Amazon vill veta hur de anställda mår på jobbet

Efter de senaste månadernas kritik mot arbetsklimatet på företaget försöker nu Amazon komma till rätta med problemen. Bland annat genom att få regelbunden återkoppling om hur de anställda mår.

Amazon har under flera år fått utstå kritik för de dåliga arbetsförhållanden som sägs råda på e-handlarens olika lageranläggningar. För några månader sedan höjdes det även röster för att det råder ett lika tufft klimat i kontorslandskapen.

När New York Times granskade nätjätten i somras var det många som hävdade att kulturen i företaget var stenhård och oförlåtande. De som inte presterar tvingas ut från företaget, oavsett om det handlar om sjukdom eller någon som sörjer.

Annons
Annons

Amazons grundare och vd, Jeff Bezos, svarade på artikeln i ett mail till sina anställda där han uppmanade dem att läsa vad som skrevs, och att de som kände sig träffade skulle kontakta honom personligen.

– Jag är övertygad om att alla som arbetar i ett företag som verkligen är som det som beskrivs i New York Times vore galna att stanna kvar där. Jag vet att jag skulle lämna ett sådant företag, sade Jeff Bezos i samband med artikeln.

Inte anonymt, men konfidentiellt

Om Bezos mail-korg blivit överfull, eller om Amazon helt enkelt tagit kritiken på allvar är oklart. Men under de senaste månaderna ska bolaget ha ansträngt sig för att komma till roten med problemet enligt Bloomberg. Bland annat genom att försöka få regelbunden återkoppling från sina anställda.

Via ett internt system vid namn Amazon Connections får anställda dagligen svara på ett antal olika frågor. Frågor som till exempel rör arbetstillfredsställelse, ledarskap och utbildningsmöjligheter. Svaren skickas sedan vidare till ett team i Seattle och Prag som sammanställer dem i dagliga rapporter.

Svaren är inte helt anonyma men ska behandlas konfidentiellt, och endast Amazons HR-avdelning som bearbetar svaren kan se vem som svarat vad. Ledningen ska enbart få sammanställda rapporter att ta ställning till. Systemet har använts i drygt ett år men har tidigare bara varit avsett för e-handlarens lagerarbetare.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!