E-handelsbedragare får böta 400 000 kronor

Kan få vite på ytterligare fem miljoner.

I maj kunde vi berätta att en man i 40-årsåldern hade blivit påkommen med ett avancerat bedrägeri. Han hade startat en hemsida, Trafikenheten.se, och via denna sålt dokument som annars bara tillhandahålls av myndigheten Transportstyrelsen. 

LÄS ÄVEN: Sålde myndighetsdokument till överpriser - förbjuds

Annons
Annons

Stoppades efter ett halvår

Mannen hade sidan uppe i ett halvår och hann under den tiden lura tusentals privatpersoner att köpa hans överprisade "registreringsbevis". Dokument som i de flesta fall annars är gratis.

Det hela uppdagades genom att dem som lurats började anmäla sajten till olika konsumentorgan. Även polisen ska ha fått in sin beskärda del av anmälningar mot sajten.

Mannen förbjöds att driva verksamheten vidare och sidan stängdes ner. Nu ska ha dessutom ha dömts till att betala en så kallad marknadsstörningsavgift på 400 000 kronor, enligt tidningen Ny Teknik. Detta efter att ha blivit stämd av Konsumentombudsmannen, som ensam ska ha tagit emot uppemot 150 samtal om dagen från personer som klagat på mannens olagliga verksamhet.

Köpte trafik på Google

Han uppges även riskera ett vite på fem miljoner kronor för att ha vilselett konsumenter som ville besöka Transportstyrelsens hemsida, men istället hamnade på Trafikenheten.se. För att lyckas med att få besökarna att välja mannens egen sida ska han bland annat ha köpt trafik på Google på sökord såsom “ställa av bil” och "körkortstillstånd".

Mannen ska dessutom ha drivit en annan, liknande, sida, där han ska ha lyckats lura till sig just fem miljoner kronor.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!