Smarta postboxar ska göra det smidigare att E-handla

Teknikföretaget Combiplate har tagit fram paketboxar för fastigheter som ska underlätta för e-handeln. Med hjälp av de intelligenta boxarna, och elektroniska nycklar, ska det bli enklare för mottagaren att ta emot paket utan att behöva ta sig till ett ombud.

Utvecklingsbolaget Combiplate, med bas i Jönköping, har utvecklat ett elektroniskt system som bland annat kan användas för paket som inte kan placeras i vanliga postboxar. Målgruppen är allt från villaägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster till företag.

Samtidigt ger de intelligenta post- och paketboxarna nya möjligheter för distanshandeln direkt till bostaden eller jobbet, utan att avsändare och mottagare behöver träffas. Resultatet är minskade kostnader, nöjdare mottagare och mindre miljöpåverkan enligt företaget själva.

Annons
Annons

– När näthandeln växer kommer också en ökad förväntan från konsumenten på snabbare leveranser till hemmet och möjlighet till smidiga returer. Vårt system effektiviserar hanteringen och kunden får direkt meddelande via SMS, mail och display i bostaden om att paketet finns på plats, säger Lars Birging, vd på Combiplate.

Slipper ombud

När paketet lämnats i boxen läggs en elektronisk engångsnyckel i adressatens egen postbox. Nyckeln används sen för att få ut paketet, och när det är gjort, lämnas nyckeln återigen i paketboxen.

– Det skickas betydligt fler paket i dag och en stor anledning är att människor köper mer prylar via nätet. Vårt system, som bland annat består av elektroniska nycklar, möjliggör en enkel hantering. I stället för att åka till ett ombud kan paketen läggas i speciella paketboxar med elektroniska lås bredvid den vanliga postboxen, säger Lars Birging.

I grunden förenklar det för mottagaren att ta emot paket utan att behöva ta sig till ett ombud.

– Paketleverantören får åka till bostäderna men sammantaget blir det ändå färre resor om adressaterna inte behöver åka ut. Ombuden kan ju dessutom lägga mer krut på annan verksamhet och hantera mer värdefulla försändelser som behöver kvitteras, säger Lars Birging.

Kan även skicka paket

Huvudägare i Combiplate är tyska storföretaget Renz som tillverkar post- och paketboxar och som satsat mångmiljonbelopp i projektet. Nyligen installerade man i samarbete med systerföretaget Renz Frankrike, och franska postoperatören LaPoste, en pilotinstallation med intelligenta post- och paketboxar i två centrala fastigheter i Paris.

Målet är att finnas över hela Europa och pilotprojekt är i gång i flera länder, även på den nordiska marknaden.

– Vi har installationer i Sverige och pilotsystem i Oslo samt Köpenhamn för pakethantering. Elektroniska lås och displayer för postlådor har vi installerat i Sverige och lås i Danmark. Vi diskuterar även med några ytterligare marknader för pakethantering, säger Lars Birging.

Annons
Annons

I år introducerar Combiplate även möjligheten att skicka paket från boxarna.

– Om man ser på den svenska marknaden så minskar behovet att använda ombud. Försök utomlands visar även att distanshandeln ökar kraftigt när man underlättar för köparen men den här typen av lösning då det blir enkelt att köpa och lämna tillbaka, säger Lars Birging.

Källor: JP, Press

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!