DET HÄR ÄR EN NYHET FRÅN Ehandel Event

Dan Nilsson: ”Spännande att se om det går att flytta Emeet”

E-handelsveteranen och före detta Emeetarrangören Dan Nilsson medverkar givetvis vid årets första upplaga av konferensen som går av stapeln i hans hemstad Helsingborg.

Grundaren av Ehandel.se, Dan Nilsson, har genom åren medverkat i en en lång rad e-handelsbolag både på ägarsidan och med den operationella verksamheten. Han tog över Emeet år 2012 och har sedan dess varit med och arrangerat konferensen varje år. Eventet i Helsingborg blir det första där han, som han själv beskriver det, “inte behövs alls”.

Jag tycker att det ska bli rätt skönt att inte ha något ansvar alls. Jag vill nog mest prata om hur vi inte ska ta vår kanals tillväxt för given och hur vi istället kan bli mer proaktiva som e-handlare. Jag gillar framtiden, den är alltid roligare än nutiden. Så det vill jag prata om.

Annons

Dan Nilsson tycker att det ska bli spännande att se om Emeet, som tidigare år arrangerats på PostNords huvudkontor i Stockholm, är ett koncept som går att flytta till andra städer.

Att Emeet är en unconference där ingen är talare och ingen är publik, utan ett evenemang där alla förväntas delta, gör att det kan kännas lite nytt för den som inte har varit med förr.

- Är det något som folk fattar även om de inte har varit med från starten? Det är ju en hel del som har varit med en 3-4 gånger och vissa 6-7 gånger och då sitter det lite i generna. Men det brukar gå bra ändå. Här i Helsingborg vet jag inte ens om det har skett någon unconference förut. Så det ska bli spännande att se hur det tas emot av skåningarna, säger Dan Nilsson.

Tycker att e-handeln måste ut ur boxen

Under åren som gått sedan 2012 har det skett en del förändringar. Konferensen bantades till exempel vid övertagandet ner från två tillfällen till ett om året och ska nu istället utökas till tre konferenser under 2016. Men själva kärnan, att alla kan dela med sig och ta del av information, tycker Dan Nilsson har bevarats väl.

- Emeet ska vara en fysisk plats för e-handlare där alla är värda lika mycket. Alla får ställa frågor och alla får yttra sig och om du omsätter en halv miljard eller en miljon ska inte spela någon roll för hur ditt svar tas emot. Det tycker jag att vi har lyckats bra med. Men eventet var redan väldigt bra när vi tog över det.

Smidigare leveranser är ett av de områden som Dan Nilsson brinner mest för inom e-handeln i dag. Han tror personligen att allt som händer efter att man tryckt på köpknappen måste bli enklare än det är i dag om e-handeln ska ha en chans att konkurrera med andra alternativ även i framtiden.

Det är inte omöjligt att han tar upp ämnet under Emeet Helsingborg, hälsar han.

- Det finns många saker som jag stör mig på för att det inte händer någonting. Primärt handlar det om logistik. Jag tycker att e-handeln jobbar väldigt lite "out of the box". Det måste komma något som är mycket mer disruptivt. Något som ändrar spelplanen helt och hållet. Och jag tror att det kommer att hända inom logistiken.

Annons

Annons