. Men det finns ju massa nackdelar med det också. Processen är lång och risken stor att jag och de nya ägarna inte kommer vara överens om vägen framåt.

Att ta in fler delägare är förstås också ett alternativ. Den processen är – om möjligt – ännu längre, och jag tror också att risken för konflikter är mycket högre. Jag har dessutom inte så goda erfarenheter på det här området… Det är ju också otroligt svårt att värdera ett bolag i den fas jag befinner mig.

Praktikanter är alltid en möjlighet och kan ge en jättebra energikick och nya infallsvinklar. Jag har haft flera praktikanter genom åren, och det är kul. Men det är också bara en tillfällig lösning och blir inte riktigt den långsiktiga lösning som jag nog egentligen är ute efter.

Jag ser ju att jag behöver komplettera med kompetens inom andra områden (t ex teknik), men vet inte riktigt hur jag ska kunna lösa det. Har jag missat något alternativ? Hur löser ni andra som också är små e-handlare de här frågorna?

 

7 thoughts on “Ensamt liv som e-handlare

 1. Har precis akualiserat den frågan. Vi är tre ehandlare som alla är ensamma som tänkte försöka flytta samman, och dela på en lokal. Egentligen kanske mest gemensamt fikarum och lastbrygga, men också möjlighet att kanske hjälpa varandra lite att få ett mer rimligt liv genom täcka upp för varandra lite under lågsäsong och klämdagar.

  Nu föll vi just nu på att vi inte hittade någon bra lokal som gick att anpassa till rimliga kostnader, men tanken lever kvar där och kommer vi mer rätt på lokalfrågan så finns det goda chanser till att vi flyttar ihop.

 2. Jag tror att vissa är mer flockmänniskor än andra och är man det så kan det nog kännas ensamt. Jag personligen är nog en ensamvarg och känner mig inte ensam, utan jag trivs med att fatta alla beslut. Jag skulle inte vilja byta. Det är en del av vad jag gillar med att vara företagare. Just att jag har sista ordet när de gäller, och att jag måste förlita mig på mig själv.

  Jag tror det handlar om att utnyttja sitt nätverk så får man massor med bra input. Det gäller att vara aktiv och suga åt sig kunskap när tillfälle ges, och det handlar om att inte vara rädd för att säga till folk ” det här kan jag inte ett skit om, kan du hjälpa mig att lära mig du som kan”. Gör man det prestigelöst så brukar man kunna få massor med hjälp.

 3. Jag förstår dig Maria, nu har jag anställda men har varit utan tidigare och det är inget skoj.

  Jag tycker det är bra att du tar upp detta, för det är ensamt om man inte har anställda.

  Jag har tyvärr ingen lösning åt dig…..

 4. Ja, du vet vad jag tycker. Precis lika! Och jag tror att Katrin har en point, vi är alla olika och har man den personligheten som närs av att jobba tätt med andra är det slitit att vara själv, särskilt under så lång tid som det blivit. Från början har man ju tänkt att – typ ett år -sedan anställer jag, och så kommer verkligenheten ikapp. Ehandelskollektivtanken tror jag mycket på och även jag var på väg där tillsammans med andra ehandlare men lokalfrågan stupade det på denna gången, och nu är jag glad att det inte blev av denna gången då allt tog en annan vändning i höstas.

  Dock – jag tycker du löst det så bra du kan idag, med advisory board och dina kontorskollegor, ett stort steg på vägen från den ensamensamma tillvaron.
  Men fler alternativ hittar tyvärr inte jag heller.

  Ses på onsdag! Peppade som få att få umgås bland gelikar 😀

 5. Tack för era kommentarer, det är skönt att veta att fler tänker i samma banor.

  Och jag håller med dig Katrin, du har verkligen en poäng i att alla har olika behov av gemenskap, och det kanske är det som är min läxa – att jag behöver kollegor för att riktigt trivas. Sen måste jag ju ändå hålla med om att själva grejen att få bestämma själv nog är drivkraften till att jag har varit egen företagare så länge som jag har. Jag har ju faktiskt inte varit anställd sedan 2002 så helt illa är det ju inte! 😉

  Vi ses på onsdag – ska bli härligt att få umgås med kollegor en hel lång dag och kväll!

 6. Det skulle vara bra om ett antal e-handlare i helt skilda brancher skulla jobba under samma
  tak, varför inte ? För att dom flesta är ju ändå väldigt små (i allafall i början) samt en del vill bara inte bli större av olika orsaker.Men jag är nog ändå tveksam om det skulle fungera med olika viljor o ideèr.

 7. Strapon – jag tror att det absolut skulle kunna fungera och jag vet ju också att det pågår såna diskussioner på flera ställen i landet. Men det är inte riktigt det jag är ute efter, jag känner ett behov av att ha kollegor i min egen verksamhet, som jag kan jobba tillsammans med mot ett gemensamt mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *