Axfood-kritik mot regeringens livsmedelsstrategi

Matjätten önskar större fokus på hållbarhet.

Igår presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) en av många inom branschen efterlängtad nationell livsmedelsstrategi, som innehåller en rad mål som regeringen ska jobba med fram till 2030.

Ska halvera matsvinnet

Några av målen är att halvera matsvinnet, att öka produktionen, att värna den svenska jordbruksmarknaden och att genomföra en offensiv satsning inom EU för att minska användningen av antibiotika inom livsmedelsindustrin.

Annons

Matkoncernen Axfood, som nyligen lade bud på nätmatsjätten Mat.se välkomnar strategins tillkomst, men menar att ett större fokus på varför svensk matproduktion ofta är mer hållbar än andra länders dito.

– Jag saknar en tydlighet om att svenska mervärden är viktiga för konkurrenskraften. Det finns heller inte så mycket handfast när det gäller styrmedel och olika satsningar, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Inväntar handlingsplan

Istället hoppas Axfood nu på att den kommande handlingsplanen inom samma område ska ge mer klarhet.

- På Axfood förväntar vi oss att nästa steg, framtagandet av en handlingsplan, ska bli mera konkret, främja innovation och ge förslag på hur både ekologiskt som konventionellt jordbruk kan förbättras när det gäller hållbarhet, skriver företaget.

I juni 2016 publicerade Axfood den egna rapporten Matkassen 2030, där de ger 79 förslag på hur den svenska livsmedelsförsörjningen kan bli mer ekologisk och hållbar.

Annons