5 miljarder till AI-bolag – nätjätten största ägare

Världens högst värderade AI-plattform.

Att kunna känna igen ansikten är tydligen något som är värt mycket pengar. E-handelsjätten Alibaba har, tillsammans med flera andra investerare, gått in med 600 miljoner dollar (runt 5 miljarder kronor) i företaget SenseTime. Företaget i fråga jobbar med artificiell intelligens och den primära produkten - just nu - verkar vara olika former av ansiktsigenkänning.

4,5 miljarder dollar

Investeringen ger det kinesiska bolaget en värdering på 4,5 miljarder dollar, enligt Reuters, vilket i sin tur ska göra det till den högst värderade AI-plattformen i världen, enligt företaget själv.

Annons
Annons

- Vi är speciellt imponerade av deras forskning och utveckling kring deep learning och visuell databehandling. Vår verksamhet på Alibaba har redan sett påtagliga fördelar från våra investeringar i AI och vi är inställda på att göra ytterligare investeringar, säger Joe Tsai, Executive Vice Chairman på Alibaba, i ett uttalande.

Detaljhandelsjätten Suning är en av de andra investerarna i denna tredje runda och de ska redan använda SenseTimes teknik i sin satsning på framtidens fysiska butiker. Butiker som ska göras kassalösa, likt Amazon Go, med hjälp av SenseTimes teknik.

LÄS ÄVEN: Det är okej att snatta i Amazons obemannade butik

Alibaba är även investerare i Suning och har varit de som tryckt på för att använda tekniken. E-handelsjätten ska nu vara den största investeraren i SenseTime.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!