Apputvecklare får betalt per minut i ny App Store

Gratis är gott och nu testar e-handelsjätten ett nytt knep för att locka kunderna i mobilen.

Gratissamhället breder ut sig. Efter att ha lockat folk med en ny gratisapp varje dag gör nu Amazon ett försök att skaka om marknaden för mobilspel och appar. Amazon har nämligen släppt en ny butik för mobila appar. Något som gjort att man nu har ett ganska stort, och potentiellt rörigt, ekosystem av shoppingappar.

Den nya appen kallad Amazon Underground bryter dock ny mark genom att erbjuda helt gratis appar. Företaget slutar samtidigt med att erbjuda en gratisapp varje dag i sin andra mobila App Store. Underground ser även ut att ersätta Amazons tidigare butik då man nu leder kunderna till den nya appen istället.

Annons
Annons

Amazon Underground innehåller även fysiska varor. Det är alltså en kombination av deras shoppingapp och den för mobila spel och program.

Gratis på riktigt

Vad innebär då helt gratis appar? Amazon trycker hårt på att apparna verkligen är gratis och det handlar inte om spel som sedan erbjuder användarna att köpa något i appen. Utan du ska kunna ladda ner appar som vanligtvis kostat flera dollar att köpa, exempelvis ordbehandlingsprogram och bildredigerare. Mobilspel som annars har köp inuti appen ska även de vara helt gratis att använda utan några riktiga pengar som byter händer.

- Många program och spel som är markerade som "gratis" visar sig inte vara helt gratis. De använder köp i appen för att ta betalt för speciella föremål eller att låsa upp funktioner eller nivåer. I Underground, hittar du 100 procent fria versioner av populära premiumtitlar, meddelar Amazon.

Flera populära spel ska nu gå att ladda ner gratis via Amazon Underground. Hur har man lyckats med detta? Amazon är transparenta och berättar att de helt enkelt betalar utvecklarna per minut som deras app används.

Ersättningen ska ligga på 0,002 dollar per minut och utvecklare erbjuds en kalkylator för att kunna ta reda på hur mycket man kan tjäna på sin app, om man ger ut den gratis via Amazon Underground.

Vad Amazon tjänar på detta är förstås att man lockar in folk i sitt system där man även kan köpa appar, film och musik. Eftersom e-handeln, med fysiska varor, även är en del av Underground så hoppas förmodligen nätjätten att man kanske även lägger en order eller två via den nya mobila appen, som just nu endast finns tillgänglig för Android-telefoner.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!