Krönika:
Tobias Jonasson

Maria


En till Ehandel.se Bloggar webbplats

Nya sätt att investera

Idag är en spännande dag. I helgen har FundedByMe Equity lanserats och nu från start finns en handfull investeringscase med. Och jag är ett av dem!

Upplägget i sig tycker jag är otroligt spännande. Crowdfunding har ju visat sig fungera bra både här i Sverige och internationellt, där de mest kända projekten nog är klockan Pebbles och Flippin Burgers. Enligt uppgift är det fortfarande svårt att få plats på Flippin Burgers, så nog kan man konstatera att det finns en stor kraft i crowdfunding.

Den ”vanliga” crowdfundingen bygger på att de som bidrar får något i utbyte. Sitt namn i eftertexterna på filmen, ett signerat exemplar av boken, en hamburgare när restaurangen öppnar… Men som företagare som inte själv producerar någon typ av produkt så har jag haft svårt att hitta formen för att använda det.

Jag och Daniel Daboszy, som driver FundedByMe, träffades första gången på Iqube för ungefär tre-fyra år sedan. Då jobbade han med ett annat bolag och vi hade ganska nyligen lanserat Signerat. När jag i somras träffade Daniel igen berättade han hur ofta de hade fått frågan om det inte gick att investera i projekten och bli delägare. Som äkta entreprenör så vill man ju ge kunden vad kunden vill ha, och därför lanserar de nu FundedByMe Equity (dessutom som en av de första crowdequity-sajterna i världen!). När jag fick höra vad de hade för planer så var jag inte sen att hoppa på!

Crowdequity är alltså ett enkelt sätt för vem som helst att bli delägare i ett bolag och kräver inte så stora insatser – och därmed inte så stor risk. Det kan räcka med så små insatser som 5-10 000, eller i en del fall ännu mindre. Som jag ser det är det dessutom samma fördelar som med crowdfunding – att många får tillfälle att engagera sig och att man inte behöver vara en stor investerare för att ta del i en spännande resa.

För en liten liten stund sedan skickade jag ut pressrelease (som man kan läsa här) och vill man kika in på sajten så är det fundedbyme.com/equity som gäller. Den är i stängd beta just nu men mejla mig på maria@nordicdesigncollective.se eller DMa mig på Twitter (@mrichardsson) så skickar jag lösenordet.

Om ni tycker att min resa framöver verkar spännande är ni såklart hjärtligt välkomna att anmäla ert intresse, och jag blir extra glad om ni hjälper till att sprida informationen!

Och om du funderar på att ta in pengar själv – kanske kan det här vara en sätt för dig att hitta investerare? Ingen är ju förstås garanterad pengar, och visst kan det vara jobbigt om man lägger ut det här offentligt och ingen är intresserad. Men isåfall är ju den informationen också väldigt värdefull! Så tänker jag, tar ett djupt andetag och hoppar…

Och vet ni… jag fick de första intressenterna redan under smygstarten i helgen!

Comments 8

 1. Parvelito wrote:

  Intressant, men många frågor som tornar upp sig:

  Blir det inte väldigt jobbigt med ett antal mindre aktieägare som vill ha inflytande och inte alltid tycker likadant som dig eller ens sins emellan? Är inte också en risk för att du får lov att producera information till aktieägarna istället för att utveckla företaget?

  Hur stor andel av företaget säljer du, och tror du att du får bättre betalt så här än om du skulle ha letat efter traditionellt riskkapital?

  Posted 03 Sep 2012 at 08:01
 2. Joel wrote:

  Låter spännande tycker jag!

  Skicka gärna lösenordet till min e-postadress :)

  /Joel

  Posted 03 Sep 2012 at 08:12
 3. Maria Richardsson wrote:

  Kul, mejl är på väg!

  Posted 03 Sep 2012 at 09:04
 4. Maria Richardsson wrote:

  Jag har också funderat på det, och det är väl en av mina största farhågor. Men dels är det en väldigt liten del jag säljer (totalt 5%) så det är fortfarande jag som bestämmer. Och hur mycket information kan det handla om…? Jag tänker mig ett kort nyhetsbrev var 3e mån el liknande för att få en uppdatering, och ibland kan det vara nyttigt för sig själv att sammanställa vad som hänt sen sist. Det är min erfarenhet att jag ofta har bättre koll på vad jag inte har gjort än vad som faktiskt är levererat och klart, och då kan det vara bra att få påminnelse om det.

  Jag vet inte om det här är det bästa sättet för att få bra betalt, men det finns flera andra fördelar. Att få spridning och fler än en investerare som engagerar sig i bolaget är de största, och i det läge som jag är just nu är det viktigare för mig.

  Posted 03 Sep 2012 at 09:09
 5. Karin Lundin wrote:

  Tanken på att samla många engagerade via den här vägen för att få investerare känns som en hållbar väg. Nu ska jag in och läsa om ditt case. Lycka till Maria!

  Hälsar Karin

  Posted 04 Sep 2012 at 07:39
 6. Maria Richardsson wrote:

  Kul att du gillar idén Karin! Hoppas också att du gillar vårt case… 😉

  Posted 05 Sep 2012 at 06:32
 7. Johan Carlsson wrote:

  Vad roligt och kul startup! Det ska jag tipsa mina vänner på http://www.thesocks.com. De säljer strumpor på nätet och funderar på att arbeta in nytt kapital för att kunna investera i siteutveckling och marknadsföring. Hur viktigt är syftet med att behöva kapital? Presenteras det tydligt på siten för potentiella crowdinvesterare?
  /Johan

  Posted 09 Sep 2012 at 03:15
 8. Maria Richardsson wrote:

  Hej Johan, jag tror att syftet med att behöva kapital är viktigt att vara tydlig med, men egentligen är det ju en investerare som ska svara på den frågan.. 😉
  Men som startup på FundedByMe Equity har man ganska stora möjligheter att styra vad som presenteras för crowdinvesterarna.
  /Maria

  Posted 10 Sep 2012 at 08:09

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *Leverantörserbjudanden