Borås ska utmana Kalmar som E-handelsstad

Kalmar har fått konkurrens. Borås ska bli Sveriges e-handelsstad nummer ett. Det är i alla fall målet med den nystartade föreningen, Ehandelsstaden Borås som ska se till att staden blir Sveriges Mekka för e-handel.

Tidigare i år gick Kalmar ut med målsättningen att man ska bli Sveriges e-handelsmecka. Kalmar Science Park, regionförbundet och Kalmar kommun ska under ett flerårigt projekt satsa sex miljoner kronor för att lyfta fram regionens e-handel.

Men det är fler städer i vårt avlånga land som vill titulera sig Sveriges e-handelsstad nummer ett. Borås som har en lång postordertradition bakom sig ska nu ta upp kampen.

Annons

– Vi har länge varit postorderstaden nummer ett. Nu ska vi profilera Borås som hela Sveriges e-handelsstad, säger Klas Ekdahl, ägare av nätmodebutiken Estella till Borås Tidning.

Tillsammans med Peter Olsson och Mikael Fredriksson har han startat en förening för e-handlare i regionen, Ehandelsstaden Borås. Tanken är att föreningen ska inspirera unga entreprenörer att skapa nya e-handelsföretag, men också se till att Borås blir Sveriges Mekka för e-handel.

– E-handelsbranschen kommer att växa explosionsartat de närmaste åren. Kan vi få folk att tänka "Borås!" när de tänker på e-handel kommer vi att kunna skapa mängder av nya arbetstillfällen, säger Peter Olsson.

Zalandos lager i Borås

Förutom en stolt postordertradition har Borås under senare år även gjort sig kända för att inhysa en hel del stora e-handelsaktörer. Bland annat finns Bubbleroom, Halens, Ellos och Nelly i staden.

– Här finns redan en historisk kunskap kring bland annat lagerhantering och distribution, för att inte tala om vårt perfekta geografiska läge, säger Klas Ekdahl.

På sikt hoppas man att satsningen gör att fler företag inom e-handel ska välja Borås som bas. Men då krävs ett väl utbyggt nätverk, och därför kommer föreningen att samarbeta med bland annat kommunen och högskolan.

– Det ska vara lite enklare att vara e-handlare i Borås än någon annanstans. Tänk om vi kunde få ett stort företag, exempelvis Zalando, att lägga sitt lager här i Borås. Det vore en dröm, vips har man tagit bort 500 arbetslösa ungdomar, säger Peter Olsson.

Nyligen lanserade man föreningens nya hemsida och man finns även på Facebook. Den 27 maj drar man igång på allvar, då har man ordnat en första föreläsning med Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski.

Annons

– Det är fantastiskt att ha fått hit honom, i princip alla e-handlare i Sverige använder ju Klarnas betalningssystem i dag och företaget omsätter någonstans mellan åtta och nio miljarder kronor, säger Mikael Fredriksson.

Källa: Borås Tidning

Annons