300 000 kvadratmeter lager byter ägare i miljardaffär

Jätten Prologis köper Logistikfastigheter Sverige AB.

Vi har tidigare skrivit om boomen inom logistikfastigheter som pågår i takt med e-handelns tillväxt.

LÄS ÄVEN: Boom för logistikfastigheter när e-handeln växer starkt

Annons
Annons

En aktör som ridit på denna våg är fastighetsbolaget Logistikfastigheter Sverige AB. Ett företag som ägs av fastighetskoncernen Bockasjö och tjänstepensionsbolaget Alecta.

"Ett av världens största inom området"

Nu byter dock Logistikfastigheter Sverige ägare. Köpare är världens största ägare av distributionscentraler och logistikfastigheter, Prologis. Detta innebär att 11 fastigheter, med en uthyrningsbar area om 295 000 kvadratmeter, nu är i Prologis händer.

"Värde om 3,8 miljarder"

Affären genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om 3,8 miljarder, vilket sägs vara en ny rekordnivå i Sverige.

- När Alecta och Bockasjö 2016 bildade Logistikfastigheter Sverige AB så var vårt gemensamma mål att inom fem år bygga upp ett bestånd till ett värde om 3 miljarder. Vi har klarat det målet på halva tiden, samtidigt som vi sett en stark värdeutveckling under de tre senaste åren. När vi erbjöds möjligheten att sälja till ett av världens största bolag inom området – Prologis, kände vi att tidpunkten var rätt, säger Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB tillika vd i Bockasjö AB.

"Kompletterar på ett ypperligt sätt"

Köpet genomförs av Prologis European Logistics Fund (PELF) och förvärvet ska väsentligt stärka Prologis närvaro i Sverige.

- Fastigheternas höga kvalitet, en stark marknad, den solida kundbasen och det faktum att byggnaderna på ett ypperligt sätt kompletterar vårt eget bestånd, skapar en robust strategisk bas för att bygga långsiktiga värden, säger Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe.

Fastigheterna är belägna i Helsingborg, Göteborg – Hisingen, Göteborg Landvetter Airport, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Arlanda Stad.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!