Ansöker om konkurs efter 40 år – stänger 101 butiker

Men e-handeln hålls öppen.

E-handelns framfart och köpcentrum-döden i framför allt USA har skördat ännu ett offer. Den här gången är det Brookstone, som säljer bland annat inredning och hemelektronik, som har dukat under för trycket.

35 flygplatsbutiker blir kvar

Enligt flera amerikanska medier har Brookstone, som har haft igång sin verksamhet i 40 år, nu ansökt om att inleda en konkurs. För att få ordning på ekonomin i företaget, ska Brookstone även ha valt att stänga alla de 101 butiker som bolaget har haft i köpcentrum. Företagets e-handel kommer dock att hållas öppen och detsamma gäller för de 35 Brookstone-butiker som ligger på olika flygplatser.

Annons
Annons

- I dag har vi meddelat att vi stänger alla våra butiker i köpcentrum under de kommande veckorna. Men vår hemsida och våra flygplatsbutiker är fortfarande öppna. Vi kommer att fortsätta förse dig med produkterna du älskar. Tack för lojaliteten genom åren som gått, skriver Brookstone i ett inlägg på Twitter.

Brookstones affärsidé ska till stor del ha gått ut på att låta de besökande kunderna testa produkter medan de befann sig i någon av företagets butiker. Men i takt med att köpcentrumen lockar allt färre besökare, har affärsmodellen också blivit svårare att upprätthålla.

Skulder på över en miljard kronor

På flygplatserna ska situationen dock vara en annan.

- Till skillnad från köpcentrumen har flygplatserna en konsekvent mängd besökare, en intresserad konsumentgrupp och en begränsad känslighet för säsonger, vilket ha lett till att de här butikerna frodas i jämförelse med de affärer som legat i köpcentrum, ska Brookstone ha skrivit i sin konkursansökan.

Enligt nyhetssajten Mashable ska Brookstone vid inlämnandet av konkursansökan ha haft 129,5 miljoner dollar i skulder. Det motsvarar 1,15 miljarder svenska kronor.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!