Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Moms och 3pl utomlands

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #100088
    SamH
    Deltagare

    Hej, håller på att starta upp en internationell webshop och undrar lite över hur vi ska räkna med momsen. Vårt företag är svenskt.
    Vi kommer att få varor från grossister/återförsäljare i Europa (främst tyskland) samt utanför EU (främst USA) till ett 3PL varuhus i Tyskland (ej bestämt oss för vilken än).
    Våra kunder är europeiska och vi shippar endast till en början till länder inom EU. Majoriteten utav våra kunder kommer även att befinna sig i Tyskland vilket är anledningen till vår 3PL där då fraktkostnaden blir betydligt billigare.

    Men hur ska vi göra med momsen? Kommer självklart att kontakta momsenheten på SKV senare för svar i frågan men vill gärna ha lite kött på benen innan dess.

    All distribution kommer att ske från det tyska lagret vidare till tyska konsumenter samt andra konsumenter utrikes, även vissa svenska. Vi kommer endast att rikta in oss till privatpersoner.
    Tyskland har en moms på 19%. Vad ska vi lägga på för momssats när vi tar betalt, 19% eller 25%?
    Vem ska vi betala momsen till, Sverige eller Tyskland?
    När vi importerar varor utanför EU som skickas direkt till Tyskland så ska de förtullas och momsas i Tyskland. Antar att vi då betalar 19% istället för den svenska?

    Någon som har erfarenheter här av att driva en mindre shop med distribution i Tyskland till tyska/europeiska kunder?

    #163918
    GregerA
    Deltagare

    Eftersom ni skall ha lagret i Tyskland, och varor kommer att skickas till tyska kunder, så kommer de varorna att omsättas inom Tyskland. Därför måste ni momsregistrera er i Tyskland.

    Ni betalar då också tysk moms på det ni importerar direkt till Tyskland. Varor som kommer från land inom EU kan ni köpa med s.k omvänd skattskyldighet, dvs ni redovisar den momsen i Tyskland (på samma sätt som när man handlar med VAT-nr till Sverige).
    Ni drar också av den betalda momsen i Tyskland.

    När det gäller distanshandel finns det vissa belopssgränser som avgör om man skall tillämpa avsändarlandets (i ditt fall Tysklands) moms, eller om man måste momsregistrera sig i köparens land. För minder länder är det runt 30.000 EUR och för större länd runt 100.000 EUR. Dvs skeppar ni varor från Tyskland till t.ex Finland för över ca 30.000 EUR måste ni även momsregistrera er i Finland. Momssatsen ni skall tillämpa beror alltså på både mottagarland och total försäljning till det landet.
    Tröskelvärden vid distansförsäljning | Skatteverket [NS4 version]

    I övrigt kan ni nog hitta den mesta informationen här:
    Moms vid EU-handel | Skatteverket [NS4 version]

    Ni får naturligtvis även kontakta de tyska myndigheterna för att få reda på exakt vad som gäller där.

    #163944
    SamH
    Deltagare

    Tack för konstruktiv respons.

    Så om jag tolkar detta rätt så kan man genom vårt upplägg komma undan den svenska momssatsen på 25% och istället sälja till 19% (upp till tröskelvärdet) vilket leder till extra 6% marginal för oss om vi bibehåller våra slutpriser?
    Detta i kombination med den redan billigare frakten kommer leda till att vi kommer tjäna in på 3PL kostnaden endast genom den lägre fraktkostnaden men om vi även inkluderar den rabatterade momssatsen så kommer det även leda till att vi ökar våra marginaler och gå plus på att outsourca till ett 3PL i det landet.

    Snittpriserna för våra produkter ligger mellan 800-3000 kr. Vilket gör att Ålands fördelar inte går att utnyttja här. Bedömer att vi lär nog inte komma över dessa tröskelvärden på 30k EUR till övriga länder då majoriteten tillhör de större länderna samt Tyskland som vi redan kommer skeppa vidare från i.

    Följdfråga, hur gör vi med fraktkostnaderna då. Dessa kommer faktureras till oss ink tysk moms då 3pl företaget kommer befinna sig i Tyskland som sagt. Får vi tillbaka momsen av Svenska staten då eller är det den tyska som återbetalar denna till oss / som vi kvittar mot?

    #164019
    VATadviser
    Deltagare

    Hej Sam,

    Tänkte först bara berömma Greger för ett jättebra svar. Det är inte helt lätta frågor det här och jag kunde inte ha svarat bättre.

    Till dina frågor Sam. Du kommer att få en hel del moms (tysk moms) fakturerad på dig. Främst skulle jag tro importmoms för de varor som du tar in från länder utanför EU. Du måste ju tulla och momsa in dem i Tyskland. Den momsen plus givetvis 3Pl momsen och all annan Tysk moms som du får fakturerad på dig skall du dra av i din Tyska momsredovisning (vi hjälper dig gärna med både registrering och löpand redovisning). Förhoppningsvis så har du ju försäljning i Tyskland som gör att du i alla fall får betala in moms där även om du gör avdrag.

    Men du måste hålla reda på vilket lands moms du får fakturerat på dig. Du får inte göra momsavdrag för ex Svensk moms i Tyskland och vice versa.

    Det är precis som du konstaterar så att momsen skall vara 19% för allt som du säljer från Tyskland tills du kommer upp i respektive lands tröskelvärden. Din vinst blir således mycket riktigt 6% högre än om du hade haft samma upplägg i Sverige.

    Lycka till

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.