Branschorganisation vill att danska PostNord läggs ner

Danska åkeriförbundet tycker att bolaget gjort sitt för postgången.

UPPDATERING: Artikeln har uppdaterats med en kommentar från PostNord.

Sluta skjutsa in statliga pengar för att rädda förlustföretaget PostNord Danmark och låt istället privata aktörer konkurrera om vem som ska bedriva postutdelningen. Den ståndpunkten intar nu det danska åkeriförbundet, DTL.

Annons

- Det är klart att vi har en lång rad betänkligheter när det gäller att staten ska tillföra pengar till Postnord, säger DTL:s vd Erik Østergaard till Dagens Nyheter.

Skrev brev till EU

Förbundet ska ha kontaktat EU-kommissionen genom att skriva brev till konkurrenskommissionären, tillika den forna danska ekonomi- och inrikesministern Margrethe Vestager, för att framföra sin syn på saken. 

Bland annat ska DTL ha ställt en rad frågor till kommissionären som de nu vill ska tas upp inom EU. Orsaken är att förbundet menar att det statliga stödet till PostNord snedvrider konkurrensen.

- Vi får uppgifter från våra medlemmar om att Postnord arbetar med orealistiska priser, inte bara när det gäller paket, utan även stycke­gods och andra segment, säger Østergaard.

Svenska staten gick in med 400 miljoner

DTL föreslår nu att den danska postverksamheten ska upphandlas på sedvanligt sätt mellan privata aktörer, vilket enligt Expressen i praktiken skulle innebära att PostNord Danmark läggs ner. Den svenska staten ska enligt tidningen också ha hotat att försätta PostNord Danmark i konkurs, om inte den danska staten stod för merparten av kostnaderna för den förlusttyngda verksamheten.

Det hotet ska ha resulterat i en överenskommelse mellan den danska och den svenska staten om att danskarna ska stå för 1,8 skattemiljarder medan den svenska skulle lägga 400 miljoner av skattebetalarnas pengar på att rädda PostNord Danmark, enligt Expressen.

PostNord Sverige kommenterade tidigare i år detta.

- Digitaliseringen har medfört att en kraftig omställning av den danska verksamheten måste genomföras. Vi är därför mycket glada över att ägarna har kommit överens om finansieringen och att ägarna står enade bakom PostNords verksamhet. Det gör att vi nu med full kraft kan fortsätta att ställa om den danska verksamheten vilket tillsammans med de aviserade lättnaderna i den svenska postregleringen skapar goda förutsättningar för hela koncernens fortsatta stabilitet och strategiska utveckling, sa PostNords styrelseordförande Jens Moberg då i ett pressmeddelande.

Annons

Och pressekreterare Maria Ibsén menar att frågan som rör huruvida PostNord alls ska ansvara för posthanteringen i Danmark och Sverige måste beslutas i respektive land.

- För närvarande är det PostNord som har ansvaret för den samhällsomfattande postservicen i Danmark och i Sverige. Det är ett politiskt beslut i respektive land om det ska vara annorlunda, skriver hon till Ehandel.se.

Annons