Nu kräver regeringen ökad E-handel från myndigheter

E-handeln har letat sig in även bland kommuner och landsting, men hos landets myndigheter verkar det gå trögare. Nu höjer regeringen ribban och senast vid halvårsskiftet 2014 ska statliga myndigheter med fler än 50 anställda beställa sina varor och tjänster digitalt.

För ett par veckor sedan berättade vi om hur e-handeln i kommunerna ökat med 57 procent sedan 2007. Riktigt lika bra verkar inte de statliga myndigheterna ha anpassat sig till den nya tekniken.

Sedan 2009 har de statliga myndigheterna arbetat för att verkställa e-beställningar, men enligt en uppföljning är det flera myndigheter som drar benen efter sig. Ekonomistyrningsverket ska vara en av de myndigheter som får underkänt.

Annons

– Från Ekonomistyrningsverkets sida vill vi vara tydliga med att kravet om e-beställningar är ett skarpt krav, säger Mats Goffhé, projektledare för e-beställningar i staten.

Mer effektivt

Det här vill man komma till rätta med och därför kommer regeringen att skärpa kraven och från den 1 juli 2014 måste myndigheterna tillämpa reglerna om e-beställningar fullt ut.

Något som IT- och energiministern, Anna-Karin Hatt (C), hoppas ska hjälpa myndigheterna att spara drygt 3,2 miljarder kronor netto under de kommande nio åren.

– Med detta beslut kommer cirka 150 myndigheter att ha gått över till digitala beställningar, vilket innebär att vi tar ännu ett stort steg för att förverkliga målsättningarna om att skapa en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning. Genom att bli bättre på att använda modern teknik kan vi använda skattebetalarnas pengar långt effektivare än vi gör idag, säger Anna-Karin Hatt.

De största besparingarna kommer att ske tack vare billigare inköp genom bättre priser samt ökad ramavtalstrohet. Och precis som för kommuner och landsting så ger de digitala beställningarna en ökad prismedvetenheten när avtal och priser blir tydligare.

Källa: Upphandling24

Annons