Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Införtullning annat EU-land

Etiketter: ,

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104761
    pkn_123
    Deltagare

    Bedriver import av varor från utanför EU, och tar normalt sett in dem till Sverige och vårt eget lager.
    Vissa ordrar dock för enskild kund till oss som vill ha levererat till sitt lager i annat EU-land. Vi får då problem med vår speditör som ej säger sig kunna tulla in i annat land om vi inte har någon juridisk person registrerad (läs bolag i landet) som kan stå som mottagare (ej kund), mot att vi löser tull etc.
    Samma svar har jag fått från speditör i aktuella landet.

    Tullen här säger sig dock inte känna igen detta, men hänvisar till det nya landets tullverk, vilket alltid blir lite svårare med tanke på att granska och förstå deras regelverk.
    Ej heller möjligt att använda kundens bolag då vi inte vill vara helt öppna med inköpsvärde och därmed tullvärde.

    Någon som stött på liknande problematik och kan kasta lite ljus på det hela?

    #185558
    Stefan72
    Deltagare

    Det blir ju bara som vanlig dropshipping så det handlar nog mest om vad din leverantör vill och vad speditören vill. Har man en stor leverantör så kanske de inte vill skicka enstaka varor till slutkunder och speditören kanske inte heller vill hålla på så och då har man ju inget annat val än att ta hem det och skicka ut det själv. Det är ju oftast en kostnadsfråga för det kostar ju lika mycket att skriva tulldokument för ett pryl som för 10k prylar.
    Är leverantören öppen för saken och du hittar en speditör som är villig är det ju inga problem i sig.

    #185559
    pkn_123
    Deltagare

    Hej Stefan,

    Tack för svar. Det är inte enstaka försändelser likt dropshipping oftast är, men kanske ändå följer samma mönster.
    Det är en order normalt sett på 100-200″, som återkommer med jämna mellanrum.

    Men det som förbryllar mig är att både vår egen speditör, men även de speditörer som vi använder i det avsedda landet (NL) är av samma åsikt, att det krävs en juridisk person på plats ( i form av någon lämplig bolagsform, t.ex. AB). De sitter ju ändå med dessa frågor dagligdags.

    Det är endast svenska tullen som likt mig själv är av uppfattningen att det inte skall vara så inom EU, utan vi kan på valfri plats i EU och kontra vår egen person och EORI etc, tulla in?

    #185560
    VATadviser
    Deltagare

    Hej,

    Vad din speditör behöver är ett VAT nr att åberopa vid importen. Dvs vilket företag är det som importerar varan till EU. Om det är din kund så kan de ta emot uppgifterna från tullverket och redovisa momsen i sin momsredovisning.

    Om det inte är kunden så blir det du som är importör. Då är du med största sannolikhet skyldig att registrera dig för moms i landet ifråga för att kunna redovisa momsen där. Det finns lite undantag etc men för att kunna ge ett komplett svar så behöver man se hela affärsupplägget.

    Det är alltså egentligen leveransvillkoret här som avgör. Dvs skickar du DDP (fritt levererat förtullat) så får du momsproblem som du skall ta hand om. Skickar du DAP, DAT (fritt levererat oförtullat, lite slarvigt översatt) så kan din kund ta hand om införtullningen.

    #185562
    pkn_123
    Deltagare

    Tack Stefan,

    Ja det är ett liknande upplägg, och vi lovar att leverera direkt till kunds lager i NL. Men vill inte använda oss av kunds tillstånd för att inte vara helt transparenta med vad allt kostar etc (tullvärde).

    Så det du säger är att om vi enbart är registrerade för moms i landet så skall det inte vara något problem för en speditör i NL att ta emot våra varor, tulla in för vår räkning, och leverera?

    Då blir följdfrågan om man kan på ett svenskt AB vara godkänd för moms i Nederländerna, utan lokal juridisk person?

    #185563
    VATadviser
    Deltagare

    Hej

    Jadå man kan momsregistrera sig i samtliga EU länder i Europa om man har verksamhet som kräver det. I de flesta fall är man dessutom skyldig att göra så om man har sådan verksamhet.

    Holland har en del specialregler vid import så man kanske kan få till något utan registrering. Man kan göra en registrering utan ett juridiskt ombud i Holland.

    Men jag tror inte att du kan göra en sådan utredning själv. Det är sådant som vi jobbar med. Ring mig på 031 7087208 så kan vi prata om exakt vad du har för upplägg och få lite tips om vad du kan göra.

    Mvh
    Stefan

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.