Danskar laddar inför eventuell Amazon-lansering

Åtta av tio tror på ett ansträngt läge.

Frågan om huruvida den amerikanska e-handelsjätten Amazon på allvar ska ta sig in i Norden eller ej, har diskuterats flitigt på sistone. Trots ihärdiga rykten om att de just nu som bäst planerar en Sverigelansering, finns det mycket som tyder på att så knappast är fallet.

LÄS ÄVEN: Amazon håller inte på att starta e-handel i Sverige

Annons
Annons

Nu visar det sig dock att ryktena även har nått våra grannländer. Och bara det faktum att det finns ett rykte om en lansering, tycks ha gjort att e-handlarna förbereder sig för ett eventuellt Amazon-intåg i Norden.

Enligt en undersökning som den danska motsvarigheten till Svensk Digital Handel, FDIH, har gjort, så tror åtta av tio danska e-handlare att ett eventuellt intåg av Amazon i Danmark skulle leda till stora ansträningar för dem. Samtidigt tror sju av tio att de fysiska butikerna i så fall skulle behöva lägga i en extra växel.

Utländsk press minskar tillväxten 

Men trots farhågorna så är optimismen bland de danska e-handlarna stor. Var tredje nätbutik tror att de kommer att växa med 25 procent per år under de närmaste tre åren. Sex av tio tror också att de kommer att nyanställa under det kommande året.

Ett sätt att förbereda sig tycks vara att öka den egna försäljningen till utländska kunder.

- Vi pressas av utländska nätbutiker, så det är mycket viktigt att vi kan vinna något tillbaka genom att skruva upp för försäljning till utländska kunder, säger FDIH:s ordförande Niels Ralund.

Dock anser många e-handlare i landet att det faktum att många danskar handlar från utländska nätbutiker, bidrar till att bromsa tillväxten hos de inhemska e-handlarna. Fyra av tio danska e-handlare bedömer att “utländska giganter” har en stor betydelse för att hämma tillväxten, enligt undersökningen. Att det är dyrt för danska bolag att frakta till andra länder, upplevs också som ett orosmoment.

- Det är ofta de utländska giganterna som pressar ner priset till en nivå där de danska nätbutikerna har svårt att vara med. Detta kan de utländska nätbutikerna bland annat göra eftersom de kan skicka sina varor billigt till Danmark. För danska företag blir det då svårt att konkurrera, säger Niels Ralund.

"En pojkdröm som blev sann"

Nyligen anordnade FDIH, en resa till Amazons tyska lager. Detta i syfte att förbereda de danska e-handlarna på vad en lansering av Amazon i Danmark eventuellt skulle kunna innebära.

Annons
Annons

- Det var en fantastisk upplevelse, en pojkdröm som blev sann! Amazon var förvånansvärt öppna och förklarande. Vi blev klokare och jag tror att alla fick ögonen på vad Amazon är bra på, sa Niels Ralund i samband med resan.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!