Lagerhantering & 3pl

En fråga som den senaste tiden har dykt upp på diverse forum och facebookgrupper är företag/ehandlare som letar efter 3pl lösningar. En vanlig fråga på dessa typer av forum är oftast, ”vilka 3pl rekommenderas”, ”vilka 3pl är bäst”. Men frågan är mycket komplexare. Jag är genom mitt arbete med e-handel på SiteDirect ofta involverad i införandet av denna typen av logistiklösningar. För att hjälpa till att flytta en verksamhet till 3pl måste man förstå varför beslutet är taget och vilka vinningar företaget räknar med att göra. Nästa steg är att titta närmare på vilka förutsättningar som finns för att välja rätt 3pl partner.

Vanliga frågeställningar kan vara, men inte begränsade till:

 • Vilka marknader är viktiga
 • Hur ser kraven ut på leveranser
 • Avvikelser av mainstreamflödet
 • Produkttyper / Storlekar
 • Packning (egna lådor etc?)
 • Graden returorder
 • Ordertoppar
 • Systemintegrationer
 • Flöden
 • Andra lagerplatser
 • Typ av inleveranser och krav på utflöde av dessa
 • Räknar ni med att ha egen personal på plats eller ska personal flyttas över till 3pl företag

Dom flesta som är duktiga på detta drar sig nog för att rekommendera någon viss leverantör på ett offentligt forum utan att göra en grundligare analys av behoven. Risken är större att det stjälper än hjälper.

 

2 thoughts on “Lagerhantering & 3pl

 1. Jag är ledsen Mikael, detta är inte raketforskning. Jag anser att vågar man inte rekommendera eller skriva vad man verkligen anser om ett 3PL företags så saknar man ryggrad och INGET annat. Saknar man ryggrad kan man bli politiker istället!

  Alla som vill ha ett 3pl företag söker allt detta du skriver, det är bara detaljer anser jag som skiljer oss företagare mellan.

  Men det skiljer dock MIL mellan 3pl företag. Vet flera som är sjukt duktiga, men priset talar helt emot. Vet tyvärr många fler som är TOTALT värdelösa!

  Skulle jag satsat på 3pl företag idag skulle jag bara tittat utomlands oavsett om man bara har försäljning i Sverige blir detta billigare.

 2. Om man skall lyckas med 3PL så är checklistan att gå igenom innan man väljer partner mycket lång. Jag har ett embryo till checklista med över 100 punkter, och det är rätt mycket kvar.

  Att ta en produkt från en hylla, packa den i lämpligt emballage och på med en adresslapp är en tämligen liten och enkel del av vad det innebär med 3PL. Om det bara är den biten man behöver hjälp med är det mycket troligt att det blir bättre att hyra in lagerpersonal från Poolia eller liknande företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *