3 miljarder onlinetransaktioner i Norden – Sverige leder

Nytt rekord.

Idag meddelar betalbolaget Dibs att de har nått tre miljarder genomförda onlinetransaktioner i Norden. Dibs grundades 1998 och den första miljarden transaktioner nåddes efter 15 år. Den andra miljarden tog tre år och nu rapporteras den tredje miljarden vara nådd sju gånger snabbare, efter två år. 

Det företaget räknar som en transaktion är ett enskilt köp på nätet. Men det är inte bara transaktioner gjorda i onlinebutiker som räknas, även köp i appar eller abonnemangsbetalningar som streamingtjänster tas in i sammanställningen.

Annons
Annons

– Tillväxten för e-handeln i Norden fortsätter starkt och våra genomförda transaktioner är ett bra mått för detta, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Netsägda DIBS, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Utöver att konsumenterna handlar allt från mat till bilar på nätet så digitaliseras även tjänster inom exempelvis den offentliga sektorn. Det ska bli spännande att se hur snabbt den fjärde miljarden går.

Svenskarna handlar mindre per person

Som vi själva rapporterade i början av året, fortsätter svensk e-handel att växa starkt. Under 2018 växte den med 14 procent. Och enligt Dibs fortsätter också e-handeln i hela Norden att växa stadigt.

Sverige anges som den största marknaden, med cirka 268 miljarder kronor. På andra plats ligger Danmark med 186 miljarder, därefter Norge med 156 miljarder och Finland med 127 miljarder.

LÄS ÄVEN: E-handelsåret 2018 - november krossade allt motstånd

Men genomsnittskonsumenten i Sverige handlar däremot mindre än i Norge och Danmark. I Sverige landade genomsnittet på nära 3 100 kronor per månad, jämfört med danskarnas 3 700 kronor och norrmännens 3 500 kronor. I Finland handlar konsumenterna för cirka 2 700 kronor i månaden.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!