iApotek.se köper konkurrent för 11 miljoner kronor

Konsolidering bland apoteks-uppstickare.

E-handelsföretaget iApotek Int AB driver nätapoteket iApotek.se samt grooming-varumärket Shaveit.se. Företaget backas upp av riskkapitalbolaget NEVI och verkar vara på en liten förvärvsturné gällande att köpa upp andra, mindre, apoteksföretag. Nyligen lade man vantarna på apoteksrörelsen PharmArt AB, med en omsättning runt 10 miljoner, och nu köper man det mindre nätapoteket Apotek365.se.

iApotek köper bolaget bakom Apotek365, med namnet Eprix AB, för 11 miljoner kronor. Tre miljoner betalas kontant och 8 miljoner i aktier. Eprix sägs omsätta runt 18 miljoner kronor och övertagandet sker i mitten av september.

Annons

- Vi är väldigt förhoppningsfulla inför framtiden och ser fram emot att påbörja vårt arbete tillsammans med Eprix. I sambandet med förvärvet tillförs iApotek stor kompetens i form av den tidigare ägaren, som kommer att ha en aktiv roll i bolaget. Det kommer bidra positivt till koncernens fortsatta utveckling, säger iApoteks vd Christian Kronegård i ett pressmeddelande.

PharmArt går online

I samband med köpet av Apotek365 så meddelar iApotek att det förra förvärvet, PharmArt, nu fått tillstånd av Läkemedelsverket att påbörja försäljning av receptfria läkemedel online. PharmArt hade tidigare primärt verksamhet offline men ska nu gå online och en ny webbplattform ska vara under uppbyggnad och uppges vara på väg att “lanseras inom kort”.

- Genom lanseringen av den nya plattformen, som både är skalbar och anpassad för distanshandel, breddar vi vår verksamhet ytterligare med en försäljningskanal, konstaterar Christian Kronegård gällande PharmArt.

"Endast en renodlad stor nätaktör"

När iApotek under förra året listades på AktieTorget så klargjorde företaget sin vision:

- Sedan omregleringen av apoteksmonopolet år 2009 har framväxten av apotek och försäljning av apoteksprodukter ökat kraftigt. Sedan 2015 erbjuder flera fysiska apotek även försäljning via e-handel men endast en renodlad stor nätaktör är etablerad i Sverige. iApotek Int AB bildades januari 2016 med sin vision att öka tillgängligheten för försäljning av apoteks- och kosmetikprodukter i Sverige genom sina e-handelsplattformar www.iapotek.se och www.shaveit.se, varav den senare säljer grooming-produkter för män via abonnemang online.

Utöver förvärven så håller företaget nu även på att flytta ut varumärket och sajten Shaveit till ett eget dotterbolag, så att apoteksverksamheten ska bli fristående.

Annons