Amazon släpper de första läsarnominerade böckerna

Amazons satsningar på crowdsourcing blir allt fler. Sedan tidigare låter e-handelsjätten sina tittare rösta på pilotavsnitt till nya TV-serier, och för några månader sedan gav de sig in i litteraturens värld med Kindle Scout. Nu är det snart dags att publicera de tio första böckerna.

I oktober 2014 lanserade Amazon ett nytt koncept vid namn, Kindle Scout. Något som innebär att blivande författare kan skicka in sina alster till Amazon och sedan får läsare bedöma delar av bidragen under 30 dagar, och rösta på dem som de tycker bäst om.

De böcker med flest röster plockas sedan upp av Amazon för att publiceras i e-bokform. Nu har Amazon gett grönt ljus till 21 titlar och de första 10 kommer att släppas den 3 mars, men redan nu går det att förbeställa sitt digitala exemplar.

Annons
Annons

De första böckerna som publiceras är inom genrer som romantik, science fiction och deckare. Och nu öppnar Amazon upp för ännu fler typer av böcker, som till exempel samtida fiktion, historisk fiktion samt action- och äventyrsböcker.

Plockade tio vinnare

De författare som publiceras får ett förskott på 1 500 dollar, 50 procent av royaltys på e-boken och hjälp med marknadsföring på Amazon. Läsare som nominerat en bok som publiceras får i sin tur en gratis utgåva av e-boken.

En av ”Scouterna” ska till och med få ta emot 10 gratis böcker då han eller hon verkar vara en fena på att välja vinnarböcker.

– Sedan vi slog upp våra dörrar har vi har varit upptagna med att väga den feedback vi fått från över 29 000 entusiastiska läsare som nominerat de böcker de vill läsa. De 10 första titlarna signalerar ett nytt alternativ för författare som kan välja att få sina böcker upptäckta och stöttade av Amazons kunder redan innan de publiceras, säger Dina Hilal, chef för Kindle Scout.

Källa: Press

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!