Alibaba har ansökt om en amerikansk börsnotering

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba har ansökt om en börsnotering i USA. Koncernen skickade under gårdagen in sin ansökan till USA:s finansinspektion. Om Alibaba väljer Nasdaq eller New York-börsen som noteringsplats är ännu inte offentligt.

Alibaba, som enligt egen utsago ska vara världens största e-handlare, har nu formellt lämnat in en ansökan om en börsnotering i USA. Det har länge ryktats om att företaget haft långt gångna planer på en börsnotering i landet efter att man gett upp tankarna om en notering på Hong Kong-börsen, men först i mars bekräftade e-handelsjätten uppgifterna.

Noteringen av Alibaba, grundat av förre engelskaläraren Jack Ma för 15 år sedan, kan mycket väl bli den största hittills i sitt slag i USA. Alibaba uppskattas kunna värderas till 168 miljarder dollar av vissa analytiker, medan andra siffror pekar på en ännu högre värdering på bortåt ofantliga 245 miljarder dollar.

Annons
Annons

Som jämförelse värderas Amazon till drygt 137 miljarder dollar och Ebay till 64,5 miljarder dollar baserat på dagens aktiekurs.

Oklart när och var

12 procent av aktierna väntas bli utbjudna till försäljning och Alibaba skriver i sin ansökan att en notering kan tillföra företaget 1 miljard dollar. En siffra som troligtvis kommer att bli betydligt högre, analytiker tror nämligen att e-handelsjätten kommer att sälja aktier till ett värde av 15 miljarder dollar.

Om Alibaba väljer Nasdaq eller New York-börsen som noteringsplats är ännu oklart men man säger att en notering ska ske så snart som möjligt. Processen väntas dock kunna ta flera veckor eller månader innan själva börsnoteringen blir av.

Källor: Internet Retailer, SvD

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!