Danska nätkunder älskar utländska e-handelssajter

Danskarna handlar allt mer online, men en stor del av intäkterna går till webbshoppar i andra EU-länder, enligt en ny dansk rapport.

Danskarna väntas handla online för 58 miljarder danska kronor under 2015, vilket är en ökning på 41 procent sedan 2013, enligt betalföretaget DIBS, som släppt en rapport på området.

Enligt Henriette Høyer, som är sales manager på DIBS, är den ökade onlinehandeln en positiv utveckling men den har en negativ baksida; allt mer av handeln sker till utländska sidor, inom framför allt EU.

Annons
Annons

- Det har blivit lätt att handla över EU:s gränser. Det betyder att det för många danskar kan löna sig bättre att handla på utländska sidor där momsen inte är lika hög, säger hon.

Bilden av danskarna som ett utlandsshoppande folk delas av en rapport från PostNord med namnet "E-handeln i Norden 2015". I den konstateras att danskarna handlade varor på utländska sidor för 7 miljarder svenska kronor under 2014, vilket då utgjorde 24 procent av den totala e-handeln i landet. Då var Tyskland och Storbritannien de länder som danskarna handlade mest från.

Föreslår sänkning av momsen

Och nu ser alltså siffran ut att ha ökat ytterligare.

Enligt den nya rapporten från DIBS har 48 procent av danskarna handlat i utländska nätbutiker under det senaste halvåret, och inget uppges tyda på att den siffran kommer att bli mindre i framtiden. DIBS ställer sig positivt till en sänkning av momsen i Danmark, både för att öka exporten och för att få danskarna att handla på hemmaplan.

- Jag tror inte att danskarnas handel i utlandet kommer att minska. Det som är billigt lockar och därför är det viktigt att göra Danmark mer konkurrenskraftigt, säger Henriette Høyer.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!