Årets Cyber Monday slår alla rekord i USA

Cyber Monday väntas i år slå nytt försäljningsrekord. Totalt spås amerikanarna ha näthandlat för 1,5 miljarder dollar när dagen ska räknas ihop, en ökning med 20 procent jämfört med förra året. Något som också skulle göra 2012 års Cyber Monday till den största näthandelsdagen någonsin i landet.

Resultatet får tas med en nypa salt eftersom man ännu inte riktigt hunnit skramla ihop alla siffrorna för årets Cyber Monday. Men enligt analysföretaget comScore väntas de amerikanska nätkonsumenterna till slut ha shoppat för 1,5 miljarder dollar under gårdagen.

Annons

IBM rapporterar högre siffror

Förra året landade den summan på 1,25 miljarder dollar, vilket ger en ökning med 20 procent jämfört med 2011. Enligt IBM Benchmark hade dock e-handeln ökat med 28,4 procent i går kväll jämfört med förra året. Något som gör att det alltså kan bli ännu högre siffror.

Skulle det landa över 1,5 miljarder dollar blir 2012 års Cyber Monday inte bara årets bästa försäljningsdag på nätet, utan till den bästa dagen någonsin sedan comScore började med sina mätningar 2001.

Även Thanksgiving och Black Friday lockade en hel del e-handel med nya rekord för näthandlarna. Ett bra startskott på en förhoppningsvis stark julhandel på nätet i USA.

Amazon och eBay ökade markant

En ökning har det också varit bland de som använt sig av surfplattor eller smartphones för att e-handla. I år hade 20,4 procent besökt nätbutiker via en mobil enhet, och totalt hade antalet köp stigit med 10,2 procent i går kväll. Under årets Thanksgiving stod m-handeln för 15,4 procent, kanske var vi något på spåren när det gäller shopping under måltiderna?

Bland välbesökta butiker hittar man inte föga förvånande eBay och Amazon. eBay har försökt att komma bort från sina rötter med nätauktioner, och i stället satsa mer på att sälja varor till fasta priser, det för att bättre kunna konkurrera med Amazon.

Tidigt i går hade eBays försäljning stigit med 57 procent jämfört med förra årets Cyber Monday.

– De tidiga siffrorna är imponerande och visar att de lyckats presentera det nya eBay för konsumenterna. De har också satt ihop en effektiv marknadsplan över flera kanaler det här året. På nätet, tv och i print, säger RJ Hottovy, aktieanalytiker hos Morningstar.

Även försäljningen på Amazon steg kraftigt i går. Under första halvan av Cyber måndagen var försäljningen 52 procent högre än förra året.

Annons

Källor: Reuters, Daily Mail

Annons