Amazon vill slippa betala moms i delstaten New York

För ungefär ett år sedan började Amazon att lägga till moms på beställningar som levereras till New York. Men det är något som e-handelsjätten inte vill ställa upp på längre. Nu har man startat en juridisk process för att slippa betala moms i staten.

2008 kom en ny lag som tvingade e-handlare att lägga till moms på beställningar som levereras till de åtta delstaterna, Kalifornien, Kansas, Kentucky, New York, North Dakota, Pennsylvania, Texas och Washington.

I slutet av förra året trädde lagen i kraft men det är något Amazon nu vill slippa undan i delstaten New York. E-handelsjätten har anlitat en av Washingtons bästa advokater, Ted Olsen, som i en skriftlig framställning till högsta domstolen ber om en omprövning av beslutet.

Annons
Annons

Anledningen är att Amazon inte har någon fysisk närvaro i staten, åtminstone inte en direkt sådan. Man har dock andra kopplingar, bland annat sköter lokala företag e-handelsjättens annonsering i delstaten. Men det är något som Amazon inte anser vara tillräckliga skäl.

Andra anledningar till varför Amazon sätter sig på tvären i frågan spekuleras det friskt om. En trolig sådan är att New York anses vara en lukrativ marknad med stora mängder transaktioner.

Svänger i skattefrågan igen

Det här tilltaget har fått många att klia sig i huvudet, det här är nämligen inte första gången Amazon svänger i skattefrågan. Nätgiganten har tidigare varit emot ett lagförslag som endast gällde om e-handlaren hade en fysisk närvaro i staten.

Den nya lag som kom i slutet av förra året och tvingade e-handlare att lägga till moms på beställningar som levereras till de åtta nämnda delstaterna, oberoende om det fanns en fysisk närvaro eller ej, stödde man dock.

Sedan 2011 har man även samarbetat för en federal lag som ska tillämpas lika i alla stater över hela landet. En lag som det snart ska röstas om i Vita Huset.

 

Källa: The Verge

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!