Jag vill starta ett ehandelskollektiv. Vill du vara med?

Den här posten om ehandel är urspungligen publicerad på min blogg No Lingo

Kebnekajse, Sveriges högsta band 1971

Jag vill starta ett kollektiv. Nej, det handlar inte om att vi ska bo ihop, ligga med varandras partners och äta biodynamiskt odlad veggokost utan om att nyttja kraften i att göra saker tillsammans. Jag vill starta ett entreprenörskollektiv med ehandlare som vill växa genom att jobba tillsammans, dela på resurserna och lära av varandra.

Tanken är att samla ett gäng etablerade ehandlare under ett och samma tak, sitta i gemensamma lokaler, driva sitt eget företag men dela på kostnader, infrastruktur, personal mm. Många av oss som har hållit på ett tag och börjat växa har svårt att få balans mellan behovet av investeringar i lokaler och personal och intäkterna. Ofta är det så att kostnaderna kommer före intäkterna. Man behöver personal kanske till kundservice eller packning, kanske en deltidare som kan jobba 20-25%, inte en heltidsanställd men det är inte alltid så lätt att hitta personer som är villiga att jobba på det sättet. Är vi däremot 4-5 mindre ehandelsföretag som sitter tillsammans kan vi dela personalkostnaden för anställda, bra lokaler, telefoner, kundservice mm. Allt det som man drömmer om men som man inte har råd att bära själv i början av sitt företags karriär.

Möjligheterna i ett kollektiv är obegränsade, tänk inte bara delning av resurser, tänk allt från upphandling av logistiktjänster till kaptitalanskaffning. På sikt kan man kanske även tänka sig att erbjuda inkubatorplatser för nystartade ehandelsföretag som vill dra nytta av kunskapen och infrastrukturen under sin uppstartsfas, utbildning inom ehandel för högskolor och universitet eller varför inte en egen organisation för tredjedepartslogistik utförd av riktiga ehandlare och inte av logistikföretag med breda målgrupper. Det är bara fantasin som sätter begränsingar var ett sådant kollektiv kan bära.

Många av oss jobbar ensamma. I mitt företag som säljer arbetskläder är vi 1,75 anställda. I ett kollektiv skulle man inte bara få arbetskamrater utan oxå erfarenhet och kompetens runt sig i sin grå vardag. Tillsammans kan vi lyfta varandras affärer. Första steget är att flytta ihop i gemensamma lokaler där var och en bedriver sin egen verksamhet och sen får man se vart det tar vägen. Jag har ingen färdig plan att erbjuda, bara en idé om en spännande resa. Placeringsort är Helsingborg/Nordvästra Skåne med omnejd.

Hör av dig om du är intresserad.

p.s gillar du inte ordet kollektiv så tänk ehandelscentrum, ehandelshotell eller ehandelspark 🙂 d.s

 

17 thoughts on “Jag vill starta ett ehandelskollektiv. Vill du vara med?

  1. Då är vi två iaf, alltid en början 🙂 Vi behöver bli 4-5 seriöst intresserade för att sätta oss ner och börja förhandla. Hoppas att fler ansluter. /Peter

 1. Jag hade lätt varit på om jag bodde närmare! 🙁

  Just fler kollegor är något jag verkligen kan sakna som liten egenföretagare…

 2. Nog för att Glumslöv är nästan lika vackert som Hälsingland (jag brukar passa på att tanka i Glumslöv när jag har vägarna förbi norrut, för det är nog Sveriges bästa utsikt när man tankar), men det är lite för långt iväg för min smak. Jag är dock övertygad om att det borde finnas ett E-handelskollektiv av något slag i varje stad. Idéen är helt rätt.

 3. VI är ju rätt så nystartade men finns i Sundets pärla.

  Tycker iden är smart. Men vi är ju rätt små fortfarande.
  Men vi är öppna för ideer och förslag.

  1. Storleken har ingen betydelse 🙂 Kraven är (tycker jag) att man jobbar med ehandel/webb på heltid, inte som en bisyssla vid sidan om, och att man är seriöst intresserad av att lägga ner det jobb det krävs att flytta sin verksamhet. Uppfyller man detta är man välkommen att vara med och diskutera. /Peter

 4. Då uppfyller vi ej kraven än.
  Måste ju börja någonstans och det har vi gjort som extra. Men följer gärna infon här i området.

  1. Ah OK. Synd 🙁 Men innan du vet ordet av så är ni så stora att ni måste göra det på heltid 🙂 Gillar ert koncept. Men då kan det iaf bli aktuellt när vi är igång. Jag tror att det blir svårt att få balans i samarbetet om inte alla jobbar heltid med det och är på plats på dagarna, iaf i inledningsskedet. När sen allt rullar på då kan man komma in som deltidare oxå. Låt oss hålla dialogen öppen. /Peter

   1. Tackar för det. Man måste ju börja någonstans. När vi får igång vår nya ehandel lösning kommer vi få mer tid att fokusera på viktigare bitare.

 5. Om du är beredd att röra dig 20 mil norr eller direkt till Stockholm så har du en spelare till. Helsingborg är för mycket begärt 🙂

 6. Det där låter som en väldigt bra arbets ide, ska ta upp den med några e-handlare som jag känner här hemma där jag jobbar. Viktigt att dra ner på alla kostnader. Måste säga att du verkar ha massor med bra ideer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *