Norska regeringen höjer den tullfria gränsen

Den norska regeringen ser ut att höja den tullfria gränsen från 200 till 500 norska kronor. Beslutet är inte officiellt men enligt flera källor är det så gott som klart. Något som kan få katastrofala följder enligt branschorganisationen Virke.

I dag är det tillåtet för norska konsumenter att handla för upp till 200 norska kronor från utländska nätbutiker utan att behöva betala moms och tull i Norge. Efter att den norska regeringen först flaggat för att höja den tullfria gränsen, backade man senare i frågan. Men nu ser det ut att bli en höjning i alla fall.

Beskedet är ännu inte officiellt men enligt Norska TV2 och Dagens Næringsliv ska det så gott som vara klart med en höjning av den tullfria gränsen till 500 kronor.

Annons
Annons

– Det är fullständigt vansinne. Här sätter man oseriös konsumentpopulism före norska jobb och statens inkomster, säger Harald Andersen, politisk chef för branschorganisationen Virke.

10 000 jobb försvinner

Den norska handelsnäringen har fruktat att en höjning var på väg, och hade hellre sett att den tullfria gränsen försvann helt. Enligt en färsk rapport från Virke kostar e-handeln från utlandet redan 6 000 norska jobb, samtidigt går staten miste om 2,3 miljarder kronor i skatt varje år.

1,3 miljarder ska bero på 200-kronorsgränsen. Med en ökning till 500 kronor fruktar man att ytterligare 10 000 jobb försvinner.

– Detta är det mest näringsfientliga förslag som jag kan minnas. Jag kan lova att tiotusentals norska företag kommer att påverkas av förslaget och vi kommer att arbeta hårt för att få Stortinget att stoppa detta, säger Harald Andersen.

För svenska e-handlare är en höjning förstås inte någon katastrof utan en möjlighet, även om norska Bring påpekar att det inte alltid är den guldgruva som många hoppas på.
 
 
Källa: Netthandel.no

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!