Jag har en ide! vad gör jag nu?

Det första jag gjorde var att göra en marknadsundersökning!
Jag sökte på Google och i olika butiker, både online och i fysiska butiker, för att ta reda på om det redan fanns något liknande.
Tur nog så kunde jag varken hitta något eller någon som gjort något liknande eller någon som hade just denna speciella nisch så bestämde jag mig för att ta fram fiskformade godispåsar själv.

Jag skissade ned idén och skrev en kort presentation så att jag kunde presentera iden för en rådgivare hos Almi.
(Almi, Start-Up Stockholm och nyföretagarcentrum är statliga föreningar/organisation som ger gratis rådgivning och seminarium till personer som vill starta, driva eget företag eller vill ta fram en ny produkt).

När jag gick till Almi första gången så var designen och iden väldigt odefinierad. Jag tog helt enkelt med mig en origami fisk, berättade hur jag kom på iden, att jag ville tillverka pappers fiskar, fylla dem med godis och sälja dem till kunder. Hur skall jag ta detta projekt vidare..?
Jag fick inte mycket i gensvar vilket jag i och försäg kan förstå då idén och konstruktionen behövde bearbetas. Dessutom så var rådgivaren inte den rätta för just mig.
Att gå till en rådgivare är lite som att går till en psykolog, ibland är de bra och ibland mindre bra. Kanske är den första rådgivaren du träffar inte den ”rätta” personen som kan hjälpa just dig och din ide vidare men ge inte upp för det!
Jag fick besviket återvända till ritbordet.

Idén hamnade på ”hyllan” som så många andra planer och idéer gör pga. av Jobb, flytt, allt vad livet kretsade kring just då etc.
Det gick några år men sedan för ca två år sen återvände jag till Sverige igen efter att ha tröttnat på att bo och jobba i Tyskland. Vilket ledde till att jag frilansade lite åt ett tysk spel företag hemifrån istället medans jag försökte varva ned.

Så jag satte mig ned och funderade över vilket sidoprojekt jag ville starta upp. Då jag även kommit upp i den ålder då jag inte längre accepterar att leva på en usel lön bara för erfarenhetens skull så Försökte jag komma på ett projekt som inte enbart skulle vara kul att göra utan även, förhoppningsvis, har potential att generera en extra inkomst.
Jag kom att tänka på två gamla idéer jag haft, en ide var till en novell och den andra idén var fiskformade godispåsar. 🙂

Denna gången skrev jag ned en bättre presentation, skissade fram en enklare konstruktion, Gick till Start-Up Stockholm istället och hade turen att träffa en Grymt bra rådgivare som kunde ge mig direktiv inför nästa steg!

Tips!
Har du en ide eller vill starta eget företag så skriv ned din ide och gå till Start-Up Stockholm, Nyföretagarcentrum eller Almi!
Start-up stockholm: http://www.startupstockholm.se/
Nyföretagarcentrum: http://www.nyforetagarcentrum.com/
Almi: http://www.almi.se/

PS. Nästa inlägg kommer handla om tillverkning och vad för direktiv jag fick utav Start-Up Stockholm.

 

En ide växte fram!

För flera/många år sen när jag var student så var jag deprimerad och stressad över att jag inte var duktigare än vad jag själv hade förväntat av mig själv att vara vid den åldern.
Då min hobby även är mitt yrke så är det väldigt svårt att ”stänga av” vilket ledde till att Jag började måla med vattenfärg och vika förpackningar och origami som avslappning.

En dag hittade jag en origami som när man vek den blev en jätte sött liten fisk som dessutom gjorde mig glad att se på. Jag började måla mina egna papper och vika en väldig massa fiskar!
”Helt plötsligt” hade jag vikt så många fiskar att Jag började hänga upp dem i tunna snören i taket så när man klev in i min studentlägenhet så såg det ut som ett akvarium.

Tillslut hade jag sedan så många fiskar att jag inte visst vad jag skulle göra av dem så jag började fylla fiskarna med godis och ge bort till vänner som blev jätteglada! De uppskattade både idén och designen! Jag fick min vision! 🙂
Jag ville se ett helt hav av glada människor med färgglada fiskar i händerna framför lösgodiset i Ica butiken. Fiskformade godispåsar! Det är vad jag vill ha!
När jag inte fann något i samma stil eller denna nisch på marknaden så bestämde jag mig för att själv börja tillverka dem.

