Episka konferensveckor

Hej,

Hoppas att ni har haft en fin helg och ett trevligt nationaldagsfirande. Jag befinner mig i Barcelona, där Global E-commerce Summit (GES) äger rum. Förra året stod jag på scenen och i år engagerar jag mig i konferensens innehåll som en medlem i dess Advisory Board. Konferensen i all ära, men det jag ser mest fram emot är nog European E-commerce Awards, där jag sitter som ordförande för Pure Play Award, ett av tre priser som delas ut under cermonin.

ges

Förra veckan publicerade vi de sex finalisterna (ASOS, Farfetch, Lego, Komplett, Yoox och Net-a-porter) och om några minuter kommer jag tillsammans med resten av juryn att utse de tre vinnarna (guld, silver och brons) baserat på en djupgående analys som The Boston Consulting Group har gjort åt oss. Det kommer att bli väldigt spännande.

nominess

Förra veckan spenderade jag på IRCE; Internet Retailer Conference Excebition i Chicago, som sägs vara världens största e-handelskonferens. Jag har aldrig besökt IRCE tidigare och valde att dra dit efter en stark rekommendation från branschvänner bl.a. Patrik Müller och Arne Andersson som har varit där de senaste 3 respektive 5 åren och brukar rapportera därifrån.

irce

Årets IRCE bjöd på intressanta keynotes från giganter som Target, 1-800-Flowers och QVC. Jag åkte till Chicago med en grupp om ca 35 personer från bl.a. Trollweb, Creuna, Elkjøp, XXL, Bring och Klarna – nästan alla kom från Norge, utom jag och Brings egna Johan Holgersson. Det blev naturligt att jag hängde med honom – inte bara för att vi var de enda Stockholmarna, men eftersom resan började med att vi båda blev stoppade samtidigt på Arlanda för en ”rutinmässig säkerhetskontroll” – det är nog nackdelen med att ha skägg, även ifall SavvyJane tycker annat. :-)

Är ni intresserade av att läsa om höjdpunkterna från min och Johans första IRCE-upplevelse, föreslår jag att ni läser hans inlägg från dag 1 och dag 2. Dessutom finns spaningarna från Patrik och Arne tillgängliga på DIBS YouTube kanal, tillsammans med en del sköna intervjuer.

irce2

Veckan innan så hängde jag på Nordic E-commerce Summit som flyttade till Münchenbryggeriet i Stockholm. Lokalen var betydligt bättre än Cirkus men fortfarande inte på samma nivå som Waterfront – dock har jag all förståelse för den ekonomiska aspekten i valet. Denna gång var NES mer intimt med endast 22 utställlare, en mysig scen, samtidigt som man ersatte panelen med sidekicks som involverar publiken – alla var steg i rätt riktning, men ändå kändes det som att någonting saknades. Troligtvis var det faktumet att många av mina branschkollegor som jag brukar träffa på NES inte var på plats i år. Någon kommer att hata mig för denna kommentar, men jag skulle faktiskt inte bli ledsen om NES på längre sikt endast äger rum i Malmö för ett stort nordiskt årligt event, där man slår på den stora trumman.

insta

Första dagen på NES avslutades med Nordic Ecommerce Award och kvällens konferencier var ingen mindre än Kristoffer Appelquist som fick mig att nästan garva ihjäl mig. Proffsiga perfektionisten Sarah Wittbom gjorde väldigt bra ifrån sig under hela evenemanget – som alltid! Konferensen hade en hel del intressanta talare, men Anders Borg tar nog priset. Han överraskade mig stort med att han har hunnit få så mycket insyn i Kinneviks verksamhet på så kort tid – och det syntes även på Sarahs sidekicks Johan Holgersson och Mikael Wintzell som knappt kunde komma på frågor till Anders efter hans fenomenala presentation – ni borde se den.

nes

 

I fredags släpptes min intervju med Ehandelspodden. Det blev en öppen konversation, på gränsen till att jag faktiskt för en stund glömde bort att vi spelade in utan bara satt och snackade med Anton. Och på tal om Anton – han gjorde ett fantastiskt arbete och min respekt till honom ökar för varje dag – vilken skön kille. Har ni inte tid att lyssna på hela podden så kan ni läsa en kort sammanställning som Dan har lagt upp på Ehandel.se, även ifall ”turbulent” inte är det första adjektivet jag skulle använda för att beskriva min e-handelsresa. Nu när vi ändå pratar om öppenhet, vill jag ödmjukast tacka några dudes som har inspirerat många, mig inklusive, till vara mer öppna om sina erfarenheter och kunskaper; Dan Nilsson, Peter Höjman, Rikard Westberg och Magnus Lundin. Cheers!

epodden

 

Sist men inte minst, så lämnar jag er med en tweet från David Hultvall om att jag glider runt på glassiga events – han kanske har en vetting poäng. Men tro eller ej så jobbar jag också. :-)

david

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *