Butikskedja räddad undan retaildöden – får in 40 miljarder

Ska försöka ha kvar 425 butiker.

Den amerikanska varuhuskedjan Sears, som säljer allt från skor till hemelektronik, har i sista sekund räddats undan en konkurs. Enligt nyhetssajten Internet Retailer har företagets styrelseordförande och storägare Eddie Lampert ha lyckats få bland andra Bank of America att bidra med ett bud på totalt 4,4 miljarder dollar, vilket motsvarar nära 40 miljarder svenska kronor.

Tanken är att pengarna ska göra det möjligt för Sears att ha kvar 425 fysiska butiker över hela USA. Investeringen innebär också att företagets nära 50 000 anställda kan andas ut - åtminstone för tillfället.

Annons
Annons

Osäkra leverantörer måste övertalas

Sears har precis som flera andra amerikanska kedjor drabbats hårt av konkurrensen från framför allt e-handeln, och för att företaget ska få ny fart på affärerna krävs det enligt IR att bolaget lyckas med flera utmaningar.

Först och främst måste investeringen godkännas av amerikanska konkurrensmyndigheter. Dessutom måste företagets leverantörer gå med på att sälja varor till Sears trots risken för att de i värsta fall blir utan betalning. Utöver det måste Sears lyckas locka tillbaka de kunder som har gått över till att handla från diverse lågprisvaruhus alternativt på nätet.

120 butiker ska bort

Kritiker har ifrågasatt Lamperts förmåga att vända utvecklingen åt rätt håll eftersom de menar att det i själva verket är han, i egenskap av ordförande för Sears styrelse, som har bidragit till att Sears nu ligger nära ruinens brant.

Så sent som den 28 december ska Sears ha meddelat sina anställda att 80 av företagets butiker ska stängas fram till mars. Sedan tidigare har företaget aviserat en nedläggning av 40 butiker som väntas vara genomförd i februari i år. Utöver sina butiker driver Sears en e-handel i egen regi.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!