Iden till fiskformade godispåsar växte fram! Jag anser mig själv vara en kreativ person och i mitt yrke innebär det även att konstant vara kreativ och försöka komma på visuella lösningar även om man nu inom tex spel och film kan töja på gränserna.

Poängen är att Det är ytterst sällan jag får så kallade ”snille blixtar” utan av alla mina idéer är 97% ”humbug” 2 % ett” hmmm kanske” och 1% ett ”jamen det här kanske kan vara något!”  och oftast behövs idén bearbetas en hel del tills den blir bra.

Jag tror på att ju mer ”humbug” man kastar ur sig desto fortare kommer man fram till en lösning och ju mer sannolikt är det att man faktiskt kommer på en lösning eller en ide med potential!

Tips!
När jag studerade klassisk animation i Kanada fick jag ett tips utav en lärare (flera) som jobbat både för Disney och andra stora företag att:
Bär alltid ett anteckningsblock med dig! Skriv alltid ned dina idéer, anteckna och rita ned saker du blir inspirerad av! Kanske har du inte användning av denna ide idag men när du sedan i framtiden behöver den så kan du alltid gå tillbaka i dina anteckningar.
Bara för att berätta så hade denna lärare med sig ett av sina anteckningsblock som innehöll massor med perfekt ritade bilder och anteckningar.

jag har idag massor med anteckningar både i block och på papper som ligger huller om buller, med allt från väldigt hafsiga skisser, snabba stödord, mycket ”humbug” och en hel del andra konstiga anteckningar men det är ok! Så länge iden är förstådd och kommer ned på papper!

För att avsluta detta ”kapitel” så vill jag dela med mig av ett inspirerade klipp från en föreläsning med några av Pixars grundare och skribenter.
Föreläsningen heter: Pixar- A human story of computer animation
I det klipp jag valt berättar och pratar Brad Bird (writer/Director till The incrediables) och Andrew Stanton (writer/director till Finding nemo) en historia om att våga att göra fel. Klippet är ca 2 min.

Pixar- A human story of computer animation
https://www.youtube.com/watch?v=YjSExqtiIyg&feature=youtu.be&t=1h25m39s
(1:25:39 min – 1:27:03 min).

PS. Jag kan starkt rekommendera att lyssna på hela föreläsningen för de som överhuvudtaget är intresserade av datorer! den är väldigt bra! Lärorik, intressant och historisk!

PPS. Den ”hemliga” investeraren som investerade i Pixar innan företaget blev stort var Steve Jobs!

 

Om Happy Fish

Happy Fish är ett litet nystartade företag som vill göra godispåsen till en del av presenten och sprida glädje genom färg och form.

Vi har tagit fram och säljer fiskformade godispåsar som framförallt passar perfekt till kalas med pirat teman eller barnkalasets fiskedam.
Jag har fler designer på ritbordet men fisken var den design som var mest självklar och var den design som fick ide lampan att tändas och som ligger mig närmast hjärtat.

Jag äger företaget själv men skriver ”vi” då jag fått hjälp av underbart snälla människor under resan.

 

Kort om mig

Mitt namn är Monica Kreitz och jag är utbildad grafiker och animatör. Jag älskar att vara kreativ och vill jobba med allt som innefattar grafik och form, från spel till reklam, film, arkitektur, förpackningar mm. Jag har jobbat inom spel industrin i flera år, för olika företag och jobbar idag på heltid som game artist åt ett svenskt spelföretaget.
Jag är en helt ”vanlig” arbetare och som på ”fritiden” driver mitt eget företag Happy Fish.

Jag är en Lättsam, smått lustig, snäll och glad person som nog många (inklusive mig själv) skulle klassificera som nörd.

 

Från ide till produkt

Hej och välkommen!

Denna blogg kommer att handla om hur jag kom på iden till fiskformade godispåsar, tog fram en produkt och varför jag valde e-handel.

Jag har aldrig gjort något liknande innan och är absolut ingen expert!
Utan syftet med denna blogg är att jag vill dela med mig av min resa, vad jag har lärt mig och de misstag jag gjort för att inspirera andra som har en ide eller som vill starta eget företag.

Det är och har varit en lång resa med både motgångar och framgångar. Jag har träffat några helt underbara människor på vägen och det bästa av allt är att detta är bara början!

Om ni har frågor funderingar, kommentarer, egna tips så skriv gärna så ska jag försöka svara så gott det går.

Obs! jag har aldrig varit en bra skribent so bear with me!

Bästa hälsningar
Monica Kreitz

Grundaren och skaparen till Happy Fish.
http://www.happyfish.se/