Amazon låter kunderna förhandla om priset

Amazon har lanserat en ny funktion som gör det möjligt att förhandla om priset med säljaren. Något som innebär att kunder nu kan lägga ett lägre bud än utgångspriset på tusentals produkter som säljaren sedan får ta ställning till.

1999 gjorde Amazon ett försök att konkurrera med Ebay med en auktionssajt. Det slog inte så väl ut och istället skapade e-handelsjätten en lukrativ marknadsplats för tredjepartssäljare som nu står för en stor del av dess försäljningen.

Nu gör man dock ett nytt försök att gå bortom den fasta prismodellen med en funktion som ger kunden möjligheten att förhandla om priset med säljaren, Make an Offer. Ett trick som bland annat EZWatch, ett företag som tillverkar och säljer säkerhetsutrustning, provat tidigare och som ökade deras försäljningen med flera hundratusen dollar.

Annons
Annons

Nu gör alltså Amazon något liknande, och om en handlare aktiverat möjligheten att förhandla om priset på en vara kan kunden helt enkelt välja möjligheten att skriva sitt önskade pris på produktsidan, och säljaren får sedan det nya budet via mail.

Stort intresse

Själva förhandlandet sker helt privat mellan de inblandade och säljare har 72 timmar på sig att förkasta, acceptera eller lämna ett motbud. Skulle säljaren välja det sistnämnda alternativet, har kunden ytterligare 72 timmar på sig att svara.

I dagsläget kan kunder förhandla om priset på mer än 150 000 produkter inom kategorierna Sports and Entertainment Collectibles, Collectible Coins och Fine Art. Intresset ska enligt Amazon vara stort och många av deras säljare tror sig kunna öka sin försäljning med den nya funktionalitet. Därför planerar man att utöka med hundratusentals nya produkter i början av 2015.

– Den nya funktionen är en helt ny möjlighet för Amazons kunder som letar efter bra priser, och för säljare som vill kommunicera och förhandla direkt med kunder online, precis som de normalt gör i sin fysiska butik eller i en galleria, säger Peter Faricy, VP för Amazon Marketplace.

 

Källa: Press, Reuters

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!