E-handel är framtiden för konsthantverkare

Att starta en näthandel kan vara ett stort steg för en ensam-företagare, men enligt stiftelsen Konsthantverkscentrum, KHVC är e-handeln en självklar del av utvecklingen framåt. Därför har man har under året gjort en satsning för att underlätta för konsthantverkarna att starta egna nätbutiker.

Under året har KHVC arrangerat fortbildningsdagar och i samarbete med Nordisk E-handel har stiftelsens medlemmar erbjudits en e-handelslösning som passade deras behov. Man fick också en ordentlig introduktion, genomgång, support och uppföljning men framförallt var det ett stöd att starta upp i grupp.

– Även om det är krävande att lära sig plattformen, lägga upp rutiner för att hantera administration och kundkontakter via nätet, så är det en satsning som ger mersmak. De som varit med lär av varandra och inspireras av olika lösningar, säger Pernilla Norrman, projektledare hos Konsthantverkscentrum.Annons
Annons

Annmari Andersson är smyckekonstnär och en av dem som tagit steget att starta sin egen e-handel.

– Genom webbshopen kan jag hålla kontakt med mina kunder och bjuda in dem till min värld. Man kan köpa mitt hantverk men jag kan också dela med mig av livet i verkstaden och skapa en dialog kring mitt arbete. Det är ett helt nytt sätt att nå ut till publiken och det är spännande, säger hon.

Ett trettiotal nya butiker

Keramiker Thomas Alexandersson är en annan KHVC-medlem som håller på att starta upp sin e-butik, ateljebrannorna.se. Under sommarhalvåret har han många besökare som inte bor i Skåne där han har sin verkstad. Att kunna kombinera med en e-handel är enligt Thomas helt perfekt.

– Det är en service som jag kan erbjuda mina kunder. Har man besökt min verkstad och träffat mig personligen, är steget inte så stort att handla via min nätbutik, det går lite hand i hand. Och tvärtom, de som hittar mig via nätet vill gärna komma till min ateljé och se mer av min produktion. Jag kan se att det är ett stimulerande sätt att arbeta.

Annmari och Thomas är inte ensamma, på KHVCs hemsida finns det länkar till ett trettiotal nystartade nätbutiker där det är möjligt att handla direkt från konsthantverkare över hela landet.

Att fler småföretagare hittar ut på nätet tycker vi såklart är kul och i dag finns det många olika alternativ. Konstnärer och andra kreatörer kan om man inte vill ha en egen nätbutik använda sig av sajter som Etsy.com, Signerat.se, NordicDesignCollective.se och även Miinto.se

Det finns även många e-handelslösningar som blir allt enklare att använda, och till bra priser. En av de allra enklaste och mest avskalade svenska varianten är Tictail, vars idé är att göra e-handel lika enkelt som att blogga. Deras e-handelslösning är till råga på allt gratis.

Källa: Press

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!