Banbrytande migränbehandling går all-in på e-handel

Tar den snabba vägen och vänder sig direkt till konsumenterna.

Miljoner människor lider av migrän och många av dem blir inte hjälpta av de läkemedel som finns på marknaden. Tvärtom kan traditionella migränbehandlingar istället komma med en rad biverkningar som förvärrar situationen för den drabbade personen.

Det menar det danska företaget BalancAir, som bestämde sig för att göra något åt situationen. Resultatet blev den nya migränbehandlingen Rehaler, som är en migränbehandling utan tabletter. Den drabbade använder istället en inhalator som ska se till att blodet är tillräckligt syresatt - en metod som enligt företaget ska hjälpa mot åtminstone vissa typer av migrän.

Annons
Annons

- Tidigare undersökningar har visat att traditionell migränmedicin inte fungerar ens i 50 procent av fallen. Därför valde vi att utveckla en ny sorts behandling, berättar BalancAirs vd Asger Stjernholm för Ehandel.se.

"Snabbare med egen e-handel"

Varför skriver då vi på Ehandel.se om en ny typ av migränbehandling? Svaret är att BalancAir inte bara vill bota migränattacker - bolaget har också bestämt sig för att börja med e-handel.

Eftersom den aktuella inhalatorn - till skillnad från migränbehandling i tablettform - inte behöver skrivas ut av en läkare, var det fritt fram för BalancAir att själva sälja den direkt till konsumenterna. Sedan ett par veckor tillbaka går Rehalern att beställa i nätbutiken Rehaler.se eller på dess danska motsvarighet.

- Det går så mycket snabbare att starta en egen e-handel och sälja direkt till konsumenterna. Det här är mellan oss och kunden och vi tror att trenden går åt det hållet. Folk i allmänhet är mycket mer involverade i sin vård och sina behandlingar nu än tidigare, vilket bland annat har att göra med de långa köerna till vården, säger Asger Stjernhpolm, och tillägger:

- Sedan har vi också kontakt med ett antal apotek, som vi hoppas ska vilja bli återförsäljare lite längre fram.

Varför väljer ni att satsa i just Danmark och Sverige?

- Det kan vara svårt att sälja på många marknader och på flera språk, särskilt när det gäller sjukvårdsutrustning och medicinska råd. Därför börjar vi med två marknader som vi är bekanta med. Men längre fram är planen att satsa internationellt.

Försäljningen har tagit fart

Enligt Asger lider ungefär 15 procent av befolkningen i ett givet land av migrän, och omkring 30 procent av dem har i sin tur en sorts migrän som kommer med en så kallad aura. Det innebär att de får symptom inför själva migränattacken, som till exempel suddig syn och avdomnade kroppsdelar.

Annons
Annons

Det är den här gruppen som Rehaler hittills har testats på, och som produkten alltså vänder sig till i första hand.

- 70 procent av de som har migrän med aura och testar vår produkt upplever lindring efter två timmar. Så det är starka resultat och nu jobbar vi på att testa produkten på fler sorters migrän, säger Asger Stjernholm.

Hur har det gått med försäljningen hittills?

- Det har gått bra. Det är lite svårt att veta i förväg vad man kan förvänta sig, men vi är mer än nöjda. Vi får bra respons och kunderna är nöjda.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!