Visa ett inlägg
  #1 (permalink)  
Gammal 2018-01-12, 09:50
wanderoo wanderoo är inte uppkopplad
Nyfödd
http://www.wanderoo.se
Wanderoo
 
Reg.datum: aug 2014
Inlägg: 22
wanderoo is on a distinguished road
Standard Fritt fram för kopior i Sverige?

Sedan nästan ett år tillbaka har Wanderoo AB fört en strid mot ett företag som säljer en kopia av Heinr. Böker Baumwerk GmbH Solingen produkter i Sverige. Igår fick vi besked av Polismyndigheten, att trots all bevisning vi lagt fram, kommer de med största sannolikhet inte gå vidare och starta en förundersökning. Polismyndigheten ville lägga ner ärendet direkt, men vi fick dem till slut att lämna över det till åklagaren. Vi blev dock informerade, mer än en gång under samtalet, att åklagaren troligtvis också skulle lägga ner ärendet.

Detta på grund att det krävs ”särskilda skäl” för att ett företag ska kunna fällas för varumärkesbrott. Att ett brott faktiskt begåtts, i och med försäljning av kopian, togs ingen hänsyn till. Möjligheten är att gå vidare med en civilrättslig tvist, men det är en lång och kostsam process.

Detta skapar ett antal frågor. För det första så säger nu Polismyndigheten att det nu i princip är fritt fram för privatpersoner och företag att importera och sälja kopior i Sverige, utan påföljd. Med tanken på den ökning av paket som kommer ifrån Kina är det ytterst allvarligt.

Sett ur ett större perspektiv så skadar det även Sveriges anseende utomlands, då man ger fri lejd till personer och företag att sälja kopior av varumärken, där ägaren inte har den ekonomiska möjligheten att driva en process enskilt. Det är allvarligt, då det i längden skapar en situation av laglöshet, där mindre företag, i princip blir rättslösa. Det kan också få till följd att varumärken inte vill etablera sig i Sverige, om inte företaget som vill representera dem, kan inleda en egen rättslig tvist.

Sett ur konsumentens perspektiv är det också väldigt allvarligt, då konsumenten själv måste vara väldigt påläst och noga kontrollera att produkten faktiskt är äkta. I en tid när kopior blir mer och mer vardagsmat på den svenska marknaden är detta helt fel väg att gå.

Vi har ännu inte bestämt hur vi ska gå vidare i detta fall. Tills vidare avvaktar vi vad åklagaren säger. Men vår ståndpunkt är att våra kunder ska vara trygga med de produkter de köper, vilket vi på ett eller annat sätt kommer säkerställa. Det har dock varit lättare om vi hade myndigheten i ryggen…
Svara med citat
Annons