Norge höjer den tullfria gränsen till 350 kronor

Då var det klart. Den norska regeringen höjer den tullfria gränsen från 200 till 350 norska kronor. Även om det kan ses som en halv seger för motståndarna till höjningen, är det få av dem som är nöjda med beslutet.

Det har stötts och blötts ett tag nu, den norska tullfria gränsen. Det senaste budet var att den norska regeringen skulle höja gränsen från 200 till 500 norska kronor, ett tilltag som intresseorganisationerna Virke och Distansehandel Norge inte uppskattade.

Nu är det i alla fall klart att den tullfria gränsen höjs från 200 till 350 norska kronor efter att både Venstre och KrF godkänt regeringspartiernas budgetöverkommelse. Den nya gränsen är inklusive frakt och försäkring, något som gör att man inte riktigt kan jämföra de två beloppen enligt Bjørn Næss, chef för NHO Handel.

Annons
Annons

– När beloppet inkluderar frakt och försäkring kommer det att vara i stort sett som vi har det idag för vissa länder. Men jämfört med Kina och andra länder som anses fattiga enligt världspostkonventionen, kommer förslaget att innebära en ökning med nästan hundra kronor för lätta varor, säger Bjørn Næss.

En besvikelse

Bjørn kallar höjningen till 350 kronor för en "halv seger för de norska arbetsplatserna", men NHO är inte nöjda med beslutet. Det är inte heller Virke.

– Kritiken har uppenbarligen gjort intryck, därför är det en besvikelse att man väljer en kompromisslösning. Även om en gräns på 350 är bättre än 500, nollställs inte de skadliga effekterna av regeringens förslag, säger Harald J. Andersen för Virke.

Virke vill nu bland annat att man snabbt ser över möjligheterna med en självbetjäningslösning för momsinbetalning, samt att grundbeloppet för tullavgiften försvinner.

– Svaret är att införa moms från första kronan, som länderna runt om oss gör, och att göra det gratis och enkelt för konsumenten att betala mervärdesskatt, säger Harald J. Andersen.

 

Källa: Netthandel.no

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!