Biljonbolag börjar köra ut order med självkörande leveransbilar

Efter robotlager kommer självkörande bilar.

Nyligen kunde vi avslöja att den amerikanska detaljhandelskoncernen Kroger, som omsätter över 120 miljarder dollar, investerat i samma robotlager som ICA nu ska använda till sin e-handel. Kroger har förstås de resurser som behövs för att testa alla former av ny teknik och nu kommer nästa nyhet för detaljhandlaren, som driver många olika livsmedelskedjor i USA.

LÄS ÄVEN: Biljonbolag köper samma robotlager som ICA

Annons
Annons

Kroger har anlitat startup-företaget Nuro för att kunna frakta ut kundernas matvaror med självkörande leveransbilar. Självkörande bilar testas på flera håll i USA och Nuro ska vara en ny typ av självkörande “bil” som fokuserar på leverans av varor.

Nuro startades av två före detta Google-ingenjörer och tanken är alltså att, istället för att ta en del av marknaden för persontransporter, ta en del av lokala godstransporter. De egendesignade bilarna ska vara utformade för att hantera alla typer av godstransporter, allt ifrån varm mat till kemtvätt.

Nu kommer Nuros självgående bilar att sättas på prov av Kroger. Ett pilottest ska nu ta plats i Scottsdale, som ligger i delstaten Arizona. Med hjälp av Nuro ska mat ifrån en lokal Fry’s Food-butik, som är en av Krogers kedjor, köras ut till kunderna i Scottsdale.

"Testar kundernas acceptans"

Order som lagts från och med den 16 augusti via frysfood.com, eller företagets mobila app, ska gå att få utkörda via en självgående Nuro-bil.

- Kroger vill ge fler kunder bekvämligheten med en prisvärd matleverans och vår pilot med Nuro hjälper oss att testa och lära oss att förstå kundernas acceptans av autonoma fordon i vårt sömlösa erbjudande. Vi tackar Arizonas guvernör Doug Ducey, Scottsdales borgmästare Jim Lane och Scottsdale communityt för att vara fantastiska partners och för att stödja kundfokuserad innovation, säger Krogers teknikchef Yael Cosset i ett pressmeddelande.

Till en början kommer leveranserna att ske via en modifierad Toyota Prius men under hösten ska Nuro börja använda sina egendesignade självgående fordon. Enligt Nuros medgrundare Dave Ferguson så ska just Arizona vara mycket positiva till självkörande fordon.

- Arizona är hem för några av de mest innovativa testerna av autonoma fordon. Vi är stolta över att kunna bidra och göra vår vision för lokal handel till en verklig, tillgänglig tjänst som boende i Scottsdale kan använda omedelbart. Vårt mål är att spara tid på människor, samtidigt som vi arbetar säkert och lär oss hur vi kan förbättra upplevelsen ytterligare, säger Dave Ferguson.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!