Alibaba, Amazon, Ebay och Rakuten ingår löfte med EU

Ska skydda konsumenterna.

EU-kommisionen meddelar att de fått fyra av de stora e-marknadsplatserna att skriva under ett Product Safety Pledge, eller produktsäkerhetslöfte. Löftet ska bland annat gälla att snabbare avlägsna farliga produkter från marknadsplatserna.

"Ska förbättra konsumentsäkerheten"

Det som utlovats är att dessa marknadsplatser, Alibaba, Amazon, Ebay och Rakuten, ska svara på myndigheters anmälningar om farliga produkter inom två arbetsdagar. Anmälningar från privatpersoner ska hanteras inom fem arbetsdagar.

Annons
Annons

- Allt fler människor i EU handlar på nätet. E-handel har öppnat upp nya möjligheter för konsumenter genom att erbjuda dem ett större utbud till lägre priser. Konsumenter ska känna sig lika trygga när de handlar på nätet som när de handlar i en affär. Jag välkomnar detta produktsäkerhetslöfte som kommer att ytterligare förbättra konsumentsäkerheten, säger Věra Jourová, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet.

"Internet blir en säkrare plats"

Věra Jourová vill samtidigt se fler marknadsplatser ställa sig bakom detta produktsäkerhetslöfte.

- Jag uppmanar också andra Internetbaserade marknadsplatser att ansluta sig till detta initiativ så att Internet blir en säkrare plats för EU-konsumenter, säger Věra Jourová.

Företagen i fråga ska utöver att snabbt svara på anmälningar även tillhandahålla ett tydligt sätt för kunder att anmäla farliga produkter. EU-kommissionen kommer nu, tillsammans med marknadsplatserna, varje halvår bedöma framstegen med åtagandena och även offentliggöra en rapport.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!