Danskarna spenderade 69 miljarder på nätet 2013

Danskarna tar gärna datorn eller surfplattan till hjälp när det är dags för nya brallor eller att boka en resa. Enligt en ny undersökning från Dansk Erhverv shoppade danskarna för 69 miljarder danska kronor under 2013. Det är betydligt mer än tidigare beräkningar.

Näthandeln i vårt kära grannland har exploderat på senare år. Nya siffror visar också på att e-handeln faktiskt är större än vad man tidigare trott. I februari släppte FDIH, Föreningen för Danska Internethandeln, siffror som visade att danskarna e-handlat för 63 miljarder danska kronor under förra året.

Men en ny undersökning gjord av den danska Handelskammaren, Dansk Erhverv, visar att det shoppats för mer än så, nämligen 69 miljarder. Enligt deras beräkningar shoppade 3,3 miljoner danskar på nätet under 2013, och då helst biljetter eller kläder.

Annons
Annons

– Det är ingen hemlighet att e-handeln har exploderat de senaste åren, men den har faktiskt ökat ännu mer än de siffror som släppts hittills, säger Henrik Hyltoft, marknadsdirektör på Dansk Erhverv.

Utländska butiker populära

Den nya uppskattningen på 69 miljarder danska kronor baseras på siffror från betalleverantören Nets och Handelskammarens egna beräkningar. Och enligt dem uppgick e-handeln i Danmark under 2013 till cirka 55 miljarder. Dessutom tillkommer cirka 14 miljarder för köp som danskarna gjorde i utländska webbutiker.

– Danskarnas aptit för att handla online är stort i både danska och utländska butiker, och när 14 miljarder spenderas i utländska butiker är vi på väg mot en ny typ av gränshandel som kostar tillväxt och arbetstillfällen för de danska företagen, säger Henrik Hyltoft.

Ett problem som han tror kommer att öka ytterligare.

– Alla tecken tyder på att e-handeln kommer att fortsätta växa under de kommande åren, och så även från utländska webbutiker. Det är en utveckling som politikerna måste ta på allvar så att arbetstillfällen som skulle kunna skapas i Danmark, inte försvinner utomlands, säger Henrik Hyltoft.

 

Källa: Press

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!