Mobiltrafiken fortsätter öka!

Häromdagen läste jag ett väldigt intressant inlägg från P-M Nordkvist på Improove. Han hade gjort lite stickprov på deras kunder och tittat på hur andelen mobiltrafik såg ut och – framförallt – hur andelen genomförda köp på mobilen såg ut. Trafiken låg, på de sajter han tittade på, runt 15% och ungefär 7% av köpen gjordes på mobila enheter.

När man läser sånt här blir man ju nyfiken… Hur ser det ut för mig? Det här är inte en av de siffror jag följer upp regelbundet, men kollar på emellanåt, och hittills har jag varje gång blivit förvånad och förbluffad över hur snabbt det ökar. Och det blev jag den här gången också!

Jag tittade lite snabbt på Mobile overview för både signerat.se och nordicdesigncollective. Enligt den sidan är den mobila trafiken 17% resp 19%, och transaktionerna 13% resp 11%. Detta gäller för den senaste månaden, som visserligen inte är helt representativ för oss. Men det är ändå förvånansvärt höga siffror… Av besöken kommer nästan alla från Apple-produkter, och runt 40% från iPad.

Jag blev helt chockad, det här är ju helt enorma siffror! Och då har jag inte gjort några anpassningar för mobilen, inga kampanjer, ingenting… Eller, det är egentligen bara halva sanningen. I den nya designen på Nordic Design Collective så har jag tagit hänsyn till mobilsurfandet och valt lite större knappar, texter och mer luft runt länkarna just för att förenkla för mobilen, men mer än så är det inte. Samma tips har också Fredrik Lennström, men för ett helt annat syfte – att nå en målgrupp med nedsatt synförmåga.

En ledtråd kanske finns i statistiken från mina nyhetsbrev. 46% resp 38% av dem öppnas nämligen i en iPhone. (Jag är inte helt säker, men jag gissar att det egentligen är siffran för iOS, så att även iPad räknas in här i Mailchimp-statistiken – nån som vet?)
Hur ser det ut för er? Är det likadant, eller ligger mina besökare ovanligt långt fram?
 

3 thoughts on “Mobiltrafiken fortsätter öka!

  1. Det ser ut ungefär likadant här. Pratade med lite statistiknissar på några större sajter som var rätt övertygade om att mobiltrafiken (smartisar och plattor) kommer uppgå till mer än 50% av total surftrafik under andra halvan av 2013.

    Just nu säljs det ungefär tre smartisar och plattor för varje dator som det är tänkt att surfa på. Och användare som har både dator och platta hemma använder hellre plattan att surfa på än datorn. Det går enormt snabbt det är bara att hålla i sig när utvecklingen stormar på.

  2. Intressant! Det här kommer nog att påverka användarupplevelsen enormt, och jag tror att de flesta redan nu borde börja fundera på hur gränssnittet kan anpassas för att fungera bättre för mobilt. Ofta är det ju rätt små grejer som behöver justeras…
    Sen ska det bli otroligt spännande att se vad som händer på betalningsfronten, det känns som den största utmaningen när det gäller mobilt just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *