Nu skall du momsregistrera dig snabbare i Frankrike!

Hej,

Det verkar som att Frankrike vill ha in mer momspengar från e-handeln. Från 1 jan 2016 sänker man gränsvärdet för momsregistrering vid distanshandel från EUR 100 000 till EUR 35 000. Detta är det vanligaste tröskelvärdet inom EU. På detta sätt kommer momsen från varuförsäljning till Franska privatpersoner snabbare den Franska staten till godo.

För dig som e-handlare innebär det att när du har sålt varor från Sverige till Franska privatpersoner till ett värde av EUR 35 000 så skall momsen betalas in i Frankrike och inte till Sverige. Det i sin tur kräver en momsregistrering i Frankrike och att man upprättar momsredovisningar där. Omsättningen räknas per kalenderår och startar alltså den 1 jan 2016. Tänk på att det kan ta ett par månader att få registrering på plats. Ofta går det fortare men det är upp till Skatteverket i Frankrike och dess belastning. Gissningsvis så har de fullt upp framåt mars 2016.

* Alltså om e-handlare säljer varor till privatpersoner i andra EU länder (ock skickar dem från sitt eget land) så skall e-handlaren först sälja med sitt eget lands moms. När gränsvärdet är uppnått skall moms istället betalas in i mottagarlandet. För att kunna göra det krävs att e-handlaren momsregistrerar sig i mottagarlandet och gör momsredovisningen där.

Detta är inte frivilligt utan ett lagkrav. Man kan dock frivilligt momsregistrera sig innan gränsvärdet är uppnått om man ex vill sälja med den förmodat lägre momssats som gäller i mottagarlandet.

 

Stefan Ekmark (VATadviser)

Jag har arbetat som sälj och marknadschef på Svea VAT Adviser AB, med internationell moms sedan år 2000. Dessutom håller jag gärna utbildningar i ämnet. Jag är även sedan länge e-handlare, startade min första webbutik redan år 1998. Just nu driver jag ett par butiker som säljer huvudskydd för fotbollsspelare. Jag kombinerar gärna mina kunskaper inom bägge dessa områden för att ge e-handlare tips och råd i och kring moms. Läs gärna bloggen så blir Ni förhoppningsvis lite bättre på dessa mycket komplexa frågor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *