Amazon tar bort priskontroll för Europeiska e-handlare

Nu kan säljare inom EU fritt sätta sina priser på nätet även om de säljer på Amazon. Efter ett flertal klagomål och en årslång utredning har e-handelsjätten valt att ta bort den regel som tidigare förbjudit säljare att sätta lägre priser på andra sajter än på deras marknadsplats.

För att få sälja på Amazons marknadsplats har säljare tidigare inte varit tillåtna att sälja samma varor på andra sajter till ett lägre pris. Men efter flera klagomål och en årslång utredning huruvida det tilltaget var konkurrensbegränsande, har nu Amazon valt att ta bort den regeln för säljare inom EU.

Utredningen ska inte ännu ha mynnat ut i något officiellt beslut men e-handelsjätten har ändå valt att ta bort regeln. Office of Fair Trading, som utrett saken säger att man kommer att hålla utredningen öppen fram tills dess att man kan säkerställa att Amazon genomför ändringen.

Annons
Annons

Hindrar nya aktörer

Anledningen till att Office of Fair Trading utrett Amazons prissättningspolicy är att man ansåg att den skulle kunna hindra personer eller företag från att komma in på den brittiska marknaden.

Man var även rädd för att den skulle leda till högre priser för konsumenterna och att Amazon skulle kunna höja avgifterna för de som använder plattformen. Ändringen har redan trätt i kraft men gäller dock endast inom EU och inte för säljare i USA.

– Eftersom Amazon driver en av Storbritanniens största e-handelssajter kan prissättningen på deras webbplats ha en stor inverkan på de priser som erbjuds på annat håll på nätet. Vi välkomnar Amazons beslut att avsluta prispolicyn för hela Europeiska Unionen, säger Cavendish Elithorn, vd för Office of Fair Trading.

Källa: The Verge

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!